Slut med slankekure - sundhed handler ikke om at skære ting fra
SPONSORERET indhold

Drop kurene: Sådan lever du sundt én gang for alle

Er du også mættet af alle de mange forskellige kostretninger, du kan følge i jagten på et sundt legeme?

Foto: Alamy
16. dec. 2014 | Sundhed | Eurowoman

Du kan vælge at spise som en stenaldermand, mæske dig i fede sager eller leve i evig hvedeforskrækkelse - men ved du over hovedet, hvad der er op og ned? Du kan også bare droppe maden periodevist for at slanke dig, der er rigeligt med planer at følge. Mest af alt, kan du blive virkelig forvirret over de mange forskellige kostretninger, du kan bekende dig til. Vi nulstiller og går tilbage til en helt simpel og overskuelig måde at leve sundt på sammen med Pernille Wallentin Bagge, kostvejleder og personlig træner.

Slå autopiloten fra og opmærksomheden til
- Du kan styre dine valg, ikke tallet på din badevægt, så det hele starter med en ændring i din adfærd. Læg ud med at blive opmærksom på det, du spiser. Du vil sikkert blive overrasket, for vi gør os daglig over 200 valg, når det kommer til mad og måltider. Så snart du begynder at ændre i din adfærd, vil tallet på vægten også ændre sig.

Vælg fuldkorn frem for "tomme" korn
- Fødevarer som hvidt brød, hvid pasta og slik giver ikke maven noget at arbejde med. Fuldkornsprodukter giver en længere mæthedsfornemmelse, giver tarmen noget at arbejde med og sørger samtidig for at tage affaldsstoffer med ud og sikre en god tarmflora. Skær ned på de animalske proteiner fra kød, som har en stor fedtmasse, og få flere vegetabilske proteiner som fisk og kikærter.

Rør dig lidt mere end du plejer
- Tag trappen og cyklen, stå af et busstop før, og gå lidt længere. Du behøver ikke træne i et fitness-center, men vælg bevægelse og fysisk aktivitet, som er sjovt og nemt at komme i gang med uden at være alt for besværligt. Det kan være at lege med børnene i haven, gå en lang tur eller løbe i det fri med en veninde.

Der findes minimum 2 former for sult
- Hovedsult og mavesult. Mavesult er relateret til kroppen og kan mærkes, når kroppen rent faktisk har brug for næring eller for at stabilisere blodsukkeret. Hovedsult er relateret til hjernen og vores følelser. Den opstår typisk, når vi keder os, er triste eller skal fejre noget, så det er ofte mad, vi søger som erstatning. Brug tommelfingerreglen: Spis, når du er tilpas sulten. Stop, når du er tilpas mæt. Vent med at spise, til du er blevet tilpas sulten igen.

Sundhed bør ikke inkludere slankekure og madstress
- Vi læser mange forskellige ting om sundhed og kan let lade os rive med af de mange påbud og regler. Du behøver ikke spise skyr til morgenmad, fordi nogen siger, at det er godt for dig. Det er o.k. at spise rugbrød med pålæg til frokost, men du kan justere på mængden af pålæg. Rugbrød er faktisk en af de bedste kilder til fuldkorn. Så snart du udelukker noget fra din kost, er der noget, du ikke får. Kroppen har brug for både kulhydrat, protein og fedt – hver dag.

Du må alting - bare ikke altid
- Du må gerne spise hvidt brød og kage. Der findes ingen usunde vaner, men der er vaner, der kan være uhensigtsmæssige for os på længere sigt. Når det kommer til stykket, spiser vi det, vi gør, fordi det giver os noget godt. Når du spiser chokolade, er det, fordi du godt kan lide det og nyder smagen eller følelsen af chokolade. Men du kan sagtens justere på mængden. Så snart du spiser en halv plade chokolade i stedet for en hel eller ét stykke kage i stedet for to, bliver du lidt sundere.

Begynd med små ændringer, hvis du vil leve sundere
- I det øjeblik du begynder på en slankekur, bliver den nærmest hellig, hvilket i længden gør den svær eller uoverskuelig at overholde. Mange oplever et afsavn, når de skal ændre vaner, og når der er noget, de ikke længere må. Gør det nemt for dig selv ved i første omgang at spise lidt mindre, lidt lettere, lidt grovere og lidt mere fedtfattigt, end du plejer.

Vi kan ikke se udefra, hvad kroppen består af
- At være slank er ikke det samme som at være sund. Man kan godt være slank og have en høj fedtprocent, og man kan også være overvægtig, men have en sund krop, hvis den er fysisk aktiv. Lad være med at sammenligne dig med andre.

Giv slip på dårlig samvittighed, og fokusér på det, du kan gøre noget ved
- Hvis du gør det, du altid har gjort, får du det, du altid har fået. Hvis du ønsker forandringer, skal du gøre noget andet end det, du plejer. Tag det næste skridt nu.

Vær din egen sundhedsekspert, for du kender dig selv
- Hvis du ikke kan lade slikket være i skuffen, så sørg for, det ikke er der i første omgang. Hvis du altid får smidt mindre sunde ting ned i kurven, når du køber ind, fordi du i virkeligheden er sulten, skal du så vidt muligt undgå supermarkeder, når du er sulten. Gør det enkelt.


LÆS OGSÅ: Spis alle dine måltider indenfor 12 timer, og tab dig

LÆS OGSÅ: Sådan får du nok ud af 15 minutters træning om dagen

LÆS OGSÅ: 6 tips til, hvordan du kommer slank gennem julen