Bæredygtig shopping
SPONSORERET indhold

"Jo mere du bruger en kjole, jo mere bæredygtig er den"

Vil du gerne leve mere bæredygtigt og skrue ned for forbruget? Start med dit tøj. Her får du 12 tips til at shoppe mere bæredygtigt.

Af:: Louise Toftebjerg Sjørvad Foto: Rahbek Media
19. dec. 2016 | Mode | ALT for damerne

Modebranchen er blandt de mest forurenende industrier i verden og vi danskere er helt i top, når det gælder forbrug. Det skal vi gøre noget ved! Her får du 12 tips til at shoppe mere bæredygtigt.

LÆS OGSÅ: Shop luksus second hand online

1. Smid ikke gammelt tøj ud: Smid det til genbrug i stedet, så andre kan få glæde af det, og hjælpe-organisationerne kan bruge overskuddet til at hjælpe folk i nød.

2. Byt til nyt: Du har garanteret noget liggende i skabet, som egentlig er ret pænt, men som du bare ikke får brugt længere, fordi du har fået nye favoritter. Inviter en gruppe veninder, som bruger cirka samme størrelse som dig, til en tøjbytteaften.

Start med at præsentere jeres tøj hver især og brug så resten af aftenen på at bytte indbyrdes. Det er en billig og bæredygtig måde at få mere ud af din garderobe på.

3. Tjek kvaliteten: – Produktionen af en traditionel T-shirt i bomuld koster over 2.000 liter vand. Og det gælder også, selvom den er dårligt syet eller giver sig efter vask, siger Industriel Designer, Mette Bak-Andersen og fortsætter:

– Hvis du betaler 50 kroner for en T-shirt, har butikken måske betalt 25 kroner. Når man tænker på, at materialet er blevet dyrket, forarbejdet, spundet, vævet, skåret ud efter et mønster, syet sammen og fragtet om på den anden side af jorden for den pris, så er det ikke svært at gætte, at de mennesker, der har været involveret, nok ikke har fået en speciel høj timeløn, og at kvaliteten af materialer og produktion nok heller ikke har været højeste prioritet. Kvalitet og pris hænger ofte sammen, men ikke altid. Kig derfor godt efter, hvordan syningerne ser ud, om der hænger løse tråde ud, kig på vævningen, undersøg om lynlåsen glider nemt, knapperne er syet ordentligt fast mv.

Stella McCartney sætter fokus på materialevalget ved tøjproduktion med hendes Deforestation Series-kampagne.

4. Tjek dine materialer: Nikes gratis app "Making" er skabt til producenter og designere, men er så nem at bruge, at den også kan bruges af almindelige forbrugere. Her kan du sammenligne materialer og for eksempel se, hvor meget bomuld forurener sammenlignet med polyester.

5. Europæiskproduceret: Selvom et par jeans er produceret i Bangladesh, kan det godt være under ordnede forhold. Men, alt andet lige vil der være flere regler på miljø-, sikkerheds- og arbejdsmiljøområdet, hvis de er produceret i Portugal. Hvis du vil være på den sikre side, så gå efter varer, der er produceret i EU.

6. Kig på mærket: En grøn jordklode i nakken på din nye top betyder ikke nødvendigvis, at det er decideret godt for naturen. Hvis der står 100 procent økologisk bomuld på dine nye trusser, er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at hele produktet er økologisk, men kun et udtryk for, at dyrkningen af bomulden er økologisk. Det siger ikke noget om kemi i efterfølgende tryk, farvning, transport eller arbejdsvilkår.

Der er visse mærker, du kan gå efter. Blandt andet disse to: Gots er en garanti for høje sociale og miljørigtige krav til hele produktionen og certificeringen er det nærmeste, man kommer en verdensstandard for økologisk tøj. Svanemærket er et udtryk for, hvor meget produkterne påvirker miljøet – helt fra de bliver skabt som råmateriale, til de ender som affald. Med et svanemærke er produktet (inden for sin kategori) blandt de mindst miljøbelastende med hensyn til brug af kemikalier og andre skadelige stoffer.

Kilde: Forbrugerkemi.dk.

 

Be a part of something new #madeindenmark

Et billede slået op af Skall studio (@skallstudio) den

De to danske piger, Julie og Marie Skall, står bag Skall Studio, der med deres 100% uldtrøje sætter fokus på dyrevelfærd, fremstilling af uld og generel bæredygtighed i produktionen.

7. Køb økologisk: – Økologisk bomuld er generelt bedre end traditionel bomuld, når det drejer sig om at være bæredygtig, da der bliver brugt mindre mængder af vand, og der også er skruet ned for kemikalierne, siger Industriel Designer, Mette Bak-Andersen.

8. Hold øje med de nye materialer: – Selv den fineste hvide tyl til en brudekjole er oftest produceret af fossil sort råolie. Og vi bruger alt for mange ressourcer, som det er i dag. Der er ikke nogen balance, og det giver derfor god mening at kigge efter nye materialer. I nogle år har der været bambusfeber, og det er et fedt materiale, men det gror jo ikke her i Norden, siger Industriel Designer, Mette Bak-Andersen og fortsætter:

– Nu er man begyndt at kigge på gamle, lokale materialer. Hamp og hør er for eksempel nogle superspændende materialer, men også brændenælder, som man lavede tekstil af i middelalderen, er der fokus på. Der er også polypropylen, et plastikmateriale, som man laver for eksempel legetøj af. Det kan også laves om til tekstil, og det kan smeltes om og laves til nyt tøj. Og det er jo der, vi gerne skulle hen.

9. Gå efter uld: – Selvom uld ikke altid scorer så godt i sammenligningen med produktionen af andre materialer, så er uld et godt materiale. Det er holdbart, åndbart, selvrensende, vandafvisende og 100 procent bionedbrydeligt, hvis det ikke blandes med syntetiske materialer som for eksempel polyester. Økologisk uld er selvfølgelig bedre end konventionelt, siger Industriel Designer, Mette Bak-Andersen.

Hos I Blame Lulu finder du brugte luksus fund, der langt fra er slidt op.

10. Køb få tendenskøb: – Jo længere dit køb varer, jo mere bæredygtigt bliver det. Når du køber noget ekstremt, en tendens, vil du måske kun bruge det et halvt år, selvom det ikke er gået i stykker, men fordi det er blevet umoderne. Vil du gerne være bæredygtig, så køb overvejende tidløst design og kun enkelte ting, der repræsenterer tidens tendens, siger Industriel Designer, Mette Bak-Andersen.

11. Får du sendt kjolen til rens?: – Når du overvejer, om du skal købe noget, så tænk også over, om det passer til din livsstil. Kan det for eksempel kun håndvaskes eller renses – og får jeg det så brugt nok? Vær igen opmærksom på, at jo mere du bruger en kjole, jo mere bæredygtig er den, siger Industriel Designer, Mette Bak-Andersen.

12. Lej eller lån dit tøj: Jo flere gange tøjet bliver brugt, jo bedre. Og jo flere I er til at dele, jo bedre. Spørg veninden, kollegaen eller naboen, om ikke de har en kjole, der kan bruges til din næste fest. Eller gå til de organiserede – for eksempel Chareroom.dk, som er Dansk Flygtningehjælps tøjbibliotek, eller Share your Closet, Shareyourcloset.dk.

LÆS OGSÅ: 9 apps der gør det nemt at være klima- og miljøvenlig

LÆS OGSÅ: Pia Silfen Jensen: Sådan jeg passer bedst på mit tøj og mine sko

LÆS OGSÅ: Så nemt er det at gøre hverdagen mere grøn