hvad er funktionel træning
SPONSORERET indhold

Sådan giver du din krop et powerboost

Kan du klatre? Springe? Spurte? Løfte? Eller glemmer du at træne mange af de helt basale menneskelige bevægelser? Med funktionel træning kan du booste din naturlige kropspower – læs hvordan her.

Af:: Camilla Haldrup
18. nov. 2014 | Sundhed | Fit living

1. Hvad er funktionel træning?
Træningsformen stammer oprindeligt fra fysioterapien og bygger på filosofien om, at den menneskelige krop er skabt til at bevæge sig. Derfor går funktionel træning ud på at forbedre naturlige bevægemønstre, som du allerede laver eller kan få brug for i dit daglige liv – som at løbe, løfte eller springe. Træningen foregår typisk udendørs, bygger på klassiske øvelser som bl.a. squats og laves med eller uden remedier som kettlebells, reb og sandsæk.

2. Hvordan adskiller det sig fra almindelig styrketræning?
Mens fitnesstræning i maskiner oftest er målrettet en bestemt muskelgruppe, er de funktionelle øvelser mere komplekse og kombinerer bl.a. styrke, hastighed eller power med f.eks. balance, smidighed eller reaktionsevne i samme øvelse. Desuden lægges der også meget vægt på en holistisk tilgang, hvor kost, psyke og restitution også spiller en vigtig rolle, ligesom det er vigtigt, at træningen er udfordrende og afvekslende.

3. Hvad får jeg ud af træningen?
Målet er at gøre hele din krop velfungerende og stærk, samtidig med at du træner din evne til at løfte tunge ting, flytte din egen krop, løbe efter/fra noget. Rent fysisk betyder det, at du opnår en mere helstøbt toning af kroppen, og mere overordnet kan man sige, at funktionel træning ruster dig til at kunne håndtere livets udfordringer bedre – både de daglige udfordringer og de værst tænkelige.

4. Det lyder lidt maskulint – er det kun for mænd?
Nej, træningsfilosofien, træningsprogrammerne og øvelserne kan med stor fordel benyttes af begge køn, og træningsformen er oplagt til alle de kvinder, der – ligesom mange mænd – holder af at bevæge sig i det fri. Husk blot at starte på det rigtige niveau, og få øvelserne ind under huden, før du øger intensiteten eller volumen.

5. Skal jeg være bange for at få skader?
Hvis du sørger for at vælge øvelser i din træning, som du har styr på, og hele tiden er opmærksom på din teknik, når du træner, så er du på rette vej i forhold til at undgå skader. Stop eller skift til en lettere øvelse, når du kan mærke, at teknikken ryger.

6. Hvordan kommer jeg i gang?
Du kan løbe en tur i parken og bruge de ting, du møder på din vej – bænke, borde, store sten, en legeplads – til at få trænet både styrke, eksplosivitet, spændstighed og udholdenhed, eller lave mange af øvelserne derhjemme. Du kan også booke et forløb hos en personlig træner eller melde dig til et hold. Crossfit er et af eksemplerne på funktionel træning, der er blevet meget populært de senere år. Her kan en øvelse f.eks. gå ud på at vælte et traktordæk rundt, så du træner en masse muskler og bevægelser på samme tid.

7. Hvad er fedt ved at træne udendørs?
Udendørs træning har en helt unik dimension. Folk, der f.eks. træner parkour, tilegner sig efterhånden et andet perspektiv på deres omgivelser. Alt bliver pludselig til en forhindring, der kan overvindes eller leges med. På samme måde giver udendørs træning mulighed for at udforske vores omgivelser med helt nye briller, når du klatrer op i et træ i skoven, laver kropshævninger i en gren, kravler op eller ned ad en trappe eller laver dips imellem et par havestole.

8. Hvorfor er elementet af leg så vigtigt?
Fordi det udvikler dig, i modsætning til hvis du bare træner de samme øvelser i månedsvis. Når en øvelse ikke længere er en udfordring, vil du ikke længere forbedre dig, og derfor handler funktionel træning om at have stor variation i øvelserne og lave små ændringer i tempo, antal gentagelser og belastning med f.eks. 3-6 ugers mellemrum.

9. Hvordan kan jeg ellers variere min træning?
Som udgangspunkt kan du dyrke funktionel træning, uanset hvor du er, og hvad du har til rådighed, men ganske få remedier kan gøre en stor forskel for effektiviteten, f.eks. en sandsæk. Gymnastikringe af træ eller et klatrereb er også fantastiske redskaber til at træne styrke af overkroppen, mens et sjippetov er et must til kredsløbs- og koordinationstræning.

10. Hvordan får jeg det holistiske aspekt?
Tanken er, at din træning gerne skal blive en fast del af din hverdag, og derfor er det vigtigt, at du prioriterer den højt og laver en „kontrakt” med dig selv. Du kan f.eks. sætte tid af i kalenderen som et vigtigt møde eller have helt faste tider, hvor du træner. Og så skal du fokusere på, at det er sjovt og udfordrende at træne funktionelt.

LÆS OGSÅ: 5 øvelser, der giver flad mave

LÆS OGSÅ: Boost din form og tab dig