Anne Bech og Christiane Schaumburg-Müller
SPONSORERET indhold

Få Anne Bechs kostplan

Laks til morgenmad, masser af grøntsager hele dagen og farvel til sukker og kaffe i 28 dage. Her får du grundprincipperne bag kuren, der fik Christiane Schaumburg-Müller i sit livs form.

Af:: Christina Bølling Foto: Flemming Leitorp
20. aug. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Har du spist laks til morgenmad? Og husket frokostrejer til tasken? Den kur, du skal følge de næste uger, er ikke som de andre slankekure, du har været på. Den ligner sikkert på nogle punkter. Det er en kur med meget protein (ca. 1,2 gram pr. kg kropsvægt om dagen), alligevel er det ikke en klassisk proteinkur.

Nok skal du spise mere protein, end du plejer – og på andre tidspunkter af døgnet, end du måske er vant til, f.eks. om morgenen, men du skal primært vinke farvel til brød, sukker, kaffe og alkohol. Derudover ligger nøglen især i mængden af grøntsager – fulde af vitaminer, mineraler og fibre og med et minimalt kalorieindhold.

Kuren passer særligt til kvinder
Kuren passer godt til alle, men særligt til kvindekroppen. Kvinder har genetisk set et lavere kalorieforbrug end mænd, og det stiller krav til kvaliteten af det, vi spiser. Vi kan f.eks. ikke slippe af sted med at spise så mange tomme kalorier og så meget junk som en mand. Samtidig skal vi tage hensyn til hormonbalance og blodsukkerudsving, som påvirker humør og energi. Protein, sunde fedtstoffer og kostfibre hjælper maven med at blive flad, øger mæthedsfølelsen og hjælper kroppen med at skille sig af med giftstoffer f.eks. gennem afføringen.

Mens du følger kuren – en, to, tre eller fire uger – så prøv at fokusere på alle de gode ting, du gør for dit helbred. Du opbygger muskler, skruer ned for stimulanser og indarbejder nye, sunde spise- og træningsvaner, du får gavn af resten af livet. Bootcampen er en genvej til en sundere og langt mere effektiv krop – og nyd den energi, du pludselig får. At kiloene også rasler af, er sådan set bare en ekstragevinst!

Tab cirka et kilo om ugen
Hvis du følger kuren i 28 dage, taber du ca. et kilo om ugen, formentlig ser tallet endnu mere imponerende ud på vægten, fordi du samtidig har sat fuld skrue under træningen allerede i sidste uge. Det betyder, at din muskelmasse vil stige, samtidig med at du taber fedt. De kostændringer kuren medfører – færre kulhydrater, mere protein og flere grøntsager – vil formentlig også betyde, at du smider en del væske. Det kommer desværre på igen. Alt i alt betyder det, at du vil tabe ca. 4-5 kg på. en måned, hvis du følger kuren til punkt og prikke, og heraf vil de 3-4 kilo formentlig være rent fedt.

Da kuren er en kostomlægning, gælder det om at sætte dig godt ind i principperne fra starten. De er ikke komplicerede, men de kræver, at du er disciplineret og afstår fra brød, sukker, kaffe og alkohol, så længe du følger kuren. Til gengæld behøver du ikke at stå i køkkenet i timevis eller gøre dig klar til en masse nye opskifter, for set ud fra et kulinarisk synspunkt bliver det ikke de mest spændende uger i dit liv. Men herregud – det er ærligt talt også en bootcamp!

Hent kostplanen er
Kostplanen, som du kan hente her, for uge 1, er den samme som i uge 2, 3 og 4, da der er tale om en kostomlægning, der skal hjælpe din krop med at kickstarte sin forbrænding. Hvis du ikke har ret mange kilo at tabe og kun vil følge kuren i en uge eller to, kan du sagtens gøre det. Du kan også tage en intens uge, f.eks. med nogle ugers mellemrum, hvis det passer bedre til din psyke. Kurens grundprincip hæver sig over simpel matematik – det er ikke nok at tænke: kalorier ind og kalorier ud. Alle mennesker er forskellige, og forskerne ved ikke præcis, hvordan en kalorie opfører sig i to forskellige menneskers kroppe. Tvillingeforsøg viser, at der er forskel på, hvordan vi optager og forbrænder energi.

Bootcampen adskiller sig fra en traditionel slankekur ved at hjælpe dig med at holde balancen, så du får mad nok, men ikke for meget. Hemmeligheden er det glykæmiske indeks, det vil sige, hvordan det, du spiser, påvirker dit blodsukker. Jo lavere det glykæmiske indeks i en fødevare er, jo mere vil du være i balance fysisk og psykisk – og jo bedre er du til at holde kuren. Kunsten er at spise protein nok, og faktisk at starte dagen med at stabilisere blodsukkeret ved f.eks. at spise fisk.

Se madopskrifterne her:
Morgenmad:
Smoothie med rødbede og bær

Laks med bær og nødder

Omelet med spinat

Smoothie med spinat

Frokost:
Kålsalat med kylling

Tomatsalat og steak

Grov grøn salat med tun og æg

Aftensmad:
Kineser-haché

Wok med oksekød

Frikadeller med bønnesalat

LÆS OGSÅ: Sådan får du en krop som Christiane