Anne Bechs
SPONSORERET indhold

15 tips, der virker: Kom sund & slank gennem december

Julen er madørernes tid med familiemiddage, fester på kontoret og æbleskivehygge i børnehaven og skolen, og det kan være svært for formen at følge med. Se her, hvordan du styrer uden om de ekstra julekilo med sundhedsekspert Anne Bechs gode råd til en sund (og stadig sjov) december.

Af:: Anne Bech Foto: Line Thit Klein
09. dec. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

1. TAG EN HALV PORTION
”Halvdelen af alt”. Men det virker faktisk − og her i december giver det ekstra god mening at tage et kig på mængderne af (tung) mad, som du øser på tallerkenen. Om du tager tre gange af den lune leverpostej eller nøjes med et halvt stykke rugbrød med leverpostejen gør en forskel, når vi tæller det hele sammen. Min regel er, at hvis du spiser en halv portion af de lækkerier, du har lyst til her i julen, så vil du formentlig ikke tage på.
BONUSTIP! Brug en spiseske stedet for sovseskeen, når du tager sauce − så tager du automatisk mindre.

2. PÅTAG DIG VÆRTSROLLEN
Som vært kan du sammensætte en julemenu helt efter dit eget hoved. Så kan du bage den julekage eller de småkager, du elsker allermest, måske med et sundt tvist. Selv kan jeg godt inde på at lave konfekt af f.eks. dadler, nødder og tørret frugt som en dessert til mine gæster, og jeg serverer også altid frugt efter middagen. Det er ikke kalorierne, jeg er bange for, men i min verden kan man bare lige så godt få alle de gode ibre, vitaminer og naturligt sukker med ved at lave sin egen konfekt frem for bare at køre fedt ned.

3. SPIS SUNDT INDEN JULEFROKOSTEN
… så du ikke spiser på tom mave. Det nytter ikke at prøve at stille sulten med to håndfulde mandler på vej ud ad døren. Spis hellere en salat hjemmefra, eller sørg for at få masser af grøntsager til dit måltid inden. Så har du nemmere ved at spise klogt af de ting, du virkelig glæder dig til ved store julemiddag.

LÆS OGSÅ: Sund & sjov jul: Sådan kan det lade sig gøre

4. SPRED MOTIONEN OVER HELE DECEMBER
Planlæg motion over hele december, så din krop kan kapere (al) den mad, du indtager. Motion er ikke kun løb. Du kan også gå mere, for eksempel ved stå af bussen et stop før, du reelt skal af, eller hente børnene fra leg eller institution på gåben. Og tag alle de trapper, du over hovedet kan, i december.

5. VÆR ÆRLIG OVER FOR DIG SELV
Forfængelighed er i min verden lige så okay som retten til alt muligt andet. Du skal ikke forsvare over for nogen – allermindst ikke dig selv – at du rent faktisk gerne vil holde iguren og formen hen over julen. Det er helt i orden, at du ikke gider tage to eller fem kilo på, når du ved, hvor meget tid og energi, det kræver at smide dem igen i januar.

6. SPIS MASSER AF GRØNT
Sørg for at spise en masse grønt, når du kan. Min regel er, at jeg gerne må glemme kalorierne lidt, når jeg er ”ude i byen” – det gælder også juleaften. Til gengæld spiser jeg så meget grønt, som jeg orker, når jeg ikke julefester. Det mætter og er sundt for din krop. Grøntsager sørger for at holde din mave i form, de sørger for, at du får noget af den væske, din krop er ahængig af og gør dig slankere og mere mæt. Win-win-win-win!

7. GÅ I KANEN I ORDENTLIG TID
Når du har været i byen eller til julefest, så stil efter at komme så tidligt i seng som muligt. For jo før, du kravler til køjs, jo før går produktionen af sulthormon nemlig på vågeblys − hvorimod den er på overarbejde, når festen bliver ved ud til de sene nattetimer til julefrokosten. Og det er bl.a. derfor, du vågner sulten op dagen efter

8. NYD DEN FØRSTE MUNDFULD
Nydelsen af mad bliver ikke proportionalt bedre, jo mere du spiser − tværtimod. Det er ofte den første og anden mundfuld, du nyder allermest, og det er den oplevelse, du drømmer at genopleve, når du bliver ved med at spise af pladen med chokolade – for til sidst at have fortæret rub og stub. Og det er jo lidt tosset. Så tag lidt, men godt.
BONUSTIP! I stedet for at stille den store kagedåse frem, så udse dig 24 lækre småkager og forkæl dig selv med dem i en julekalender. Og nyd hver en kage!

LÆS OGSÅ: Michelle Kristensen & Christian Bitz guider dig gennem en sund december: Ja tak til gløgg og æbleskiver

9. TRÆN FØR JULEMÅLTIDET
Træn så tæt på, at du skal spise som muligt. Din efterforbrænding er nemlig væsentligt højere, når du lige har trænet, og motion er appetitsænkende − især hård motion som løb eller tung styrketræning. Desuden vil dine muskler helt naturligt efterspørge kulhydrat og protein efter træning, fordi kroppen bruger maden til at restituere. Så når du spiser, er kroppen ”opsat” på at omdanne maden til energi snarere end fedt.

10. BRUG MOTION SOM JULEKALENDER
Sæt en motionsvideo på for hver dag i december, og brug det som en julekalender, hvor motionen er din ”kalenderchokolade”. Du kan inde finde videoerne på ALT.dk eller på min egen hjemmeside. De tager hver cirka 23 minutter – det kan du altid lige klemme ind mellem kafen og badet.

11. SPIS SUNDE ALTERNATIVER
Tænk over, om du kan bytte nogle ting ud med noget sundere − som stadig smager godt. Prøv f.eks. nødder i stedet for konfekt, rugbrød i stedet for hvidt brød, isk og æg i stedet for leverpostej og mørbradbøf (alternativt tag mørbrad uden de bløde (fede) løg), og spis de hvide kartoler i stedet for de brunede. Det batter alt sammen.
BONUSTIP! Snup en almindelig øl i stedet for en tung juleøl – det er renere for din krop.

12. FIND EN MAKKER
Har du en nabo, der heller ikke synes, det er så sjovt med den alt for stramme nytårskjole? Så er hun en oplagt kandidat til en løbe- eller træningsmakker, der ligesom dig gerne vil klemme en ekstra løbetur eller tur i itnesscentret ind hist og her i december i stedet for dase i sofaen (som du jo nok skal få tid til i juledagene).

13. SNYD MED LIGHT (I DECEMBER)
Nej, light er ikke sundt. Men det kan være en lifesaver i julen, fordi det smager sødt og af fest uden at påvirke dit sukkerindtag. Som erstatning for et glas vin, kan du tage et glas Cola Zero eller Fanta Free med is i, og skal du have en drink, kan du bruge Schweppes Light. Det er bedre for vægten end at få sukker ned i alle dine drinks

14. PÅ MED TRAVESKOENE
Julen behøver ikke at være stillesiddende − tværtimod. Kom ud! December er faktisk min yndlingsmotionsmåned, for jeg har tid til at gå og løbe ture, fordi der er så mange fridage og weekender, hvor man er sammen med familien og kan tillade sig at starte dagen med en løbet

14. SPIS KUN DINE FAVORITTER
Spis kun dine favoritter I julen spiser og drikker vi i særlig grad med følelserne. Blodpølse og sylte, lune æbleskiver og bagværk er ren lykke og minder. Men prøv at tænke over det: er der faktisk nogle af tingene, du spiser, bare fordi de er der? Og fordi det er jul? Mit råd er, at du skal lade være med at spilde kalorier på ting, du aldrig ville røre i januar.

LÆS OGSÅ: Gå en sund jul i møde med 24 sunde kalendergaver

LÆS OGSÅ: I form på 15 minutter: Hop dig superfit

LÆS OGSÅ: Sådan siger du farvel til dit sukkermonster