Boost din forbrænding
SPONSORERET indhold

3 eksperters bedste tips: Sådan booster du din forbrænding

Forbrænding er et af de nye sundhedsbuzzwords – og med god grund. For vil vi ikke alle gerne være fantastiske til at forbrænde fedt, så kroppen ser sund, stærk og veltrænet ud? Vi har samlet de bedste tips fra tre af de ypperste eksperter på området. Klart, parat, forbrænd!

Af:: Lene Rode Foto: Alamy
10. nov. 2015 | Sundhed | Fit living

1. Fedt + protein = win-win!
Kombinationen af fedt, protein og vand er en vinderkombination, når du vil booste din forbrænding. Selvfølgelig skal din mad ikke drukne i fedt, men det sunde umættede fedt fra planteriget er god benzin til forbrændingen. Protein giver ikke blot en god mæthedsfølelse – den stimulerer samtidig forbrændingen. Æg, fisk og fjerkræ er de bedste kilder til protein, mens du bør begrænse indtaget af okse-, svine- og lammekød, som er sværere at fordøje.
Ida Krak

2. Få fut i kredsløbet
Jo mere, du bevæger dig, jo bedre. Løb er fint, men hvis du ikke er til det, kan mindre sagtens gøre det. Og faktisk er det meget bedre at gå eller cykle lidt hver dag end at løbe en tur om lørdagen.
Hvis du virkelig vil booste din forbrænding, kan du lægge intervaltræning ind, så du kortvarigt får høj puls. Bare op til 65-75 % af din maks.-puls er nok.
Bettinna Laxholm Delfs

3. Tank op om morgenen
Spis som en dronning om morgenen, en prinsesse til middag og en fattiglus om aftenen – plus mellemmåltider afhængigt af dit aktivitetsniveau. Det er nemlig bedst for din forbrænding at få mest at arbejde med om morgenen, så du har energi at bruge af – og mindre senere på dagen, så din krop får ro til at restituere om natten.
Ida Krak

4. Træn tungt & meget
Kredsløbstræning giver den største forbrænding her og nu, mens styrketræning er særligt effektivt til at sikre en god efterforbrænding. Så er du vild med den tunge styrketræning, kan du glæde dig over, at du forbrænder ekstra kalorier i tre til seks timer efter endt træningspas.
Bettina Borg

5. Stress af, og forbrænd
Stress stikker en kæp i hjulet på din forbrænding og sætter sig især som fedt om maven. Derfor gælder det om at få kroppen væk fra den konstante stresstilstand, som mange af os befinder os i. Du skal give slip på kontrollen, øve dig i at gå offline fra den travle hverdag og ikke mindst huske restitutionen og pauserne som modvægt til din træning. For du kan ikke træne dig slank, hvis du er stresset.
Ida Krak

SE OGSÅ: Boost dit forårshumør fra A-Z

6. Kog dit vand
Vand renser din krop og er et fantastisk redskab til at booste forbrændingen. Det bedste resultat får du, hvis du koger dit vand, så du slipper af med klor og bakterier. På den måde optager du det bedre. Og allerbedst er det, hvis du presser en citron i vandet.
Bettinna Laxholm Delfs

7. Træk vejret rigtigt
God vejrtrækning er gratis og effektiv detox. Det giver bedre fedtforbrænding, stimulerer immunforsvaret og øger din funktionsdygtighed.
Sådan gør du:
* Sæt dig, eller læg dig ned i en behagelig stilling. Knap bukserne op, slip pæn-pige-maven, og giv slip, så du kan trække vejret helt i bund.
* Slip alle spændinger i hele kroppen. Forestil dig, du har en badering på og skal fylde den op hele vejen rundt om siderne og ryggen.
* Træk vejret stille og roligt ind gennem næsen og gerne også ud gennem næsen, hvis du kan – ellers brug munden.
* Bare fem gode vejrtrækninger hver dag er nok. Det er så lidt – det kan alle!
Ida Krak

8. Spis nok
Du må aldrig sulte din krop, så spis altid mindst 1.200 kcal dagligt. Sultekure er absolut no go, når du vil gøre noget godt for din forbrænding. Det får din krop til at holde fast på alt, hvad du putter indenbords. Når du indtager for få kalorier, begynder kroppen at spise af sig selv, og du får lavt stofskifte.
Bettina Borg

9. Dyrk din favorittræning
Træning, der øger muskelmassen, øger samtidig forbrændingen, og derfor er styrketræning som udgangspunkt effektivt for dig, der gerne vil booste din evne til at forbrænde fedt. Men der er mange andre gode måder at træne på, hvis du ikke er til tidens hotte trend med tung styrketræning – f.eks. løb. Det er vigtigt, at du bevæger dig på en måde, der giver glæde og motivation, for så holder du ved – og det gavner forbrændingen i det lange løb.
Ida Krak

10. Vend blikket indad
Hvis du gør alt det rigtige – motionerer og spiser sundt – og alligevel ikke taber dig, kan det være en god idé at se indad. Hvad er det, din krop beskytter dig imod, ved at polstre dig med fedt? Har du en psykologisk barriere, som spænder ben for din forbrænding? Jo bedre og jo mere, du accepterer og kender dig selv, jo bedre er du i stand til at tabe dig.
Bettinna Laxholm Delfs

11. Gode råvarer & høj kvalitet
Spis hver dag morgenmad, frokost og tidlig aftensmad af gode råvarer af høj kvalitet og næringsværdi. Det giver dig en langsom og jævn stigning af blodsukkeret og en langtidsholdbar mæthedsfornemmelse, og du skaber dermed de bedste betingelser for din forbrænding.
Bettina Borg

12. Go green
Husk frugt og grønt i rigelige mængder. Det er fyldt med mineraler og fibre, som er med til at stimulere fordøjelsen – og dermed fremme forbrændingen.
Ida Krak

13. Forbrænd i sengen
Under sex forbrænder du, hvad der svarer til en rask gåtur – hvis det vel at mærke varer mere end fem minutter! Jo mere aktiv, du er, jo bedre. Og bagefter kan du glæde dig over, at du også forbrænder kalorier, mens du sover.
Bettina Borg

14. Træn med din egen kropsvægt
Spring med på tendensen med at træne med din egen kropsvægt. Ud over at opbygge muskelmasse, som gavner forbrændingen, aktiverer du samtidig din balance og koordination. Når du træner med egen kropsvægt, bevæger du dig også automatisk mere naturligt, træner kroppen til naturlige funktioner og undgår skader.
Bettinna Laxholm Delfs

15. Gør søvnen hellig
Du kan ikke restituere og forbrænde ordentligt uden god søvn, så sørg for at gøre dit soveværelse til et helle, hvor du kan finde ro og tanke op.
* Få elektronikken ud af soveværelset, og drop computer og telefon, tablet og tv en til to timer før sengetid. Skærmlyset forstyrrer din hjerne, så du nedbryder muskelstyrke og stresser. Læs i stedet en bog – eller fit living!
* Sov mørkt og køligt.
* Undgå kaffe og te, og drik kun meget lidt vand om aftenen, så du ikke skal op og tisse.
* Spis ikke sent, så kroppen skal ligge og fordøje, men har ro til at restituere.
Ida Krak

16. 2 liter om dagen
Hvor meget vand skal du drikke dagligt for at give de bedste betingelse for din forbrænding? Svaret er mindst to liter om dagen. Vand øger stofskiftet markant, fordi kroppen bruger krudt på at opvarme det til kropstemperatur.
Bettina Borg

SE OGSÅ: Her er de bedste genveje til tårnhøj forbrænding

SE OGSÅ: 5 øvelser: Flad mave en gang for alle

SE OGSÅ: Så let sparer du 300 kalorier om dagen