Pernille Teisbæk "Dress Scandinavian"
SPONSORERET indhold

Pernille Teisbæk guider: Det er skandinavisk stil for mig

Danmarks formentlig største stilikon lige nu, den allestedsnærværende Pernille Teisbæk, er aktuel med en ny modebog med titlen "Dress Scandinavian". Vi har talt med hende om udgivelsen og om den berømte og berygtede "skandinaviske stil", som ifølge Teisbæk grundlæggende handler om at have det godt i det, man har på.

Foto: Oscar Meyer
26. okt. 2016 | Mode | Eurowoman

Pernille Teisbæk er all in på den digitale udvikling. Hun er modeblogger, kendt verden over fra internettet og fulgt af hundredetusinder på Instagram. Men nu udkommer hun altså med noget så analogt som en bog, med billeder og tekst trykt på papir (!), og tilmed hendes første af slagsen. Den har fået titlen "Dress Scandinavian" og lander i butikkerne 28. oktober.

– Jeg tror, at idéen kom af, at jeg så mange gange, når jeg har givet interviews eller været ude at rejse, er blevet spurgt: "Hvad kendetegner skandinavisk stil? Hvad er det, I kan?" Jeg bilder mig jo ikke ind, at bogen her kan få folk til at lade være med at stille de spørgsmål. Men det er tænkt som min personlige fortolkning af, hvad skandinavisk stil er, forklarer Pernille Teisbæk.

LÆS OGSÅ: Derfor holder de største modebloggere nu op med at blogge

Hvad er det, bogformatet kan, siden du vælger at udgive dine tanker i bogform denne gang?

– Selvom jeg jo sværger til alt online, er der bare noget lækkert ved bogen som format. Min generation er jo også vokset op med bøger og blade, og jeg elsker stadig at sidde med et blad og få den der lækre papirfornemmelse mellem fingrene. Det kan noget andet end Google og Instagram.

Pernille Teisbæks bog udkommer på People's Press 28. oktober. Foto: Bogforside. 

Du siger, at du ofte bliver spurgt om, hvad skandinavisk stil er. Hvorfor tror du, at det skandinaviske look er så interessant?

– Ja, det er jo egentlig ikke den store kode, vi knækker, men af og til er det bare lækkert for øjet, at der ikke er for mange ting, man skal forholde sig til. At det er enkelte, gennemtænkte detaljer, som får lov at stå frem. Andre steder i verden kan man jo se nogle helt andre udtryk – kommer du til modeuge i Milano, er der masser af print fra top til tå, og i New York finder du en mere "grungy" stil. Det er også nogle virkelig cool looks, men der adskiller den skandinaviske stil sig jo klart ved at være mere minimalistisk og enkel. Og det er også det, jeg ligger vægt på, når jeg arbejder med mine egne outfits: At hvis du bygger din garderobe op omkring nogle gode basisting, som er til at overskue, så er det nemmere bagefter at supplere med mere farverige accessories og detaljer, som kan opgradere dit look.

– Én ting er, hvordan vi klæder os, men det er jo også noget, som præger den måde, vi bor på, vores syn på kunst og vores æstetik. Vi går op i materialer og kvalitet. Vi prioriterer at have få gode ting, som vi er glade for og værner om.

LÆS OGSÅ: Pernille Teisbæk: "Sådan blev min blog en succes"

I ”Dress Scandinavian” kan man blandt andet læse om, hvilke modekøb, der har været Pernille Teisbæks bedste, hvad der hører til en god basisgarderobe, og hvordan man kan give sin basisgarderobe liv og personlighed ved at fokusere på detaljerne. Foto: Oscar Meyer og kollage fra bogen. 

Du nævner det enkle og minimalistiske. Hvad karakteriserer ellers den skandinaviske garderobe i dine øjne?

– Vi har det komfortable i højsædet. Og vi vil generelt gerne blende ind og så bare skille os ud på nogle få, personlige detaljer. Vi elsker sneakers og vil hellere have noget på, som vi føler os tilpas i, end noget, hvor man skal vrælte rundt og føle sig usikker på sig selv. Nogle synes nok, at det er lidt dovent, andre synes, at det er virkelig chic't, men jeg tror i hvert fald, at det afspejler sig i den energi, man udstråler, at man har det godt i det, man har på.

– Det skandinaviske handler også om det androgyne look. Den lidt oversize blazer, skjorter og jeans. Det er vigtige elementer i at bygge en god basisgarderobe op. Når man har de ting, kan man undgå mange tøjkriser, fordi det ofte er de enkle, gode ting, man står og mangler. Når man shopper, falder man ofte for de ting, der lige fanger øjet eller sådan noget "det skal jeg lige have på i aften"-tøj. Men man køber sjældent de der gode basisvarer, for de er ligesom lidt kedelige at bruge penge på. Men se det som en investering! Og sælg så noget af det, du aldrig bruger, eller giv det til genbrug. Det skaber luft i garderoben og giver overblik over, hvad du egentlig mangler. Og når du så har basisgarderoben på plads, kan du i stedet begynde at lægge vægt på detaljerne. Kom et silketørklæde i dine jeans i stedet for at bruge et bælte, eller læg et smukt silkebånd om halsen på din skjorte. Det er små ting, som ikke behøver at koste særligt meget, men som kan gøre dit "jeans og t-shirt"-outfit så meget mere cool. Det er noget af det, skandinavisk stil handler om for mig.

Hvorfor tror du netop, at denne tilgang til mode hører til i Skandinavien?

– For det første betyder det noget, at vi har haft nogle designere, som virkelig har mestret de her basisvarer og været gode til at kombinere moden med noget praktisk. Vores klima spiller også ind, tror jeg. Vejret er meget omskifteligt fra sæson til sæson, og vi er nødt til at købe tøj, som kan bruges hele året rundt. Det præger helt sikkert vores måde at købe tøj på. Tøjet skal kunne styles på forskellige måder alt efter sæson – en fed denimjakke kan for eksempel bruges både sommer og vinter, alt efter hvad man sætter den sammen med.

– Der er helt klart også noget anderledes i vores forestilling om, hvordan kvinder skal se ud i forhold til mænd. Herhjemme er der ikke den samme idé om, at kvinderne skal være de her smukke og eksotiske figurer, som man kan finde andre steder i verden. Det kan måske lyde lidt kedeligt, men det åbner jo op for det minimalistiske og androgyne, som kendetegner vores stil.

Så det er også ligestillingen, man kan se i vores tøj?

– Ja, det er det helt klart. Kvinder her i Skandinavien efterstræber naturlighed, i højere grad end man ser mange andre steder i verden. Også i forhold til hår og makeup. Selvfølgelig gør vi noget ud af os selv, men der er ikke tradition for, at man skal have rød læbestift, eyeliner eller høje hæle på på arbejde hver dag. Personligt synes jeg netop, at det naturlige look fremhæver det feminine og skaber en kontrast, som er enormt spændende. Jeg arbejder selv meget med kontraster: At du kan have noget meget basic på, en sweatshirt og et par oversize jeans, men så kombinere det med et par glittersokker og et par flotte sandaler, og pludselig er looket et helt andet – samtidig med at det er komfortabelt.

Bogen er fyldt med kollager, eller "mood boards", som læserne skal kunne gå på opdagelse i, forklarer Pernille Teisbæk. Foto: Kollage fra bogen. 

Hvad er du særligt tilfreds med ved bogen?

– Jeg er generelt meget tilfreds med bogen, men jeg er særligt glad for, at den virkelig er blevet et opslagsværk. Den er en form for værktøj. Jeg har jo selv arbejdet med den ved at lave en masse mood boards, og det kan man se i bogen, for når man slår op på et spread er det ikke bare ét flot billede, man ser, men mange, som man kan gå på opdagelse i og blive inspireret af. Det lægger også op til en lidt mere langvarig brug af bogen – så man også kan finde den frem om et par år og stadig finde noget interessant.

"Dress Scandinavian" udkommer på People's Press 28. oktober til en vejl. pris a 199,95 kr.

LÆS OGSÅ: Giv et abonnement i julegave

LÆS OGSÅ: Topmodel: "Kvinder, der bliver ældre med al deres livserfaring, det er ægte skønhed for mig"

LÆS OGSÅ: Hun skabte Marni. Derfor forlader hun nu skuden