Sådan spiser du dig til højere forbrænding
SPONSORERET indhold

Sådan spiser du dig til højere forbrænding

Det værste du kan gøre er at undgå at spise! Se vores fem bud på uundværlig viden om forbrænding.

Foto: Alamy
05. mar. 2015 | Sundhed | Eurowoman

Hvis du vil være sundere, skal du starte med at droppe slankekurene og teste, hvad du kan få ud af at træne bare 15 minutter om dagen. På den måde får du kickstartet din forbrænding, som du her får fem gyldne tips om fra Majbritt L. Engell, der er kostvejleder og medejer af kostklinikken Frk. Skrump.

1. Hvordan spiser jeg mig til en højere forbrænding?
Først og fremmest skal du spise nok protein til alle hovedmåltider. Protein er særligt effektivt, når det gælder fedtforbrænding. Dernæst skal du have fokus på dit blodsukker og din insulinproduktion. Insulinen er et opbyggende hormon, der hæmmer din fedtforbrænding. Hvis dit insulinniveau er højt, har du lettere ved at tage på, og derfor er det vigtigt, at insulinniveauet normaliseres. Spis også gerne det monoumættede fedt, da det virker særligt godt i forhold til insulin og insulinfølsomhed. Det findes f.eks. i olivenolie, hasselnødder, mandler, pesto (lavet på olivenolie), og avokado.

2. Hvordan hænger stofskifte og forbrænding sammen?

Forbrændingen kan i grove træk deles op i: basal stofskifte og muskelforbrænding. Dit stofskifte styres ud fra hormoner i skjoldbruskkirtlen, og din forbrænding er afhængig af din muskelmasse. Den forbrænding, der kommer fra dine muskler, udgør størstedelen af din totale forbrænding, ca. 60 procent, og den kan du påvirke ved træning. Når du påvirker din muskelmasse med træning, bliver din fedtforbrænding altså bedre, samtidig med at den gør dine muskler flotte og stærke.

3. Hvad betyder henholdsvis lav og høj forbrænding?
Hvis vi antager, at du ikke har diagnosen for lavt stofskifte, men er en af dem, der kører langt på literen, vil en lav forbrænding typisk betyde, at du skal forvente, at vægttabet går lidt langsommere, eller at du ikke kan forbrænde så godt. Generelt mener mange med en lav forbrænding, at hver gang de spiser noget, tager de på, men for det meste hænger det sammen med, hvad og hvor meget de spiser, og om de dyrker motion. Har du en høj forbrænding, er din krop god til at omsætte energi, og du skal ikke kæmpe så meget i forhold til at stabilisere vægten.

4. Hvordan træner jeg mig til en høj forbrænding?
Det optimale vil være at træne flere gange om ugen, og at træningen foregår ved høj intensitet og med vægte, og hvor du bliver forpustet og øvelser, hvor du bruger vægte eller kettlebells. Se eksempler på træningsvideoer på frkskrump.dk. Forskning har vist, at den type træning er bedst for din forbrænding, din blodsukkerregulering, men også når det gælder øget insulinfølsomhed.

5. Ødelægges forbrændingen ved at være meget på kur?
At ødelægge vil være et forkert ord. Men man kan påvirke den negativt. Hvis du spiser et lavt kalorieindhold over lang tid, har det en konsekvens for din forbrænding. Hvis du faster over lang tid og kun får 500 kalorier om dagen, vil dit hvilestofskifte og din forbrænding falde, og kroppen vil begynde at tage energi fra musklerne. Skifter du derimod mellem en sund basisplan og 1-3 lave kaloriedage om ugen, viser det sig, at forbrændingen fungerer rigtig godt. På den måde ser det nemlig ud, som om kroppen kan mærke, at du er i live og godt tør forbrænde.

LÆS OGSÅ: 7 minutters træning med stor effekt

LÆS OGSÅ: 12 råd der sætter fut i forbrændingen

LÆS OGSÅ: Her er de bedste hjemmeøvelser til en god røv