fordele ved vinterløb
SPONSORERET indhold

20 tips, der gør dig vild med vinterløb

Selv om det er koldt, mørkt og glat, så er der ingen grund til at stille løbeskoene på hylden. Vinter er en forrygende årstid til løb – og du får både sundhed, god form og en slank krop som bonus. Danmarks bedste løbeeksperter viser dig hvordan.

Af:: Else Marie Lehman Foto: Alamy
27. okt. 2015 | Sundhed | Fit living

1. Ah, D-vitamin
Om vinteren er der ikke mange lyse timer, så forsøg at komme ud i dem, der er. Det giver både D-vitamin og masser af energi. Planlæg om ikke andet en løbetur i weekenden.
Sara Beck, personlig træner

2. Slank − også efter jul!
Dropper du vinterløbet, starter du forfra til foråret. De gode resultater kommer med kontinuitet og tålmodighed i din træning − også om vinteren. Og som bonus kan du guffe lidt ekstra af den gode julemad.
Rune Darling, løbetræner

3. Yes, du kom af sted!
Når der er sne og is på vejen, er dit løbetempo ikke så højt, som det plejer at være. Og det er helt fint. Det vigtigste er, at du kommer ud i det skønne vejr.
Nynne Gudmann, personlig træner

4. Vinter = distancetræning
Fokuser på din grundtræning i de kolde, glatte måneder. Løb primært mange rolige kilometer i „snakketempo”, og suppler med en enkelt ugentlig tur, hvor tempoet sættes i vejret. Stol på, at de mange rolige kilometer gør dig bedre på den lange bane.
Rune Darling, løbetræner

5. Kortere skridt giver sikkerhed
Er det glat, så forkort din skridtlængde. Især i svingene. Det giver dig bedre kontrol og sikkerhed, når du løber. Rune Darling, løbetræner

6. Dyrk lysten
Hvornår er det bedst at løbe? Det er koldt på alle tidspunkter af døgnet om vinteren, så løb på det tidspunkt, du har det allerbedst med. Det vigtigste er, at du kommer af sted. Tænk blot på, at det kan være ret koldt, og klæd dig rigtigt på.
Anne Bech, personlig træner

7. Træn din løbestil
Vidste du, at et plant, spejlblankt underlag er en gave, hvis du gerne vil forbedre din løbestil? Skrider du i landingen eller afsættet, er det nemlig tegn på, at du tager for lange skridt og har en løbestil, der ikke er optimal. Løber du til gengæld med korte, hurtige skridt og lander under din hofte, vil du dårligt opdage, at det er glat. Brug derfor det glatte underlag til at træne løbestil til gavn hele året.
Jakob Lind Tolborg, løbecoach

8. Fejr nytår i løbesko
Trænger motivationen til et boost? Meld dig til et vinterløb, f.eks. et af de populære nytårsløb for en festlig måde at afslutte året på.
May-Britt Hansen, ultraløber

9. Sne er godt for formen
Hvis du træner i vintermånederne, kan du virkelig forbedre din form, da det er hårdere at løbe i sne. Den ekstra belastning giver dig en bedre udholdenhed, kondition og stærkere muskler. Frida Hallqvist, løbecoach og pilatesinstruktør

10. Tag på eventyr
Find dit indre legebarn frem, og gå på opdagelse i vintervejret. Lav f.eks. de første fodspor i 20 cm nyfalden sne. Løb til arbejde i hård frost, og kom frem med røde kinder. Eller glæd dig over, at du skal løbe hjem fra arbejde, når der er varslet sne, og alle cyklister og bilister bander vejrsituationen langt væk.
Jakob Lind Tolborg, løbecoach

11. Alle ture tæller
Det er sværere at komme ud ad døren, når det er koldt, men mind dig selv om, at bare 2 km er bedre end at blive siddende i sofaen. Når du først er kommet af sted, løber de fleste alligevel den distance, de er vant til.
May-Britt Hansen, ultraløber

12. Mangler du tid til at løbe...
... eller måske motivation? Brug dine løbeture til et praktisk formål: et brev i postkassen, aflevere en bog på biblioteket, aflevere din venindes glemte hue tilbage. Ikke noget, der vejer mere, end at du kan løbe med det, men det får dig af sted.
May-Britt Hansen, ultraløber

13. Det helt rigtige vinteroutfit
- Selv på de koldeste dage kan du stort set klare dig med tre lag: Inderst løbeundertrøje, over den en løbetrøje eller, hvis det er meget koldt, en tynd fleecetrøje. Og yderst en vindtæt jakke.
 Henrik Andersen, løbetræner
- Mange TRÆNER bare i løbetights, men jeg fryser meget, derfor har jeg også et par windbreakers udover. Jeg løber også med et pandebånd, det holder ørerne varme, men lader varmen fra hovedet komme fri.
Anne Bech, personlig træner
- Jeg løber altid med kasket, som beskytter ansigtet mod sne, slud og blæst − og holder på varmen. Og selvfølgelig gode handsker med huller til fingerspidserne, der gør det let at bruge pulsur og mobil.
Sara Beck, personlig træner
- Fryser du let om bagen? Så er varme uld-hipsters et must.
Nynne Gudmann, personlig træner
- Den mest oversete beklædningsgenstand i vintergarderoben er en buff: Et halsrør, der sikrer, at kulden ikke kommer ind på kroppen via halsåbningen, og som kan trækkes op om kinder og ører, når det er frost.
May-Britt Hansen, ultraløber
- Husk refleksvest eller lygter, så du bliver set.
Rune Darling, løbetræner
- Yaktrax (snekæder til løbesko) giver dig bedre fodfæste på sne og is.
Jakob Lind Tolborg, løbecoach

14. Styrk din motivation
Motivation kan „trænes” ligesom kroppen. Jo flere gange du overvinder dig selv og kommer ud ad døren, jo bedre bliver din motivation. Også til andre ting end løb.
Henrik Andersen, løbetræner

15. Bliv maratonklar uden skader
Vidste du, at hvis du har et mål om et halv- eller helmaraton i foråret, er det faktisk i december, januar og februar, at din LSD (long slow distance) skal peake. Og bruger du slet ikke din krop hele vinteren, risikerer du skader, når du skal i gang igen til foråret.
Ronni Johan Larsen, løbetræner

16. Dyrk det sociale
Mange tror fejlagtigt, at de bedst kan lide at løbe alene. De ved bare ikke bedre. Meld dig ind i en løbeklub − så bliver det lettere at komme af sted.
Rune Darling, løbetræner

17. Er der ikke saltet i nærheden?
Er du et sted, hvor der ikke er saltet − eller er du ude før saltmaskinen? Så gå efter steder med grusunderlag, f.eks. en sti. Det er ikke så glat som asfalt.
Anne Bech, personlig træner

18. Vintertræning giver gode sommerben
Det er ikke om vinteren, du sætter nye personlige rekorder, til gengæld kan det tydeligt ses på sommerresultaterne, hvis du ikke stiller løbeskoene i vinterhi. Du bliver nemlig markant bedre. Nynne Gudmann, personlig træner

19. Svært at komme af sted?
Det sikre valg, når du skal løbe om vinteren, er oplyste veje. Gør dig selv en tjeneste, og undersøg på forhånd, hvor der er belysning i dit område. Find eventuelt en rute i et kvarter, hvor der ikke er så meget trafik. Det kan også være en skole, et idrætsanlæg, en oplyst legeplads eller løbebane, du kan få lov til at bruge. Når du ved, hvor du skal hen, er det lettere at komme af sted. Og prøv at komme ud, så snart du er hjemme fra arbejde, før du når at ramme sofaen.
Frida Hallqvist, løbecoach og pilatesinstruktør

20. I for intervaller
Vil du gerne træne hurtigt løb, f.eks. intervaller, kan det være en god ide at have en bane ryddet for den værste sne, så du kan stå fast. Det kan være en stadionbane eller et sted, du ved, der bliver saltet.
Ronni Johan Larsen, løbetræner

LÆS OGSÅ: Derfor er løb så sundt for kvinder

LÆS OGSÅ: 12 sager til dit vinterløb

LÆS OGSÅ: Træningsprogram: Løb mindre og tab mere