Aude Jane
SPONSORERET indhold

Trin-for-trin-guide: Sådan tørbørster du din krop

Tørbørstning er måske det bedste middel mod appelsinhud og nemmere end at tælle til 10. Her får du eksperternes råd til, hvordan du gør.

Af:: Tilde Mariann Andersen Foto: Michael Falgren
05. dec. 2018 | Mode | ALT for damerne

Artiklen er oprindeligt udgivet den 14. april 2015.

Tørbørstning er det måske bedste middel mod appelsinhud. Der findes også en særlig the, du kan drikke mod cellulite, som det også hedder, men en tur med børsten hver morgen, skulle være endnu mere effektivt.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du tørbørste dig til en smuk, naturlig glød

"Det er absolut noget af det bedste, du kan gøre for dig selv, og det koster ikke andet end en god børste," siger Pernille Bjarnøe, der er skoleleder på Cidesco Kosmetologskolen i København.

For en skrubbetur er ikke bare et effektivt middel, hvis du vil holde celluliten fra lårene. Det hjælper kroppen med at komme af med affaldsstoffer, er med til at holde din hud i form, og er før blevet udråbt til at være det ubetinget bedste og billigste skønhedstip.

"Vi kan slet ikke komme uden om tørbørstning, hvis vi skal have fin hud," siger Tanja Eskildsen, der er holistisk hudterapeut.

Få de to eksperters råd til, hvordan du tørbørster, her:

Hvad er tørbørstning?

Tørbørstning er en metode, der bliver brugt både i skønhedsbehandlinger og massage. Med en børste stryger eller skrubber du din hud for at fjerne døde hudceller, sætte gang i blodomløbet og udrense din hud for affaldsstoffer via lymfesystemet.

Hvorfor skal jeg tørbørste min krop?

"Tørbørstning er godt for mange ting, men de fleste vælger at gøre det, fordi det mindsker appelsinhud," fortæller Tanja Eskildsen.

Ifølge eksperterne har det en gavnlig effekt på cellulite, fordi det sætter gang i blodgennemstrømningen i de fedtceller, der laver buler i din hud på især lår, baller og mave. Om du kan komme bullerne helt til livs afhænger af, hvor hårdt du er angrebet, men i udgangspunktet er tørbørstning med til at forebygge og mindske cellulite.

"Du kan have appelsinhud i lettere grad, sværere grad og noget, der er stenhårdt. Hvis du vil undgå at få det, kan du modvirke det med tørbørstning, og du kan ved lettere cellulite få det til at gå væk," siger Pernille Bjarnøe.

Tanja Eskildsen anbefaler, at du også sørger for at drikke grøntsagsjuice som supplement til børstningen, for at opnå det bedste resultat. Se opskrifter på nogle af de bedste juicer her.

Derudover fjerner og modvirker det de små indgroede hår, der danner små knopper på dine ben, og så er det også godt mod tør hud:

"Huden bliver renere og friskere, hvilket betyder, at dine ben ikke tørrer ud, og du får minimeret dit behov for bodylotion," siger Pernille Bjarnøe.

Har du kolde hænder og fødder, eller er du stresset, er tørbørstning ifølge Tanja Eskildsen også gavnligt:

"Det sætter gang i systemet, så der også kommer næring helt ud i de små blodkar, og er du stresset, er tørbørstning også rigtig godt, for det sætter gang i de kredsløb, der ellers bliver blokeret lige så snart, du er i en stresstilstand."

Hun anbefaler, at du bruger en naturbørste til at børste din krop i stedte for en med plastikhår.

"Det er mere skånsomt for huden. Der er stor forskel på plastik, og dårlig plastik indeholder hormonlignende stoffer, som vi ikke vil have i nærheden af huden," siger Tanja Eskildsen.

Hun er fortaler for, at du investerer i en af de børster, hvor en del af hårene er lavet af kobber, en såkaldt ionisk tørbørste, der sætter ekstra skub i cellefornyelsen, men en naturbørste uden kobber fungerer også ganske udmærket.

Hvor ofte, hvornår og hvor længe?

Hvis du vil se resultater, skal du børste hver dag.

"Det er en god vane at få ind fra morgenstunden. Det er en god måde at vågne op på. Det bedste er at gøre det, inden du skal i bad, så du kan vaske de døde hudceller af bagefter," siger Tanja Eskildsen.

Og du kan ikke nøjes med at gøre det en enkelt gang eller to, hvis du vil reducere din appelsinhud. Regn med at gøre det hver dag i tre måneder for at se resultater, og derefter skal du selvfølgelig fortsætte det daglige børsteritual for at holde effekten ved lige.

Ifølge hudterapeuten skal har du børstet længe nok, når du er nået hele kroppen rundt:

"Din hud behøver ikke at blive rød, det er en myte. Det behøver ikke at tage mere end 2-5 minutter," siger hun.

Pernille Bjarnøe fra Cidesco Kosmetologskolen anbefaler, at du børster i 5-10 minutter hver dag.

Karmameju.jpg

Husk at bruge en børste med naturhår, når du skal tørbørste din krop. Tørbørste, Karmameju hos Nicehair.dk, 300 kr. (sponsoreret)

Sådan tørbørster du din krop

Da huden bliver udrenset via lymfesystemet, er det vigtigt, at du stryger i samme retning, som lymfebanerne løber: Det vil sige mod hjertet – lige på nær på ryggen, hvor bevægelsen skal foregå fra skuldrene og ned mod lænden. Børster ud i den anden retning, børster du mod lymfen og risikerer ifølge Tanja Eskildsen at stoppe den.

"Det virker bedst, hvis du kan bevæge børsten i små cirkulære bevægelser. På den måde får du bedre fat i vævet, men du kan også nøjes med at tage lange strøg over hele kroppen, og så køre i cirkulære bevægelser ved baller og lår," siger hudterapeuten.

Ifølge eksperterne er det vigtigt, at du starter nedefra, når du tørbørster, og arbejder dig op igennem kroppen i denne rækkefølge:

  1. Fødder. Start med at børste under fodsålerne, hvor der er masser af nerveender. På den måde stimulerer du ifølge Tanja Eskildsen hele dit organsystem. Fortsæt med at børste oven på fødderne.
  2. Ben, lår og baller. Børst op ad dine ben enten i lange strøg eller cirkelbevægelser. Hudterapeuten anbefaler, at du bruger to børster; en til hver hånd, så du kan stryge med en på hver side af benet på én gang. På den måde går det meget hurtigere at få overstået dagens børstning. På lår og baller kan du børste i små cirkler, så du får ordentligt fat i vævet.
  3. Hænder og arme. Børst dine håndflader og stryg derefter dine arme i lange bevægelser ind mod hjertet.
  4. Maven. På maven skal du børste i en cirkel efter tarmens retning: Forestil dig, at du har en urskive tegnet på maven, og børst så med uret rundt: "Det er også godt, hvis du har lidt forstoppelse eller oppustet mave. Det er de færreste, der har det om morgenen, men så kan du gøre det om efter middagen," siger Tanja Eskildsen.
  5. Brystet. På brystkassen skal du køre børsten i en cirkelbevægelse rundt om hvert bryster og op til hjertet.
  6. Ryggen. Det sidste, du skal børste, er ryggen. Her skal du stryge fra skuldrene og ned mod lænden. Er du fleksibel, kan du tage en børste i hver hånd, krydse armene over brystet , sætte børsterne på skuldrene og køre ned efter. En anden løsning er at købe en børste med et langt håndtag, så det er nemmere at nå.

Det må du ikke gøre, når du tørbørster

Der er også et par fejl, du skal være opmærksom på, at du ikke begår. Ifølge Tanja Eskildsen, må du aldrig børste på våd hud:

"Du trækker du meget i huden, og det kan være med til at ødelægge den. Det skal helst gøres på tør hud," siger hun.

Undgå også at børste på eksem, åreknuder, og blodsprængninger, advarer Pernille Bjarnøe:

"Problemet med karspræninger er, at karrene måske har lukket sig, men hvis du får øget blodgennemstrømningen, kan de sprænge igen. Der kan du i stedet gøre det, at du ruller et håndklæde sammen og frotterer dig lidt mere effektivt, end du tørrer dig efter et bad," siger hun.

Anbefalet til dig