”I dag ved jeg, at PCO kan afhjælpes med kost”
SPONSORERET indhold

Tina spiste sig fra sin PCO

Tina Skarnager Åsberg fik konstateret PCO, da hun var sidst i 20'erne. En hormonforstyrrelse, der kan give fedt på maven og problemer med at blive gravid. Men takket være en kostomlægning mærker hun intet til PCO'en i dag. Her fortæller hun sin historie.

Af:: Jo Brand Foto: Peter Nørby
11. maj. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

– Jeg fik konstateret PCO, da jeg var i begyndelsen af 20'erne. Jeg var stoppet med at spise p-piller, og havde ikke haft menstruation i et år, så jeg kontaktede en gynækolog, der konstaterede, at jeg havde PCO. En hormonforstyrrelse, der relaterer sig til blodsukkeret, og som omkring 1/7 af alle danske kvinder lider af.

– Symptomerne er blandt andet cyster på æggestokkene, overvægt med især fedt på maven og problemer med fertiliteten. Men dengang vidste man ikke så meget om det, og jeg kædede det ikke sammen med min overvægt og sukkerafhængighed. Derfor begyndte jeg bare at spise p-piller igen, som lægen forslog.

LÆS OGSÅ: Lider du af PCO?

– Nogle år efter begyndte jeg at læse human ernæring og heller ikke her talte man om det. I dag ved jeg, at PCO kan afhjælpes med PCO-venlig kost, der består af grøntsager, sunde fedtstoffer og proteiner, og at man så vidt mulig skal holde sig fra sukker, brød, ris, kartofler og andre hurtigtfordøjelige kulhydrater. Men på det tidspunkt spiste jeg nærmest modsat: fedtfattigt og masser af groft brød.

– Da jeg var færdiguddannet, fik jeg arbejde som sekretær hos en diætist, og i journalerne kunne jeg se, at flere af kvinderne havde PCO. Da jeg fortalte diætist Alice Apel, at jeg også havde det, sagde hun, at jeg skulle spise anderledes for at stabilisere mit blodsukker og dermed få mine hormoner i balance.

– Det var svært at skulle sige farvel til sukker og hurtige kulhydrater. Til hverdag gik det okay, men i weekenderne var det svært at undgå sukker, fastfood og alkohol. Derfor faldt jeg også i flere gange, og når jeg gjorde det, gav jeg helt slip og spiste alt for meget af det forkerte.

– Det hjalp mig at komme på et diætisthold med andre kvinder med PCO. Der lærte jeg, at det er okay, at man falder i indimellem. Nogle gange kan man takke nej til kage eller kartofler, og andre gange kan man ikke. Det hjalp også at finde ud af, hvor godt jeg fik det, når jeg helt holdt mig fra sukkeret – hvor frisk jeg var, og hvordan mine humørsvingninger forsvandt. En anden afgørende ting var, da jeg mødte min mand. Her valgte jeg at være helt åben om PCO'en, og vi fik nogle gode spisevaner, hvor vi ikke sad og snackede foran fjernsynet.

LÆS OGSÅ: "Jeg har PCO, og det er der ikke noget at gøre ved - eller er der?"

– Da vi gerne ville have børn, var jeg klar over, at det måske ville blive svært, så jeg kontaktede fertilitetslæge Bjarne Stigsby, der ved meget om PCO. Han konstaterede, at mine tal kun var lidt uden for normalområdet, og mente, at jeg godt kunne blive naturligt gravid, hvis jeg strammede lidt op på kosten. Det gjorde jeg, og tre måneder efter var jeg gravid.

– I dag spiser jeg hovedsageligt PCO-venligt, og det bliver jeg ved med. Det er selvfølgelig ikke altid, det kan lade sig gøre, så hvis jeg er ude, gør jeg det, så godt jeg kan. Hvis der bliver serveret pasta eller brød, og der ikke er noget alternativ, spiser jeg det – men i mindre mængder. Og hvis det for eksempel kun er muligt at få en sandwich, dropper jeg den ene skive brød. Så jeg vælger altid det bedst mulige af det, der er. Jeg kan stadig spise sukker en gang imellem, men jeg ved bare, at jeg efterfølgende bliver træt, ked af det og har kortere lunte. Derudover har motion og styrketræning også en gavnlig effekt på PCO, så jeg styrketræner derhjemme et par gange om ugen og træner også sammen med min mødregruppe.

– Resultatet er, at jeg har tabt mig, mine menstruationer er regelmæssige, og at jeg vågner og har lyst til at stå op om morgenen.


Tinas råd til andre med PCO
- Prøv en periode, hvor du kun spiser efter PCO-venlige principper, så du oplever, hvor rart det er, og hvor meget overskud du får.

- Husk, at verden ikke er sort/hvid. Det kan være svært at spise 100 procent rigtigt hele tiden. Giv dig plads til "at falde i", og tænk, at intet af det gode, du gør, er forgæves.

- Vær åben omkring det over for venner og familie. Jo mere de ved om PCO, jo mere kan de hjælpe.


LÆS OGSÅ: 8 råd: Sådan får du hovedpinen til at lette uden at sluge en smertestillende pille

LÆS OGSÅ: Myten om PMS er aflivet

LÆS OGSÅ: Her er tegnene på, at du har svamp