Hvorfor tager vi på, når vi samtidig går så meget op i at være sunde?
SPONSORERET indhold

Gør sundhedshysteriet dig i virkeligheden overvægtig?

Nej, alle slankebøgerne, kostrådene og løbeturene gør dig ikke nødvendigvis tyndere.

Af:: Tilde Mariann Broge-Starck Foto: Alamy
16. okt. 2015 | Sundhed

Har du taget på den senere tid? 1,4 kilo. Så meget har de danske kvinder i snit forøget deres vægt over de sidste 10 år. Det viser nye tal fra DTU Fødevareinstituttet. Andelen af overvægtige og svært overvægtige kvinder af steget fra 39 procent til 44 procent fortæller de samme tal.

En lille ændring kalder Signild Vallgårda, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, stigningen af overvægtige kvinder. Hun mener ikke, at vi skal lægge for meget i forandringen. Om nogle år kan det se helt anderledes ud. Problemet er ifølge hende, at forskerne ikke ved, hvorfor så mange mennesker er overvægtige. For selv om hun ikke ser ændringen som nævneværdig, vejer hele 4 ud af 10 kvinder for meget. I hvert fald i forhold til Sundhedsstyrelsens normer.

- Der er nogle bud på forklaringer. Selvfølgelig betyder det noget, at vi har let adgang til sund mad, og at vi ikke bevæger os så meget til dagligt, men det kan simpelthen ikke forklare det hele, siger hun til ALT.dk.

LÆS OGSÅ: 5 fejl kvinder begår, når de vil være sunde

Vi detoxer, løbetræner og bliver tykkere

Der er et paradoks i, at nålen på badevægten ruger længere og længere mod højre, når der samtidig findes mere viden om, hvordan vi skal holde os sunde. Tidligere på året opdaterede Fødevarestyrelsen de officielle kostråd med tre nye og forbedrede af slagsen, bøger om 5:2-kuren og sunde juicer lægger på bestseller-listerne, og her på ALT.dk mærker vi tydeligt interessen for sundhedsstoffet på vores website.

Men umiddelbart ser det ikke ud til, at alt den oplysning fremmer vores sundhed, hvis man udelukkende kigger på vægtkurven.

- Det er interessant, at der er nogle steder, man mener, at oplysning spiller en rolle. F.eks. hvad angår tobak. Der er jo ikke så mange, der ryger mere. Men hvis vi kigger op alkoholindtaget, er det dem, der er højest uddannet, der drikker mere end andre, selv om de med deres høje uddannelse burde være veloplyste omkring, at vi ikke skal drikke, siger Vallgårda.

Overvægt derimod ser vi i højere grad hos dem med korte uddannelser.

- Samtidig er de kortuddannede kvinder dem, der drikke mindst, så det er ikke fordi, de generelet er de mest usunde, siger forskeren.

- En forklaring kan være, at når man bliver opmærksom på sin vægt, kommer til at fylde mere i vores hoved. Og at vi er mere opmærksomme på vores sundhed gør, at vi kommer til at tænke meget mere på mad og derfor også kommer til at spise mere af det, siger hun og henviser til en undersøgelse, der i september blev offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Obesity.

Den viste, at de deltagere, der mente, de selv var overvægtige, da undersøgelsen startede, og så var dem, der havde taget mest på, da undersøgelsen sluttede 10 år senere. Derfor er det ikke sikkert, det er godt for vores sundhed, når vi bliver opmærksomme på, at vi ikke må spise for meget.

LÆS OGSÅ: Er du for tyk til at dyrke yoga? – Nix, det mener disse 15 inspirerende kvinder ikke

Usundt at være sundt

Den teori kan filosof Morten Ebbe Juul Nielsen tilslutte sig. Han udgav fornylig bogen "Forbandede Sunddom", hvor han argumenterer for, at vi er underlagt et krav om at være sunde uden, at det nødvendigvis er særligt sundt for os.

- Jeg kan godt se, at det på overfladen ser paradoksalt ud, hvis man tænker, nu vi er optagede af sundhed, hvorfor bliver folk så ikke sundere? Men når man graver lidt ned i tallene og de dynamikker, der er, så synes jeg faktisk ikke, det er overraskende, siger han.

Blandt andet mener han, at det øgede fokus på sundhed kan resultere i stress.

- Tænker du at åh, jeg er ikke sund nok, jeg træner ikke nok, er det en bekymring, kan det føre til stress. Vi ved, at stress ikke er godt for helbredet. Stress fører også - nok typisk hos kvinder - til trøstespisning, siger han. Det kan være én af forklaringerne på, at vores vægt stiger.

Det sunde krydres med det søde

Et andet bud på en forklaring er det øgede behov for kontrol, der for nogle følger med en sund livsstil.

- Der er nogle paradokser i måderne kvinder håndterer sundhed på i forhold til, at man lever meget kontrolleret i mange sammenhænge og så giver los i andre, siger madsociolog Jon Fuglsang, der er lektor ved Professionshøjskolen Metropol.

Det kan være, du spiser nok så mange super foods og helt undgår hvide kulhydrater det meste af ugen, men når så kantinen servere kage torsdag, eller ungerne skal have deres ugentlige slikskål serveret lørdag, kan du alligevel ikke holde dig tilbage. Du har jo gjort det så godt hele ugen, så nu fortjener du lidt sødt.

- Den kultur fornemmer jeg er blevet stærkere. Særligt blandt kvinderne krydres optagelsen af sundhed med det stik modsatte, siger madsociologen.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver du ikke lykkelig af at være slank

Dertil kommer, at fødevareproducenterne er blevet endnu dygtigere til at sælge de usundeste af deres produkter gennem markedsføring, mener han.

- De ved godt, at vi ser produktet som noget usundt, derfor sælger de det på en eller anden måde som en nydelse, hvor du lige synder lidt. Så selv om vi er meget påpasselige med at spise usunde fødevarer, bliver vi stadigvæk forført gennem reklamer til at pleje den søde tand.

Og så er de usunde vaner bare dybt indlejret i os. Vi finder en tryghed i at spise junkfood og søde sager.

- At opretholde hyggekulturen uden at spise usunde ting er svært for mange danskere. Der er en modsætning mellem det at leve sundt og det at hygge sig, siger madsociologen.

Måske løsningen på danskernes vægtproblem slet ikke er at gøre noget ved dem, men at lade være med at bekymre os om det. Eller lade være med at kaldet et problem.

- Jeg vil faktisk tro, det var bedre for vores folkesundhed, hvis vi slappede lidt mere af og ikke var så stressede og bekymrede over det. Jeg er helt sikker på, at det ville være bedre for vores livskvalitet, og jeg vil påstå, det også ville være bedre for vores sundhed, afslutter Morten Ebbe Juul Nielsen.

LÆS OGSÅ: 7 sundhedsråd du absolut ikke skal følge

LÆS OGSÅ: Lider du af uro i benene? Så mangler du måske dette i din kost

LÆS OGSÅ: Det er løgn, at du bliver ikke tyk - og 8 andre gode undskyldninger for at spise mere pasta