1990'er mode
SPONSORERET indhold

7 tegn på at 00’erne er tilbage

Så kan du godt finde fiskenetbluserne og "choker"-halskæderne frem igen. "The Re-Decade", som 00'erne blev kaldt, er tilbage i modebilledet.

Foto: Getty Images og All Over Press
25. okt. 2017 | Mode | Eurowoman

Artiklen er opdateret af Kristian Hindø-Lings.

Du troede måske, at netop 00'ernes mærkelige, nærmest med vilje dårlige stil, ville slippe for et genbesøg – at det aldrig ville blive retro. Men nej.

Modebranchen graver notorisk tilbage til fortidige inspirationskilder, og skal man stole bare lidt på de tegn, man ser på designernes nye kollektioner, skal vi igen til at gå med fiskenettrøjer, stramme halskæder og denimsæt med afrevne kanter. 2000'erne, eller "Y2K" på datidens sms-sprog, er med andre ord tilbage.

LÆS OGSÅ: 19 ting, der vil gøre dig nostalgisk, hvis du voksede op i 90'erne

– Der er ingen fast cyklus i forhold til, hvad der bliver retro. Der kommer snarere flere og flere nuancer til paletten. Der er nogle "evergreens", først og fremmest 1950'erne, som hele den moderne retrodyrkelse opstår omkring, og så kommer der så nye perioder til symmetrisk på begge sider – helt op til 00'erne, siger Kristian Handberg, som er postdoc ved Københavns Universitets Institut for Kunst og Kultur og har forsket i retro- og revivalkultur.

Han mener, at man i stigende grad ser flere forskellige tidsperioders trends dukke op igen samtidig, således at der på samme tid både er grupper, der dyrker 50'erne, 70'erne og 00'erne samtidig og med forskellig grad af dedikation.

Det interessante ved netop 00'erne, påpeger han, er dog, at det i sig selv er et årti, der så sig tilbage og dyrkede tidligere perioders trends. Er man 00'er-nostalgiker, dyrker man altså også 00'ernes dyrkelse af for eksempel 80'erne og 60'erne.

– 00'erne er jo et årti, som i sig selv bliver associeret med retrodyrkelse. Den britiske musikkritiker Simon Reynolds kaldte 00'erne for "The 'Re' Decade", idet kulturen var meget optaget af at gentage sig selv, understøttet af teknologien, som giver direkte adgang til fortiden.

Destiny's Child.

00'ernes modebillede var temmelig eklektisk. Der var både retrodyrkelse og fremtidsdyrkelse på samme tid, begge dele med en vis portion ironisk distance. Der var teknologifascination med skinnende, metalliske materialer, der var boho-chic og hippie-vibes, der var 80'er-inspiration i emo-subkulturen, som opstod senere i årtiet og indflydelsen fra hiphop er heller ikke til at komme uden om.

Designere som Alexander McQueen, Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood og Jean-Paul Gaultier dominerede i årtiets modebranche, mens popkulturen var centreret omkring tidens "It-girl" Paris Hilton og om sangerinder som Britney Spears, Christina Aguilera, Jennifer Lopez og naturligvis Beyonce, som dengang huserede i popgruppen Destiny's Child.

Her er 7 tegn, hentet direkte fra catwalken, på, at 00'erne er tilbage:

1. Hip hop: Hiphop var en af de mest gennemgående stilarter i 00'erne. Looket var sporty at se på, som vi allerede ser det igen i modebilledet i dag med "athlesiure"-bølgen, men knapt så sporty at gå med, fordi det inkluderede store, posede og ekstremt lavtaljede bukser, som intet bælte øjensynligt kunne holde oppe. Posebuksen anno 2017 er ikke nær så lavtaljet, men stadig bred og med klare referencer til hiphop-subkulturen.

Ovenfor ses et hiphopinspireret look fra Alexander Wang. Her ses rapperen Eminem, som var kendt for sine huer, bandanaer og oversize hoodies, t-shirts og joggingbukser. Han var trendsættende bade for herre- og damemode i 00'erne.

2. Fiskenet: Fiskenet-stoffet, som er mere luft end tekstil, var et kæmpehit i 00'erne, som især blandt tidens popsangerinder ofte lignede en konkurrence om at vise mest muligt hud. I den henseende var fiskenettet jo praktisk.

Ovenfor ses et look fra Altuzzaras forårs- og sommerkollektion 2017. Her ses sangerinden Pink i 2001 til MTV Video Music Awards, hvor hun vandt for sin rolle i "Lady Marmalade"-videoen.

3. Denim, denim, denim: Vi elskede denim i 00'erne og gerne med flossede, afrevne kanter. De første danske "Popstarz"-vindere, pigegruppen EyeQ, dyrkede looket i deres "I Want What She's Got" fra 2001, som i det hele taget er et fuldkomment vidnesbyrd om 00'ernes æstetik.

Ovenfor ses et look fra Calvin Kleins forårs- og sommerkollektion 2018, og her giver 00'er-It-pigerne Paris Hilton og Nicole Richie os et indblik i, hvordan man fortolkede denim-looket i 2001.

4. Træningssæt: 00'ernes habit, træningssættet, har længe været undervejs tilbage i modeverdenen som en del af den "athleisure"-bølge, der for alvor tog fat sidste år, og det ser ud til, at træningssættets revival forsætter lidt endnu.

Som det ses ovenfore havde et modehus som Gucci træningssæt med i deres forårs- og sommerkollektion 2018. Her viser Jennifer Lopez anno 2002 os, hvordan det virkelig skal gøres Y2K-style.

5. Chokers: Stramme halskæder, eller "chokers" som de meget sigende hedder på engelsk, var vildt populære i 00'erne. Særligt i versionen som lignede en tattoo. Det helt stramme halssmykke er igen at finde hos Dior til foråret.

Ovenfor et moderne Dior-look med stram halskæde fra forårs- og sommerkollektionen 2018. Her ses sangerinden Britney Spears, som var vild med stramme halskæder i 00'erne, til premieren på hendes første film "Crossroads" i 2002.

6. Emo: Subkulturen "emo" eller "emocore" opstod i starten af 80'erne, men fik en stor revival i slutningen af 00'erne med bands som Green Day og My Chemical Romance, som tog emokulturen væk fra punkundergrunden og ind i mainstreamen. 00'ernes emo-stil var sort, androgyn og nærmest manga-inspireret med stort, tungt pandehår med markant sideskilning, masser af eyeliner, måske lidt neonfarver til at bryde det sorte. Nitter, T-Shirts med prints og læder var også musthaves for 00'ernes "emo kids".

Ovenfor ses et look fra det hypede modebrand Vetements. Her ses Bill Kaulitz fra bandet Tokio Hotel i 2006 – stilen her var essensen af 00'er-emo.

7. Off-shoulder: Et feminint og afslappet "bar skulder"-look var uundgåeligt i 00'ernes kvindemode. Nu kan du finde looket hos brands som Chloé, Proenza Schouler og Mugler.

Ovenfor et look fra Muglers forårs- og sommerkollektion 2018. Her Beyoncé i en sporty version af looket i 2003 til NBA All Star Game.

Anbefalet til dig