Retromode
Foto: Vince Bucci/Newsmakers/Getty Images. | Skuespiller og sanger Jennifer Lopez præsenterer sin nye kollektion “J-Lo by Jennifer Lopez”, som var lavet i samarbejde med Andy Hilfiger, bror til Tommy Hilfiger, i Los Angeles i 2001. Modellerne bærer alle hendes egne designs. Jennifer Lopez er i Peopl
Eurowoman

Retromode

7 tegn på at 00’erne er tilbage i modebilledet

Så kan du godt finde fiskenetbluserne og "choker"-halskæderne frem igen. "The Re-Decade", som 00'erne blev kaldt, er tilbage i modebilledet.

Af Anne Nørkjær Bang 16.mar.2016 Mode

Du troede måske, at netop 00'ernes mærkelige, nærmest med vilje dårlige stil, ville slippe for et genbesøg - at det aldrig ville blive retro. Men nej.

Modebranchen graver notorisk tilbage til fortidige inspirationskilder, og skal man stole bare lidt på de tegn, man ser på designernes 2016-kollektioner, skal vi igen til at gå med fiskenettrøjer, stramme halskæder og denimsæt med afrevne kanter. 2000'erne, eller "Y2K" på datidens sms-sprog, er med andre ord tilbage.

– Der er ingen fast cyklus i forhold til, hvad der bliver retro. Der kommer snarere flere og flere nuancer til paletten. Der er nogle "evergreens", først og fremmest 1950'erne, som hele den moderne retrodyrkelse opstår omkring, og så kommer der så nye perioder til symmetrisk på begge sider - helt op til 00'erne, siger Kristian Handberg, som er postdoc ved Københavns Universitets Institut for Kunst og Kultur og har forsket i retro- og revivalkultur.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er modeverdenen så vild med franske kvinder?

Han mener, at man i stigende grad ser flere forskellige tidsperioders trends dukke op igen samtidig, således at der på samme tid både er grupper, der dyrker 50'erne, 70'erne og 00'erne samtidig og med forskellig grad af dedikation.

Det interessante ved netop 00'erne, påpeger han, er dog, at det i sig selv er et årti, der så sig tilbage og dyrkede tidligere perioders trends. Er man 00'er-nostalgiker, dyrker man altså også 00'ernes dyrkelse af for eksempel 80'erne og 60'erne.

– 00'erne er jo et årti, som i sig selv bliver associeret med retrodyrkelse. Den britiske musikkritiker Simon Reynolds kaldte 00'erne for "The 'Re' Decade", idet kulturen var meget optaget af at gentage sig selv, understøttet af teknologien, som giver direkte adgang til fortiden.

LÆS OGSÅ: "Drop de lange schellak negle, lip-lineren og øjevipperne. Det er bare så meget mere sexet med et naturligt look"

00'ernes modebillede var temmelig eklektisk. Der var både retrodyrkelse og fremtidsdyrkelse på samme tid, begge dele med en vis portion ironisk distance. Der var teknologifascination med skinnende, metalliske materialer, der var boho-chic og hippie-vibes, der var 80'er-inspiration i emo-subkulturen, som opstod senere i årtiet og indflydelsen fra hiphop er heller ikke til at komme uden om.

Designere som Alexander McQueen, Karl Lagerfeldt, Vivienne Westwood og Jean-Paul Gaultier dominerede i årtiets modebranche, mens popkulturen var centreret omkring tidens "it-girl" Paris Hilton og om sangerinder som Britney Spears, Christina Aguilera, Jennifer Lopez og naturligvis Beyonce, som dengang huserede i popgruppen Destiny's Child.

Her er 7 tegn, hentet direkte fra catwalken, på, at 00'erne kommer til at snige sig ind i din garderobe igen i løbet af 2016:

1. HIP HOP: Hiphop var en af de mest gennemgående stilarter i 00'erne. Looket var sporty at se på, som vi allerede ser det igen i modebilledet i dag med "athlesiure"-bølgen, men knapt så sporty at gå med, fordi det inkluderede store, posede og ekstremt lavtaljede bukser, som intet bælte øjensynligt kunne holde oppe. Posebuksen anno 2016 er ikke nær så lavtaljet, men stadig bred og med klare referencer til hiphop-subkulturen.

Til venstre ses et hiphopinspireret look fra Alexander Wangs ready to wear-aw16-kollektion. Til højre rapperen Eminem, som var kendt for sine huer, bandanaer og oversize hoodies, t-shirts og joggingbukser. Han var trendsættende bade for herre- og damemode i 00'erne. Her fotograferet til Grammy Awards i 2003 i New York. Foto: Camera Press/All Over Press og Frank Micelotta/Getty Images.

2. FISKENET: Fiskenet-stoffet, som er mere luft end tekstil, var et kæmpehit i 00'erne, som især blandt tidens popsangerinder ofte lignede en konkurrence om at vise mest muligt hud. I den henseende var fiskenettet jo praktisk.

Til venstre ses et look fra Louis Vuittons ready to wear-ss16-kollektion. Til højre ses sangerinden Pink i 2001 til MTV Video Music Awards, hvor hun vinder for sin rolle i "Lady Marmalade"-videoen. Foto: All Over Press/Camera Press og George De Sota/Getty Images.

3. DENIM+MERE DENIM: Vi elskede denim i 00'erne og gerne med flossede, afrevne kanter. De første danske "Popstarz"-vindere, pigegruppen EyeQ, dyrkede looket i deres "I Want What She's Got" fra 2001, som i det hele taget er et fuldkomment vidnesbyrd om 00'ernes æstetik.

På billedet ses et look fra Chloes ready to wear-kollektion for ss16, og til højre giver 00'er-it-pigerne Paris Hilton og Nicole Richie os et indblik i, hvordan man fortolkede denim+denim-looket i 2001. Foto: All Over Press/Camera Press og David Klein/Getty Images.

4. TRÆNINGSÆT: 00'ernes habit, træningssættet, har længe været undervejs tilbage i modeverdenen som en del af den "athleisure"-bølge, der for alvor tog fat sidste år, og det ser ud til, at træningssættets revival forsætter lidt endnu.

Som det ses til venstre havde et designerbrand som Chloe træningssæt med i ss16-ready to wear-kollektionen. Til højre viser Jennifer Lopez anno 2002 os, hvordan det virkelig skal gøres Y2K-style. Foto: Camera Press/All Over Press og Scott Gries/Getty Images.

5. STRAMME HALSKÆDER: Stramme halskæder, eller "chokers" som de meget sigende hedder på engelsk, var vildt populære i 00'erne - særligt i versionen som "lignede en tattoo"De helt stramme halssmykker var både at finde hos i Louis Vuittons og Diors ss16-kollektioner og også hos Alexander Wang i aw16-kollektionen.


Til venstre et moderne Dior-look med stram halskæde fra ss16-kollektionen. Til højre sangerinden Britney Spears, som var vild med stramme halskæder i 00'erne, til premieren på hendes første film "Crossroads" i 2002. Foto: All Over Press/Camera Press og Patrick Riviere/Getty Images.

6. EMO: Subkulturen "emo" eller "emocore" opstod i starten af 80'erne, men fik en stor revival i slutningen af 00'erne med bands som Green Day og My Chemical Romance, som tog emokulturen væk fra punkundergrunden og ind i mainstreamen. 00'ernes emo-stil var sort, androgyn og nærmest manga-inspireret med stort, tungt pandehår med markant sideskilning, masser af eyeliner, måske lidt neonfarver til at bryde det sorte. Nitter, T-Shirts med prints og læder var også musthaves for 00'ernes "emo kids".

På billedet til venstre ses et look fra det hypede modebrand Vetements aw16-kollektion. Til højre ses Bill Kaulitz fra bandet Tokio Hotel i 2006 – stilen her var essensen af 00'er-emo. Foto: All Over Press/Digital Catwalk/Insight Media og Sean Gallup/Getty Images.

7. OFF-SHOULDER: Et feminint og afslappet "bar skulder"-look var uundgåeligt i 00'ernes kvindemode. I 2016 kan man finde looket hos brands som Chloe, Alexander Wang og Chanel.

Til venstre et look fra Chloes ready to wear-ss16-kollektion, til højre Beyonce i en sporty version af looket I 2003 til NBA All Star Game. Foto: All Over Press/Camera Press og Vince Butti /Getty Images

LÆS OGSÅ: Her skal du shoppe, hvis du tager både design og miljø alvorligt

LÆS OGSÅ: Er fremtiden unisex?

LÆS OGSÅ: Den store guide: Sådan bliver du bedre til at passe på dit tøj, din stil – og på verden


Henter...