Forskellen på modelkrop og plus size.
SPONSORERET indhold

27-årig model: ”Måske er jeg ikke skabt til magasinforsiderne, men til at dele den her historie”

Den 27-årige Liza Golden-Bhojwani har været på forsiden af både Harper’s Bazaar og Vogue. Men det er ikke hendes succes som model, der har skabt overskrifter de seneste par dage. Tværtimod.

Af:: Mi Skjold Brix Foto: Instagram @lizagoldenreal
12. apr. 2017 | Mode | Eurowoman

Liza Golden-Bhojwani har fået voldsom opmærksomhed med sit Instagrampost med to billeder af sig selv. Et fra 2012 og et fra i år. På det første ser hun ud, som mange modeller gør. Lange slanke lemmer, en flad mave, som de fleste misunder, og hofteben, der anes under huden. Brysterne er små og blikket intenst. Samme blik går igen på det andet billede, men kroppen er forandret. I dag har Liza frodige, kvindelige former, en delle i taljen, en stor barm og rund numse.

LÆS OGSÅ: Petra elsker sig selv: "Lykken ligger ikke forenden af slankekuren, hvor du tabte 5 kg."

Billedet er ledsaget af en lang tekst om, hvorfor hun i dag er mere tilpas i sin egen krop, end hun var dengang, hendes modelkarriere var på sit højeste, og det har folk åbenbart trængt til at høre. I skrivende stund har billedet, der er ca. en måned gammelt, fået mere end 16.000 likes.

 

 

A little flashback Friday action for you. This caption will be long and won't fit, so if you'd like to read please find the rest in the comment section....The left side was me at the start of the peak of my career. My first proper fashion week where I was actually the size I needed to be. I was booking amazing shows that one never thinks they actually could, walking with girls who I once looked up to, it was a serious adrenaline rush...but after fainting one night in my apt whilst preparing one of my very low cal meals (I think it was 20 pieces of steamed edamame if I remember correctly), I called it quits with the diet and workout regime I was put on and decided I could do it on my own. I thought to myself, I can still be this thin, but I'll just eat a little more so I don't feel so horrible. Well, eating a little more turned into eating nearly a bag full of almonds, which then turned into eating full size meals, which then turned into a full blown binge. I was craving every single food you could imagine and I was giving in to every craving even though I knew this was such an important time in my career. I made it through NYFW okay, no one had noticed any weight gain, but by the time I had gotten the LFW I could see the pounds starting to show both in the mirror and on the measuring tape, but I kept quiet obviously not wanting to sabotage myself. I found myself going to the grocery store and picking up raw vegetables to try and make up for the near two week binge I had in NY, but I didn't see any weight coming off no matter how "healthy" I was eating and no matter how many workouts I fit in. MFW came and I knew I was bigger and by bigger I mean a 35.5in hip rather than the 34.5in hip I started with in NY, I played it cool and just pretended everything was normal. I did end up booking shows, Dolce & Gabbana being one of them. Which I afterwards received online criticism about my thighs looking fat...Anyways PFW came about, and I found it impossible to resist those chocolate croissants 🙊 I went on many a casting with one exclusive option being on my schedule, but after meeting the client I knew the reason for me not nailing the gig, my size...

Et opslag delt af Liza Golden-Bhojwani (@lizagoldenreal) den

Kun 500 kalorier om dagen

I sin post skriver Liza om billedet fra 2012, da hendes kropsmål passede til catwalken:

"Jeg blev booket til fantastiske modeshows, som man tænker, man aldrig ville blive booket til, og jeg gik catwalk med piger, jeg engang så op til. Det var en seriøs adrenalinrus... Men efter jeg besvimede en aften i min lejlighed, efter jeg havde tilberedt et af mine meget kaloriefattige måltider (jeg mener, det var 20 dampede edamamebønner, hvis jeg husker rigtigt), droppede jeg kuren og min træningsplan, som jeg skulle følge, og besluttede mig for, at jeg kunne klare det selv," skriver hun.

Men det gik ikke sådan. Fra at have levet efter en striks kostplan begyndte hun at spise – fra en hel pose mandler til hele måltider – og hendes hoftemål udvidede sig tre centimeter, mens hun spiste videre, og branchen sagde "væk, duer ikke", når Liza kom til castings.

Hun gik fra at være udnævnt som et af de nye model-stjerneskud i 2013 af Vogue.com, til at forsvinde som dug for solen. Og folk undrede sig. Nogle troede, at hun var blevet booket eksklusivt for ét brand. Men sandheden var en anden:

"Sandheden var, at der ikke var nogen eksklusiv aftale, jeg forsvandt bare. Jeg havde seriøst opgivet min korte modelkarriere, fordi jeg simpelthen ikke kunne få taget om den. Jeg ved ikke, hvorfor jeg af alle mennesker ikke var i stand til at følge en kost- og træningsplan. Jeg troede, jeg havde en svag vilje, at det ikke betød nok for mig, eller at jeg måske ikke ville det nok. Jeg slog mig selv i hovedet med det i lang tid og genoplevede igen og igen, hvordan jeg havde fejlet totalt. Jeg havde så meget indenfor rækkevidde, og jeg gav slip på det hele på grund af min værste fjende: MAD" skriver hun blandt andet.

Sixpack og selvværd under gulvbrædderne

I lang tid sled hun efterfølgende for at tabe sig igen og forsøgte at finde en plads som model med mere på sidebenene ved at følge en mere lempelig tilgang til mad og motion – dog stadig mere striks end de fleste med mellem 800 og 1.200 kalorier dagligt. Men end ikke de brands, der er kendt for at promovere kvinder med lidt flere former, ville booke Liza, der nu havde trænet sig til en sixpack.

"På det her tidspunkt, kunne jeg virkelig ikke forstå det. Manglende held? Eller måske var jeg bare ikke skabt til det. Måske var det ikke meningen, at jeg skulle være den person. Måske skulle jeg slet ikke være det sted. Jeg var virkelig et dårligt sted psykisk. Negativ, deprimeret og meget sårbar. Jeg var ulykkelig," beskriver Liza.

I dag har hun gjort op med den strikse og for hendes vedkommende kropsfjendtlige livsførelse. Hun rejste til Indien for at få en pause fra det hele, mødte manden i sit liv og bosatte sig der. I dag har hun det bedre end nogensinde før. Men de fire år, der er gået, har været en hård rejse fra at sulte til at overspise og til i dag at have fundet balancen.

"En dag tænkte jeg simpelthen... hvorfor kæmper jeg mod min krop? Hvorfor ikke gå i den samme retning? Stoppe med at fremtvinge min egen dagsorden og bare lytte til min krop. Og det var, hvad jeg gjorde. Langsomt, langsomt begyndte jeg at få min sande kropsform. Mit naturlige jeg, ikke mit forcerede jeg. Billedet til højre er mig, som jeg ser ud lige nu, min krop som den er. Ikke perfekt, ikke klar til show eller Victoria's Secret, ikke allerbedst, men den er min, og min sjæl er glad," skriver hun og fortsætter:

"Jeg træner fem gange om ugen, men nogle gange gør jeg ikke pga. skader eller rejser. Og ved du hvad? Det er helt i orden med mig. For når jeg er færdig, vender jeg tilbage til fitnesscentret med glæde. Jeg gør det udelukkende for mig selv, ikke for jobbet længere. Jeg spiser, hvad jeg vil og føler ingen skyld. Og for mig er dét en god følelse. Måske var jeg bare ikke skabt til magasinforsiderne og til at skyde for de største mærker, men jeg er her af en grund. Jeg fortjener at være glad og tilfreds. Det gør vi alle sammen. Måske er jeg skabt til at dele den her historie og sprede budskabet om kropskærlighed til alle de kvinder derude, som kæmper. Kun guderne ved det," slutter hendes opslag.

Modeller skal have sundhedstjek

Den usunde livsstil er et problem, som desværre klæber til modebranchen. Det ikke er alle modeller, der naturligt lever op til målene, som det heller ikke var tilfældet for Liza, og i flere lande er der blevet taget mere drastiske metoder i brug for at komme problemet med de usunde modeller til livs. 

I Frankrig er det blevet vedtaget, at modeller skal kunne fremvise en lægeerklæring, der dokumenterer, at de er sunde og raske. Har de ikke det, kan de risikere en bøde eller op til et halvt års fængsel. Det skriver Vogue.co.uk.

Også i Danmark har vi taget endnu et spædt skridt på vejen til en sundere branche herhjemme. I Modebranchens etiske charter fra 2015 blev der i begyndelsen af året tilføjet, at 16-årige modeller skal gennemgå et sundhedstjek hos Center for spiseforstyrrelser og selvskade. Pilotprojektet er langt fra så drastisk som i Frankrig, men et skridt på vejen.

LÆS OGSÅ: "Jeg er en størrelse 42, og det gør mig åbenbart for stor til at shoppe på Strøget. Hvad foregår der?"

LÆS OGSÅ: "V-udskæringen er ens ven, når man er en størrelse 42-44"

LÆS OGSÅ: Astrid har tabt sig 76 kilo på ét år. Læs her, hvordan hun gjorde det – helt uden hjælp fra professionelle