Alternativ skønhedspleje
SPONSORERET indhold

Gør som kineserne – undgå rynker, overvægt og slap hud med din livsstil

Vi ældes alt for hurtigt i den vestlige verden, mener ekspert i kinesisk medicin. Hun guider til, hvordan vi kan stoppe processen gennem vores livsstil

Af: Sofie Hviid Foto: istock
01. aug. 2016 | Mode

De færreste kvinder kan se sig fri for at have kigget sig selv i spejlet og håbet, at linjen mellem øjenbrynene eller rynkerne om øjnene ville forsvinde. Eller at de ekstra kilo på maven ville finde et andet sted at opholde sig. Vi kaster os ud i særlige diæter, botox og antirynkecremer i håbet om at holde fast i den slanke krop og det glatte ansigt.

Men i virkeligheden er vi helt galt på den, mener Judith Stage, der har speciale i kosmetisk akupunktur og klinik på Østerbro. Ansigtet er nemlig ifølge kinesisk medicin den bedste måde at finde ud af, hvordan du har det.

- Ved at studere sit eget ansigt kan man begynde at forstå, hvem man er. Da jeg begyndte at studere kinesisk medicin, var skønhedsbehandling en del af pensum. For mig var det først en interesse, der kom af forfængelighed, men med tiden har jeg fundet ud af, det også er en vej til erkendelse og til at forstå os selv bedre. Der er virkelig mening i det ansigt, vi har. Du må ikke gå ind og ændre det.

LÆS OGSÅ: “Nu kan jeg se mig selv i spejlet og være glad og tilfreds”

De to største syndere
I kinesisk medicin mener man, at der særligt er to ting, der præger vores udsende – alt fra rynker, til uren hud, eksem, løs hud, overvægt osv. En af dem er vores kost. Vi har nemlig glemt, hvordan vi nærer vores krop, forklarer Judith Stage.

- Maden er virkelig i krise i vores kultur. Vi ved ikke, hvordan vi skal spise og farer fra den ene til den anden trend. Der bliver postet artikler ud med forskellige måder at spise på og uhensigtsmæssige budskaber, som at kaffe den ene uge er sundt, og den anden er kræftfremkaldede. Så der er en masse modstridende informationer hele tiden, og folk aner ikke, hvad de skal spise. Og ingen har rigtig tid til at lave mad. Jeg møder mange klienter, der aldrig får et hjemmelavet måltid. De er virkelig ude af balance.

Hos de fleste klienter, hun møder, er der problemer med kosten. Og hvis vi ikke spiser rigtigt, skaber det ifølge kinesisk medicin ubalance i hele systemet. Og ubalancer kan ses på ansigtet og kroppen. Det første, hun gør, når hun møder en klient, er derfor at se nøje på deres ansigt for at finde ud af, hvilke ubalancer de har. Også tungen kigger hun på for at få en ide om, hvad der er galt. Hvis kroppen ikke er næret ordentligt kan det ifølge Judith Stage vise sig som gullig hud, løst væv, de frygtede mormorarme, åreknuder og mange andre symptomer. Men det viser sig også som psykiske ubalancer:

- Vi hævder, at alle sygdomme kommer gennem vores måde at tænke på eller vores måde at spise på. Det vil sige, det er rigtig vigtigt, at vi nærer vores krop. Man kan virkelig komme langt ved at spise ordentligt og styrke sin milt og mave. For gør man det, er man ikke så stresset, og ens sind er roligere.

Spis frisk mad du kan lide
Hendes kostråd er ret simple. Spis varieret, lav frisk mad hver dag og vigtigst af alt spis efter klimaet. En af de største misforståelser i vestlige diæter er, at vi ikke spiser efter klimaet, mener hun:

- Problemet er, at vi ikke forstår det klima, vi lever i. Vi har et koldt klima med en kort sommer. Derfor er det meget uheldigt med den smoothies- og raw food-bølge, vi har set de senere år. Den er opstået i et varmt land, hvor det kan være meget hensigtsmæssigt at spise rå mad. I de områder er rå mad som medicin til at modvirke varme. Men i Danmark, hvor vi har brug for varmen for at kunne fungere, er det meget uheldigt, fordi rå mad tager vores kropsvarme. Når kropsvarmen bliver tappet, taber vi energi og ældes hurtigere.

På varme sommerdage er salat og frugt helt fint at spise, men det meste af året bør vi holde os fra mad og spise flere nærende supper og sammenkogte retter. Helst lavet med det samme og ikke fra fryseren. Men det vigtigste ved vores kost er faktisk, at vi har lyst til at spise det, mener hun:

- Vi spiser ikke længere efter, hvad vi er tiltrukket af. Vi har en lang liste over, hvad der er sundt. Mange spiser efter tvang og kan ikke engang lide det, de putter i munden. Det er forfærdeligt at høre om folks vaner med at blande spirulina eller tang i maden for at være sunde – og så står de og holder sig for næsen, fordi det smager så grimt. Mad skal først og fremmest smage godt. En af mine lærere sagde altid, at du skal kun spise det, der får dit mundvand til at løbe. Først der kan du fordøje – hvis du ikke kan lide maden, går de rigtige enzymer ikke i gang med at fordøje maden.

Nogle af de tegn, vi skal holde øje med, er vores trang til sødt. Hvis vi man har en lidt for sød tand, hænger det tit sammen med, at kroppen mangler næring, mener hun:

- Hvis du har sød trang, som mange kvinder kender til, så er der ubalance i din fordøjelse. Det er et symptom på underernæring og et tegn på, at du ikke kan optage ordenligt. Kroppen prøver at få dig til at spise noget, der giver dig næring, fordi den skriger på det. Trangen til sødt betyder, at du ikke kan optage næring, og kroppen beder så om det, der giver allermest energi, nemlig den søde smag.

Det man i virkeligheden skal gøre i stedet for at spise sukker, er at give maven naturlig, hjemmelavet, nærende mad, og så forsvinder trangen.

Judith Stage mener, at vi er blevet alt for dårlige til at spise efter, hvad der er godt for os - og alt for fokuserede på det, vi tror er sundt. 

Følelser aldrer os
Den anden helt store faktor, der påvirker vores aldring og udseende handler ifølge kinesisk medicin om vores følelser:

- Vi lever et kaotisk liv, og der er mange ting, som stresser os. Parforhold stresser meget, fordi man kommer til at være i pendulfart i sit følelsesliv med glæde og fortvivlelse. Hver gang man er pendulfart, mister man energi. I kinesisk medicin handler det om at være på midtervejen. Når man er ude i den ene yderlighed eller den anden, så taber man energi og ældes. Det handler om ikke at gå i affekt.

Målet er altså ikke at være uden følelser, men ikke at få de store udsving. Man mener nemlig, at følelsesmæssige udsving kan påvirke vores krop. Der er mange rynker, der kan spores tilbage til følelseslivet, mener Judith Stage. Den klassiske rynke mellem øjnene, handler eksempelvis om stress. Og stress kan være mange ting. Arbejdsmæssig stress er en væsentlig faktor, men personlig stress i følelseslivet kan også ses tydeligt i ansigtet:

- Ansigtet er der, vi responder på verden. Det er et af de steder, der er tættest forbundet med vores følelsesliv. Følelser er forbundet med vores mimik, som er noget af det, der giver rynker.

Stress er blevet en livsstilsygdom i vores del af verden – og det ser Judith Stage hos mange af sine klienter. Smerter i kroppen er tegn på, at du ikke har det godt. Hun mener nemlig ikke, at vi udelukkende kan forklare spændinger og myoser i nakke og skulder som noget rent fysik, der handler om dårlige arbejdsstillinger:

- Når man bliver stresset, begynder man at udvikle et panser. Når man begynder at få nakke og skulder-spændinger, så er det tegn på, at du er stresset og mentalt tager din rustning på. Du forbereder dig på kamp, og når man gør det, gør man sig mindre sårbar og føler mindre. Som konsekvens mister man sin intuition. Det er en fight and flight tilstand. Derfor er det også farligt at være stresset i længere tid. Alle de andre funktioner som fordøjelse lukker nemlig ned, så du kan være parat til at kæmpe eller spille død. Måden, man behandler det her på, er at gå ind i det i stedet for at fjerne smerten. Gå ind i, hvad det handler om – sådan at man forløser det.

Undersøg dig selv
I vores del af verden har vi meget fokus på, hvilke cremer eller skrubbemasker vi skal bruge for at holde huden pæn – men det er det forkerte sted at lægge kræfterne, mener hun:

- Hvis du har et meget voldsomt følelsesliv og ikke spiser godt, er der i virkeligheden meget lidt, du kan gøre ved hjælp af de andre teknikker som cremer og ansigtsbehandling.

Hun mener i stedet, at vi skal blive langt bedre til at mærke efter, hvad vores krop prøver at fortælle os. Man kan finde masser af skemaer over, hvad de forskellige områder i ansigtet hænger sammen med. Eksempelvis er der områder, der repræsenterer hvert organ. Hvis du får eksem rundt om næsen eller akne på kinderne, har det en særlig betydning. I stedet for at smøre sig med creme eller tage medicin, kan man prøve at undersøge, om det er kroppens måde at bede om hjælp.

Og det er på høje tid at komme i gang, mener hun – vi ældes nemlig meget hurtigere, end vi fra naturens side burde, mener hun:

- Du kan ikke undgå at blive ældet. Det er en naturlig del af det at være i live, at der er en aldringsproces. Men i denne del af verden får folk rynker og de første grå hår, når de er midt i tyverne, og det er alt for tidligt. Når du får en rynke eller en anden tilstand i ansigtet, så spørg dig selv – hvad er det for en følelse, jeg har? Rynker kan gå væk, hvis vi får fat på, hvad det er for følelser, der fremkalder dem. Der er ikke brug for behandlere som mig, hvis vi alle sammen bliver bedre til at forstå vores krop og sind.

I det hele taget mener hun, at vi skal være opmærksomme, hvis vi ikke er glade det meste af tiden:

- Vores naturlige tilstand er at være glad. Hvis vi er sunde og raske, og vores organer har det godt, så er vi naturligt glade. Selvfølgelig kan man også få dyk i den tilstand, men det vil være kortvarige dyk.