fødevarer og søvn
SPONSORERET indhold

9 fødevarer, der giver dig en bedre søvn

Der er især 9 fødevarer, der kan udrette små mirakler for din nattesøvn. Få opskriften på, hvordan du kickstarter produktionen af søvnhormoner gennem din kost lige her − og gør din krop grydeklar til natten.

Af:: Else Marie Lehman Foto: Getty
10. okt. 2017 | Sundhed | Fit living

KAMILLETE
Kamille indeholder æteriske olier, der har en antiinflammatorisk og antibakteriel effekt på din krop og virker beroligende og afslappende. Og i teform er den en klassiker til at fremme søvnen.
For størst effekt: Undgå for store mængder te tæt på sengetid, da du ellers risikerer at få nattesøvnen afbrudt af tissetrang og toiletbesøg. Drik derfor din kamillete et par timer før, du går i seng.

GRÆSKARKERNER
Græskarkerner er en af de bedste kilder til tryptophan, som gavner produktionen af søvnhormoner, og de hjælper dig derved til en bedre nattesøvn.
For størst effekt: Du kan spise en lille håndfuld græskarkerner som snack i løbet af dagen. Foretrækker du at spise dem sammen med andet, så drys dem i din morgenmad eller i salaten til frokost eller aftensmad.

YOGHURT
Yoghurt kan gøre underværker for din nattesøvn. Den indeholder ligesom de øvrige mælkeprodukter også både magnesium og tryptophan, som stimulerer søvnhormonerne. Det gør dig afslappet, dæmper stress og giver dig samtidig en behagelig mæthedsfornemmelse.
For størst effekt: Spis en lille skål yoghurt en til to timer før sengetid. Vælg en variant uden masser af (frugt)sukker.

SE OGSÅ: Gåture, dejlig sex og god søvn + 7 andre vaner, der booster dit humør

HAVREGRYN MED MÆLK
Havregryn indeholder langsomme kulhydrater, der holder dig mæt natten igennem. Kulhydraterne er samtidig med til at udløse serotonin, der virker beroligende og afstressende på krop og hjerne.
For størst effekt: Spis en lille skål havregryn med mælk en til to timer før sengetid. Undgå så vidt muligt sukker på grynene, da det skaber uro i kroppen.

VINDRUER
Som den eneste frugt indeholder vindruer melatonin. De kan derfor få os til at slappe af og regulere vores døgnrytme. Det er druesorterne Nebbiolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese og Croatina, der indeholder melatoninen. Det kan samtidig være forklaringen på, at rødvin også virker søvndyssende.
For størst effekt: Snup en håndfuld friske vindruer i løbet af eftermiddagen eller aftenen.

BANAN
Bananer indeholder magnesium og kalium og virker muskelafslappende. Som en ekstra bonus giver den gule frugt dig samtidig en let mæthedsfornemmelse og forsyner maven med en smule kulhydrater, som den kan arbejde med i løbet af natten.
For størst effekt: Spis en halv banan mindst en times tid, før du kravler til køjs.

SE OGSÅ: 11 sunde fedtbomber din krop har brug for

RUGBRØD MED OST
Rugbrød er fuld af gode mineraler − også dem, der fremmer ro i kroppen. Det giver dig langsomme kulhydrater og mæthed natten igennem. Osten tilføjer derudover tryptophan og endnu mere afslapning.
For størst effekt: Snup et halvt stykke rugbrød med en god mager ost som lækker aftensnack et par timer før sengetid.

VARM MÆLK MED HONNING
Mormor havde ret. Et glas varm mælk med honning kan faktisk noget helt særligt. Mælk indeholder nemlig tryp-tophan, som kroppen bruger til at danne serotonin og søvnhormonet melatonin. Samtidig har honningen i mælken en antibakteriel effekt, der renser kroppen og giver den ro.
For størst effekt: Nyd den varme blanding en time eller to før sengetid.

MANDLER
Mandler indeholder tryptophan samt en lang række mineraler, bl.a. magnesium, der virker afslappende på musklerne.
For størst effekt: Spis en lille håndfuld mandler i de tidlige aftentimer.

SE OGSÅ: Spis dig til smuk hud & sundt hjerte: Guide til sunde nødder