5 kvinder: Det har jeg lært i 30'erne, 40'erne, 50'erne, 60'erne og 70'erne
SPONSORERET indhold

5 kvinder: Det har jeg lært i 30'erne, 40'erne, 50'erne, 60'erne og 70'erne

Krop, alder, karriere, sex, mad og lykke. Hver alder har sin egen charme, lærdom og udfordringer. Mød 5 skønne kvinder og hør om deres største erkendelser i 30’erne, 40’erne, 50’erne, 60’erne og 70’erne.

Af:: Karen Greve Foto: Ditte Capion
30. nov. 2015 | Sundhed | Fit living

30'ERNE: „Jeg er blevet ven med min krop, efter at jeg har fået børn"

Nanna Ørum Tengstedt, 31 år, udviklingskonsulent i Region Hovedstaden. Har kæreste og to børn.
MIN KROP
Jeg er blevet ven med min krop, efter at jeg har fået børn. Mit liv har nye prioriteter, hvor jeg ikke har tid til at bekymre mig om en delle her og der. Desuden var jeg fuld af beundring for, hvad min krop kunne, da jeg var gravid. Det var en helt forunderlig oplevelse at mærke den vokse. Og så er der en anden forandring, jeg hilser velkommen: Det er befriende at komme fra et studiemiljø, hvor alle er i 20’erne og ligner hinanden, til en arbejdsplads med mennesker i alle aldre og størrelser. Det giver et perspektiv. 

ALDER
Det bedste ved at runde 30 år er for mig, at min base er i orden. Jeg har uddannelse, hus, kæreste, børn og fast job, og det giver mig en ro. Jeg har haft en lidt tumultagtig barndom, hvor vi er flyttet ofte, hvor jeg har fire halve søskende, og alt var lidt midlertidigt. Derfor oplever jeg en lettelse og frihed i at være landet. Nu kan jeg tænke på andre ting, jeg også har lyst til med mit liv.

SUNDHED
Jeg er sund uden at være fanatisk. Mit medlemskab til Fitnessklubben har været ret passivt, siden jeg blev mor. Men jeg spiller stadig håndbold hver uge, og så spiser jeg helt klart sundere end for ti år siden. Dengang var der flere fester med chips, billig vin og hurtig mad, mens vi i dag er en familie, der prioriterer sund mad af kvalitetsråvarer. Det er mere „lidt, men godt” nu.

SE OGSÅ: 3 skønne mænd: "Vi elsker kvinder, der kan grine af sig selv og holder af deres krop"

KARRIERE
Jeg er karrierekvinde, og jeg tør godt sige det højt. Det er vigtigt for mig at have spændende arbejdsopgaver, og heldigvis har min kæreste et job som fysioterapeut, der gør, at han kan hente børn de fleste dage. Vi prioriterer hjælp til rengøring, nærmest ingen tv, og mine weekender er meget helliget børnene. Jeg kan da godt blive bange for, om jeg nu ser børnene nok, mens de er små, men mit overskud er størst, hvis jeg trives med mit arbejde.

SEX
Altså, der var da mere blus på, før vi fik børn. Min lyst har forandret sig, og det har min kærestes ikke, så det er da noget, vi er opmærksomme på. Lige efter fødslen følte jeg mig ikke særlig attraktiv, men måske var det mest en undskyldning, hvor jeg glemmer lidt, hvor vigtigt det er for min kæreste. Jeg synes, vi er gode til at respektere hinanden og finde et kompromis, der gør os begge glade.

MAD
For nylig har jeg prøvet at leve efter low carb med godt resultat. Jeg føler mig mindre oppustet og har mere energi, når jeg ikke fylder mig med så mange kulhydrater.

LYKKE
For et par weekender siden gik vi en tur med børnene. Viggo på to år i barnevognen og Frigga på næsten seks år lidt på gåben og lidt på skulderen. Vi gik helt uden formål eller planer. Smed sten i en å, købte friskpresset æblemost på en gård og endte med at gå 17 kilometer, hvor vi bare var sammen. Da var jeg lykkelig og fyldt op med kærlighed.

Klik videre til næste side.  

40’ERNE: „Jeg føler mig voksen nu”

Annika Burrild, 41 år, marketingkoordinator i et it-firma. Gift og mor til tre børn.

MIN KROP
Egentlig er min krop ikke meget anderledes, end da jeg var i 30’erne, men jeg skal passe mere på med ikke at blive tyk. Selv om jeg dyrker mere motion nu, hvor mine børn er større, og jeg har bedre tid til mig selv, sætter mange års stillesiddende arbejde sig altså fast på sidebenene. Jeg tror aldrig, jeg bliver helt tilfreds med min krop.

ALDER
Jeg synes allerede, jeg har nået meget. Jeg er glad for, at jeg fik mine tre børn tidligt. Jeg var 25 år med den første, og det betød, at vi tog let på tingene. Clara er lige blevet 15 år, og jeg er stadig en ung mor for hende. Så jeg har ingen 40-årskrise.  

SUNDHED
Ud over at spise sund vellavet mad, passer jeg min sundhed ved at løbe i løbeklub. Jeg elsker at komme ud. Også i kulde, mørke og regn. Så er følelsen bagefter så meget bedre over at have klaret det. Men nu protesterer mit ene knæ, og jeg synes desværre jeg kan se den tendens hos mange jævnaldrende.

SE OGSÅ: 45 fantastiske løbetips, der gør en forskel

KARRIERE
Det er måske nok her, jeg mest kan mærke, at jeg er blevet 40. Jeg gider ikke nøjes med halvgodt. Det føler jeg mig for voksen til. Jeg skal behandles ordentligt, have gode kolleger og sjove opgaver, ellers finder jeg på noget andet. Det skræmmer mig ikke at prøve noget nyt.

SEX
Jeg har kendt min mand i 16 år, og jeg synes, det er dejligt med en partner, hvor vi kender hinanden. Jeg tror, vores forhold holder, fordi vi er gode til at give plads. Min mand svinger f.eks. alle mulige kvinder rundt på dansegulvet, når vi er ude, men det bliver jeg aldrig jaloux over.

MAD
Er noget, jeg går ret højt op i. Jeg fik indført nul sukker-politik i mine børns institution, for jeg kan ikke holde ud, at de skal fyldes med alt muligt dårligt. Vi laver mad fra bunden, og det gælder også morgenmaden, hvor jeg laver omeletter og den slags. Du finder ikke morgenmadsprodukter i mine køkkenskabe.

LYKKE
Jeg mistede min far for nogle år siden. Det var en frygtelig tid over tre år, hvor han var syg af cancer, en kæmpe rutsjetur. Jeg tror, det forløb lærte mig på den hårde måde at sætte pris på små ting i hverdagen. Når min 12-årige søn f.eks. gerne vil holde mig i hånden på en gåtur i skoven. Det er en slags lykke, og jeg passer rigtig godt på de øjeblikke.

Klik videre til næste side.  50’ERNE: „Modgang gør mig stærkere”

Anette Christensen, 57 år, sælger. Gift, har et barn og to bonusdøtre.  

MIN KROP
Jeg havde et uheld sidste år, hvor jeg brækkede armen og ødelagde mit knæ. Det var en lille livskrise, for pludselig sad jeg med armen i slynge, helt forslået og kunne hverken løbe eller passe mit arbejde. Men jeg kom igen, og det er måske det, man bliver bedre til med alderen – at klare modgang. Jeg ved, at uanset hvor forfærdeligt det føles lige nu, gør det mig stærkere.

ALDER
For mig var det vemodigt at fylde 50 år. Jeg vil nødig lyde negativ, men 50 er altså et farvel til ungdommen, og selv om der følger mere frihed og livsklogskab med alderen, så sank jeg en klump sammen med femtallet. De første gange, jeg skulle sige, at jeg var 50 år, kunne jeg næsten ikke få det over mine læber.

SUNDHED
Motion og god, sund mad er selvfølgelig vigtigt, men jeg synes, at mine nære venskaber er lige så vigtige for mit velbefindende. Jeg har nogle veninder, jeg går til, hvis det brænder på. Jeg tror, det er vigtigt at turde dele både glæder og sorger. At få luft er vigtig for din sundhed.

SE OGSÅ: Anette Heick: "Kærligheden & ulykken ændrede alt..."

KARRIERE
Jeg synes, der er mere ro på. Jeg vil gerne gøre en god figur på mit arbejde, men jeg er ikke bange for ikke at slå til. Jeg har så mange erfaringer at trække på – både positive og negative. Man lærer jo ikke nødvendigvis så meget af succes, vel?

SEX
Der er ikke den store forskel i forhold til tidligere. Men jeg er også heldig, at min overgangsalder har været hurtigt overstået. Det var et halvt år med hedeture, hvor jeg nærmest ikke sov.

MAD
Det er en bjergbestigning for mig at lave mad. Jeg er bedst til en kop te og en ostemad. Heldigvis har jeg sørget for at gifte mig med en gourmet. Min mand går op i ordentlig mad og bruger timevis på både at handle ind og lave mad. Så jeg er heldig. Også fordi jeg har en ret sød tand. Derfor dyrker jeg også en del motion for ikke at fylde fra dørkarm til dørkarm.

LYKKE
Sidste gang, jeg var lykkelig, stod jeg på torvet i Køge med en stor fadøl og så hele mit cykelhold af kvinder komme i mål efter cykelløbet Tøserunden. Jeg var så lettet over, at de alle gennemførte uden uheld, og så glad fordi vi havde den oplevelse sammen. Det var 90 kilometer i modvind, men så skønt bagefter. 

Klik videre til næste side.  60’ERNE: „Jeg elsker min frihed”

Susanne Helweg, 65, tidligere sygeplejeske. Gift, har to børn, to børnebørn og en stor bonusfamilie.

MIN KROP
Jeg føler mig attraktiv, og der går år imellem de glimtvise erkendelser af, at min krop bliver ældre. Men jeg ved det da godt. Da jeg var ung, snoede jeg kækt tandbørsten ind i min nakkeknude og rejste på ferie. Nu tager jeg aldrig af sted uden olier og cremer – for slet ikke at tale om briller og høreapparat.

ALDER
Jeg glemmer ofte, hvor gammel jeg er. For nylig så jeg en revy, og pludselig springer en ung mand frem fra en sidedør. Splitterravende nøgen. Så sidder man og stirrer på hans friske, mørke trekant og tænker på, hvor ens egen mørke trekant dog er blevet af. Alt bliver lidt blegere med tiden. Man føler sig lidt mere usynlig. Men jeg hviler fint i min alder.

SUNDHED
Jeg har haft en livlig rollemodel i min mor. Hun havde det morsomt op i en høj alder. Til sidst blev hun dement, desværre. Begge dele er noget, jeg tænker på, især at livet er en gave. Jeg dyrker min passion for grafisk kunst, spiller trommer og passer på alle mine nære relationer. Men jeg tænker også på min hjerne. På at fodre den og holde den ved lige ved at lære nyt.

SE OGSÅ: 5 kvinder afslører: Sandheden om min krop

KARRIERE
Jeg gik på efterløn, så snart jeg blev 60 år, og friheden jeg oplever nu, er fuldstændig fantastisk. Jeg lader mig opsluge af projekter, hvor tid ikke er noget, jeg tager hensyn til. F.eks. lærer jeg tyrkisk. Bare fordi jeg har lyst.

SEX
Hvad har jeg lært om sex gennem livet? At halvdelen foregår mellem ørerne. Hormonerne er ikke med mig mere, men det råder den kemiske industri bod på, og så er det fantastisk at have al den tid sammen.

MAD
Jeg har aldrig været tyk, men med alderen kom der lige tre-fire ekstra kilo. Så jeg holdt op med at spise brød, og det hjalp.

LYKKE
Kærlighed kræver tid, nærvær og tillid. Man må ikke blive for vant til hinanden. Jeg sender i hvert fald en reminder ud, hvis jeg savner søde ord. Prøver også selv at huske at sige dem.

Klik videre til næste side.  70’ERNE:  „Mit liv er fuld af kærlighed”

Lilian Nielsen, 71 år, tidligere ansat i Børnetandplejen. Enke, et barn og fire bonusbørnebørn.

MIN KROP
Jeg cykler, dyrker gymnastik og vandrer. Med alderen er jeg blevet bedre til at lytte til min krop. Jeg har også brug for en dag med mit strikketøj indimellem. Når jeg snart skal gå hærvejsmarch med gode venner, nøjes jeg med én dagsmarch på 30 kilometer. De andre snupper to, men der skruer jeg ned for blusset.

ALDER
Jeg har ikke haft krise over min alder, siden jeg blev 40 år. Dengang følte jeg mig ude af trit med mine venner, fordi jeg havde fået min søn sent. Jeg var 31 år, og det var frygtelig sent dengang.

SUNDHED
Jeg spiser sundt og har haft et aktivt liv. Da min mand døde, var det lange gåture og selvfølgelig mine venner og min familie, der hjalp mig i sorgen. Det var skrækkeligt at miste ham som 53-årig. Men det hjalp at komme ud.

SE OGSÅ: 12 myter om antiage: Hvordan holder du dig ung og spændstig?

KARRIERE
Jeg ville ønske, at jeg havde været bedre til at sige fra som ung. Men jeg var opdraget til at være en pæn pige.  

SEX
Ja, det har jeg jo ikke meget af. Det forsvandt ud af mit liv, da jeg først selv fik en depression, da jeg var i starten af 50’erne, og min mand fik cancer. Jeg mistede bare lysten – og i dag tænker jeg faktisk aldrig på sex. Det har ikke noget med min alder at gøre, det er bare sådan, det er blevet for mig.

MAD
Jeg kan ikke døje sådan en kedelig rugbrødsmad med pålæg, og det har jeg fået som madpakke i 40 år, så nu spiser jeg altså yoghurt til morgenmad og frokost. Til aftensmad får jeg nem og sund mad fra årstiderne.

LYKKE
Jeg har ikke fået børnebørn selv, men til gengæld har jeg bonusbørnebørn, som jeg har fulgt, siden de var nyfødte. Jeg har ikke en mand i mit liv mere, men jeg har så meget kærlighed alligevel.

SE OGSÅ: 23 skønne kvinder om at være sund & nyde livet

SE OGSÅ: Grøn te og ugentlig sex + 8 andre vaner, der giver et godt & langt liv

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Kan du spise & træne dig yngre på 6 uger?