Cykling har positiv effekt på helbredet
SPONSORERET indhold

Cykling er meget sundere, end du tror

Den daglige tur mindsker blandt andet risikoen for overvægt og hjertesygdomme.

Af: Sara Wilkins Foto: iStock / Getty Images
14. dec. 2016 | Sundhed | ALT.dk

Når vækkeuret ringer lidt for tidligt en mørk vintermorgen, kan det være fristende at skifte den daglige cykeltur ud med bus, tog eller bil.

Men det er der gode grunde til at lade være med.

To store skandinaviske studier fra oktober viser nemlig, at cykling har stor positiv effekt på dit helbred, skriver Videnskab.dk.

Ifølge det ene studie, der bygger på svensk data blandt knap 24.000 mænd og kvinder, kan en cykeltur til og fra arbejde på minimum én kilometer mindske risikoen for både overvægt, forstadier til diabetes, forhøjet blodtryk og for højt kolesteroltal.

Ifølge det andet studie, der bygger på dansk data blandt knap 54.000 mænd og kvinder, kan cykling mindske risikoen for at udvikle hjertesygdomme – og helt ned til én times cykling om dagen kan have en positiv effekt på helbredet.

- Cykling er sundhedsfremmende, uanset om man gør det for at motionere eller bare som transport. Det er vigtig information, fordi vi ved, at mange har svært ved at finde tid til at motionere, og det er trods alt nemmere at tage cyklen til arbejde end at finde tid til motionscentret, siger lektor Anders Grøntved, som er medforfatter til begge studier og forskningsleder ved Institut for Biomekanik på Syddansk Universitet, til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Wellnesscamp: Kom med ALT for damerne til Club La Santa

Han opfordrer til, at der på politisk plan bliver sat mere fokus på de sundhedsfremmende effekter ved cykling.

- I Danmark og Skandinavien er vi generelt godt med, men uden for de større byer er der plads til forbedring. Samfundet kan få stor gavn af at få flere til at droppe de passive transportformer og bruge cyklen i stedet, og det bør de offentlige myndigheder arbejde yderligere på, siger Anders Grøntved til Videnskab.dk.

Skånsom træningsform
Der er desuden mange andre fordele ved at bruge netop cyklen som transportmiddel. Ifølge træningsvejleder Rikke Cedervall Laursen er cykling nemlig både godt for forbrændingen, for humøret og for styrkelsen af balder og ben.

- Sporten er en af de mest skånsomme. Du kan cykle med en knæskade, hvis du er overvægtig eller gerne vil i gang med at træne efter en længere pause, har Rikke Cedervall Laursen tidligere udtalt til fitliving og påpeger, at det er en motionsform, som de fleste kan være med til.

- Når du vælger at træne på en racercykel, kommer du ud og får vind på næsen. Frisk luft gør dig glad, og du kan cykle i det tempo, som passer dig. Derudover kan du sagtens tale sammen med dem, som du cykler med, så det er også en social sport, der styrker netværket og dine venskaber, når du og en veninde tager en tur på et par timer en søndag formiddag i solen.

Hvis du ønsker at cykle flere kilometer i hverdagen, kan du downloade den gratis app Ta' Cyklen – en slags personlig træningscoach – som du kan læse mere om her.

Men husk at glatte veje og dårlig sigtbarhed betyder større risiko for cykelulykker, så tjek også disse tips fra Rådet for Sikker Trafik, der kan redde dit liv i vintermørket.

LÆS OGSÅ: 7 gode cykelvaner, der kan redde dit liv

LÆS OGSÅ: Ta' cyklen og kom i form - så nemt er det

LÆS OGSÅ: Stramme balder og højt humør: Tag en cykeltur med veninderne