Japan
SPONSORERET indhold

Sådan får du en bid af Japan i Danmark

Her, der og alle vegne. Det østerlandske rige har indtaget Danmark og resten af verden med to københavnske udstillinger, silkekimonoer og grøn matchate i keramikkruset. Kom, tag med, her er din billet til et stykke med Japan.

Af:: Marie Lodberg
13. feb. 2017 | Bolig | Eurowoman

Japan betyder solens ophav. Og et eventyrligt skriftsprog, tangruller med sursøde ris, fed laks og wasabi og soja og, uhm, goma-dressing, gale og forførende Tokyo, lyserøde kirsebærtræer, som kan slå roser af førstepladsen som den mest romantiske blomst, pangfarvede tegneseriefigurer med øjne så store som tekopper og pænt og banebrydende design.

"Vi har brug for den elegante og enkle æstetik, som Japan kan tilbyde. Og naturen. Den forfinede natur med kirsebærblomsterne, -træerne og de små stier. I Japan har de altid holdt fast i, at naturen er stor og rig, og at haverne skal være velplejede og strukturerede. Der er en masse mystik gemt i det meget ordentlige, man tit forbinder med Japan. Det samme gælder, når du læser Haruki Murakamis bøger og ser Hayao Miyazakis tegneserier. Der er mere at komme efter end det, de umiddelbart giver udtryk for. Flere lag at dykke ned i," siger Annette Rosenvold Hvidt, der er kunstformidler og medkurator på udstillingen Japanomania 1875-1918, der åbner på Statens Museum for Kunst 19. januar.

Udstillingen har fokus på, hvordan den nordiske billedkunst i høj grad var inspireret af Japan efter 1867, hvor vi indgik en handels- og venskabsaftale med landet. Det skal fejres i 2017, som er 150-året for, at den kom i stand. Siden har vi nordiske typer kunnet klæde os i blomstrede silkekimonoer og indrette vores hjem med snorlige håndværk.

"Da handelsforbindelsen blev åbnet til Japan i 1867, var det en vej ud af historicismen, hvor man i Europa genbrugte historiske stilarter. Man ledte efter et nyt formsprog, og det kunne Japan bidrage til," siger Mirjam Gelfer-Jørgensen, kunsthistoriker, dr.phil. og forfatter til bogen Japanisme på dansk. Hun har også kurateret udstillingen Learning from Japan, med udgangspunkt i japansk kunsthåndværk, på Designmuseum Danmark, der løber indtil 24. september 2017.

Forside til det franske kunst-magasin Le Japon Artistique, 1889. Fra udstillingen Learning from Japan på Designmuseum Danmark

Fx er møbeldesignerne Poul Kjærholm, Hans J. Wegner og Cecilie Manz inspireret af Japan, ligesom det gode, gamle Mågestel fra 1895 er inspireret af landet.

"Wow, sagde kunstnerne, da Japan åbnede op for handlen. Det skabte en hel mani og gav lyst til alt, hvad der var japansk," siger Annette Rosenvold Hvidt.

Japan drager stadig. Også danske designere og kunsthåndværkere. Og det er der flere årsager til.

"Det er i høj grad enkelheden og materialevirkningen ved det japanske kunsthåndværk, der tiltaler de danske kunsthåndværkere. Ikke mindst den langsomme proces. I Japan siger man: "Mit bedste værk er mit næste." De forfiner hele tiden det, de arbejder med. En anden lighed er, at man i Japan, ligesom i Danmark, bor småt, og begge lande er præget af en form for minimalisme med begrænsede størrelser i møbler, vaser og ting og sager," siger Mirjam Gelfer-Jørgensen.

Ej at forglemme moden. De japanske referencer gemt i blomstermotiverne, de sirlige broderier og kimonoen, der pryder modebilledet lige nu, forfører og klæder de fleste. Man skulle være et skarn, hvis ikke man fik lyst til at tage et smut til Tokyo for at opleve den ægte vare.

Kunstneren Albert Edelfelt var inspireret af Japan med værket Virginie fra 1883

LÆS OGSÅ: Stilredaktør Bea Fagerholt: "Det ryger på, lige så snart jeg er kommet hjem”

Sådan får du en bid af ­Japan

• Udstillingen Japanomania 1875-1918 på Statens Museum for Kunst. Om hvordan særligt de nordiske billedkunstnere var inspireret af Japan. 19. januar – 23. april. Smk.dk
• Udstillingen Learning from Japan på Designmuseum Danmark. Om japansk kunsthåndværk. Til 24. september. Designmuseum.dk
• Forfatteren Haruki Murakami med ­bestsellerne 1Q84, Kafka på stranden og Trækopfuglens krønike. Forlaget Klim.
• Tegneserieskaberen Hayao Miyazaki med de ikoniske animationsfilm Chihiro og heksene og Min nabo Totoro.
• Filmen Søstre af filminstruktøren Hirokazu Kore-Eda om fire japanske søstre og deres bånd.
• Bogen Japanisme på dansk af Mirjam ­Gelfer-Jørgensen om japanisme i dansk kunst, design og arkitektur. En solid indgang til emnet. Arkitektens Forlag, 450 kr.
• Restauranten Jah Izakaya & Sake Bar på Gasværksvej 21 i København. Spisebaren serverer små, gode deleretter og har et solidt sake-kort. Eller prøv Hatoba i Store ­Kongensgade 60 i København. Når nu det ikke skal være Sticks'n'Sushi, men mindst lige så godt. Jahizakaya.dk og Hatoba.dk
• Tesalonen Sing Tehus i Kompagnistræde 30 i København. Så skal der afholdes teceremoni. Singtehus.dk

LÆS OGSÅ: Sådan defineres et stilikon

List lidt af Japans forførende æstetik ind i alt fra garderoben og bogreolen til køkkenet og badeværelset med disse lækre produkter: 

Piskeris, Sing Tehus, 145 kr. Tag en pause med den japanske kult-forfatter Haruki Murakami med bøgerne Flipperspil 1973 og Hør vinden syngeForlaget Klim, 300 kr. Sweater, Uniqlo, 800 kr. Bukser, Ganni, 1.699 kr. Hårbånd, Sakura, 595 kr. Hello Kitty - personificeringen af japansk kitsch på taske af Olympia Le-Tan, 7.295 kr. Kimono, Kimono in the Clouds, 7.500 kr. Skift kaffen ud (for en tid) med den sunde og opkvikkende matcha-te, Bulk Powders, 99 kr. Tekande, Stilleben, 565 kr. Skål, Byoh Matcha, 129 kr. Hårpynt i Tokyo-style, Holly Golightly, 175 kr. Aburatorigami Japanese beauty papers, Tatcha, 300 kr. Parfume, Comme des Garçons, 750 kr. Lampe, Isamu Nogushi, 21.000 kr. Maske, Holistic Silk, 625 kr. Nederdel, Gucci, ca. 10.500 kr. Vifte, Hay, 49 kr. Ballerinaer, Céline, 3.700 kr. Lavaboard, File Under Pop, 600 kr.

LÆS OGSÅ: Caroline Sillesen: "Når jeg får råd, skal jeg sidde under denne og for en stund glemme Danmarks kedelige vintervejr"

LÆS OGSÅ: Lotte Barnholdt og Cim Mahony har været sammen, siden de var 14 og 16 år

LÆS OGSÅ: Tilfør kant til garderoben med 10 spritnye styles