Eksperten: Det er sundt at lave fejl
SPONSORERET indhold

Eksperten: Det er sundt at lave fejl

Ærgrer du dig tit over forkerte beslutninger? Prøv noget nyt: Glæd dig over hver eneste bommert, du begår. Det er nemlig meget sundere og sjovere at fejle end slet ikke at forsøge, siger psykoterapeut Christina List.

Af:: Sofie Winther Askgaard Foto: Sanne Berg
31. mar. 2016 | Sundhed | Fit living

Babyer er ikke bange for at falde, og det skal vi heller ikke være. Tænk, hvis de små bare gav op og blev siddende? Vi skal turde tage nogle chancer og følge vores hjerte. Måske laver vi så fejl, men de gør os stærkere, siger Christina List, som er psykoterapeut og forfatter til bogen „Opskriften på lykken”.
Faktisk er det meget sundere at træffe beslutninger, som måske viser sig at være forkerte – end slet ikke at forsøge, siger hun. For i forsøget ligger også en udvikling og en læring, som har en værdi. Derfor kan vi også med fordel øve os i at give slip på ærgrelsen over, at det ikke lige gik, som vi troede eller drømte om.
– Lykke er en flygtig størrelse, som kommer og går, og som vi kun lærer at værdsætte, hvis vi også kender til ulykke. Mange af os tror, at vi bliver lykkelige, hvis vi taber fem kilo, får et nyt job eller skifter partneren ud. Vi bliver skuffede, hvis det ikke gør os lykkelige. Nogle bliver deprimerede, for hvordan skal de så blive lykkelige? Andre føler sig utilstrækkelige og kæmper bare endnu mere for at få det perfekte liv – men ender med at få stress, fortæller Christina List og tilføjer, at hun selv har været en af dem, der har jagtet lykken de forkerte steder.
Som ung arbejdede Christina List som stewardesse. Hun fløj i hele verden, fik en god løn og havde masser af frynsegoder. Alt var perfekt, men kun på facaden. For hun var ikke glad.
– Jeg arbejdede 12 timer om dagen og stressede rundt mellem forskellige fly. Jeg var ikke glad, og i dag er jeg så stolt af, at jeg lyttede til mig selv, sagde op og begyndte at læse til psykoterapeut, fortæller hun.

SE OGSÅ: Tør du sige nej tak? Se her, hvordan du kan blive et sundere og gladere dig

DET ER JO MENNESKELIGT AT LAVE FEJL
Nogle år senere stod hun med de samme tanker midt i en skilsmisse. For manden var jo sød, forstående og kærlig.
– Men jeg kunne mærke, at mit hjerte ville noget andet, og jeg har været mest lykkelig, når jeg har fulgt mit hjerte, også selvom det har gjort ondt, og jeg tvivlede i øjeblikket. Det har lært mig en masse om livet. Og vigtigst af alt står jeg tilbage med følelsen af, at jeg har været tro mod mig selv, siger psykoterapeuten, som med egne ord selv har begået mange fejl i sit liv – men i dag ikke fortryder nogen af dem. For de har også modnet hende.
– Jeg er blevet stærkere og mere rummelig. Hvis man brænder for noget, skal man følge sit hjerte og gøre det i stedet for at jagte illusionen om lykke. Måske går det galt, men så har du i det mindste forsøgt. Og du har været tro mod dig selv, og det i sig selv gør dig mere lykkelig i sidste ende. Men hvad nu, hvis man ikke kun tumler med sin egen ærgrelse over „dumme” beslutninger, men også bruger energi på, hvad andre mener om de fejltrin, man får taget på sin vej gennem livet? Ja, så er det måske værd at kigge på, hvem og hvis mening der i virkeligheden tæller, siger Christina List.
– Hvis dine venner, familie eller kollegaer dømmer dig, fordi du laver fejl, bør du overveje, om de fremover skal være en del af dit liv. Jeg har selv skiftet venner ud en gang imellem, fordi det er så vigtigt at have nogen, man kan regne med, uanset om man er overskudsagtig og perfekt eller bare menneskelig.

SE OGSÅ: Fokus på positiv psykologi: Kan du tænke dig glad?

For det er netop menneskeligt at fejle. Ingen er så perfekte, at de ikke begår fejl, men hvis du kan justere dit syn på at fejle mod den positive pol, kan du blive bedre til at tackle livet, siger psykoterapeuten.
– Vi skal tage nogle flere chancer, også selvom der er risiko for, at det går galt. Før vi griber dem, aner vi jo ikke, hvad der kan komme ud af det. Hvis du brænder for noget, så hop ud i det, og hvis det går galt, så klap dig selv på skulderen for i det mindste at have prøvet. Hvis du bruger meget energi på at kredse om dine fejl, kan det være en god øvelse at tænke på, hvad du vil fortryde, når du en dag ligger og skal dø, siger Christina List.
– Hvis denne dag var din sidste dag, hvad ville du så gerne kunne se tilbage på? Når jeg en dag ligger og skal dø, håber jeg, at jeg kan sige: „Jeg har lavet masser af fejl, men hold nu kæft, hvor har jeg haft det sjovt, spist kage, drukket vin og været glad”, siger psykoterapeuten, der selv har haft travlt med at jagte det perfekte liv og tænkt, at hun bare lige skulle nå ... og så ville hun blive lykkelig.
Og det gjorde ondt, da hun trak stikket, sagde jobbet op, lod sig skille og tog en ny uddannelse. Hun blev svigtet, svigtede andre, og det var svært at se lyset for mørke og en masse fejl, indrømmer hun. Men i dag er hun faktisk lykkelig. Det meste af tiden.
– Jeg har fulgt mit hjerte de sidste par år. Der er røget nogle venner på den konto, men det føltes rigtigt for mig. Selvom jeg har været igennem nogle nederlag, er jeg i dag lykkelig for mine beslutninger – og mine fejl.

SE OGSÅ: fit tester: Kan du komme i mental balance på 3 uger?

SE OGSÅ: Louise Mieritz: "Lykken er også at fejle"