6 kvinder: Har du arvet din mors gener?
SPONSORERET indhold

6 kvinder: Har du arvet din mors gener?

Har du samme søde tand som din mor? Eller hendes temperament, crazy humor eller appetit på oplevelser? Hvor meget arver vi – og hvor ligner vi slet ikke hinanden? Vi har spurgt tre dejlige døtre og mødre.

Af:: Karen Greve Foto: Les Kaner
17. feb. 2016 | Sundhed | Fit living

Marianne & Mille: „Der er en rebel gemt i os begge” 

HISTORIEN

Mille er Mariannes datter. Hun har en tre år ældre bror, og familien kommer fra Hornbæk, hvor Mille sørgede for at tage et seriøst teenageoprør, som Marianne både frygtede og beundrede på samme tid. I dag har de et tæt, ærligt forhold til hinanden og ved præcis, hvornår de kan shoppe sammen, og hvornår det er tid til at gå hver for sig.

KROPPEN
Mille: Vi ligner mest hinanden fra halsen og op. Ansigt, øjne, hår. Kropsligt ligner vi overhovedet ikke hinanden. Min mor er en lille, tynd spirrevip, som jeg meget hurtigt overhalede i tøj- og skostørrelse. 
Marianne: Jeg har altid syntes, at Mille er så lækker med kvindelige former, og det er rigtigt, at allerede da du var 14 år, kunne jeg arve dit tøj.
Mille: Jeg har altid følt mig lidt som et skrummel ved siden af dig, og det var værre, da du var yngre, hvor du vejede hvad? 45 kilo eller sådan noget?

MADEN
Marianne: Jeg har altid været meget tynd, men jeg spiser heller aldrig ret meget ad gangen. Min appetit er mest til at spise lidt småt otte gange om dagen.
Mille: Jeg er nok født lidt mere sulten end dig. Jeg spiser igennem tre gange om dagen, og jeg bliver aldrig sådan et lille nips.
Marianne: Men du har altid været meget bestemt med, hvad du kunne lide og ikke lide – i det hele taget har du bare altid været meget bestemt!

SE OGSÅ: Sund, stærk og slank i 30'erne, 40'erne & 50+

PERSONLIGHEDEN
Marianne: Jeg kan huske engang, da du var teenager, hvor jeg bad dig vente i bilen, mens jeg gik i Netto. Du havde lige fået ring i næsen, håret var barberet af i nakken, og du havde kæmpe militærstøvler på. Jeg kunne altså ikke lige rumme dig der.
Mille: Der var ingen, der skulle fortælle mig, hvordan jeg skulle se ud, eller hvad jeg skulle mene. Jeg havde en lang, vred periode, hvor jeg gjorde, hvad der passede mig. Ligegyldigt hvad du sagde.
Marianne: Og jeg var skrækkeligt bekymret over fester og alkohol og ferie med veninder, da du var 14 år. Men samtidig beundrede jeg dig for at turde. Jeg er selv opdraget til at skulle gøre, som der blev sagt, og jeg fik først taget nogle oprør med min egen mor meget sent. Vi har måske begge det oprørske i os, du fik det bare levet bedre ud!
Mille: Vi ligner også hinanden lidt i forhold til at tiltrække skøre og skæve mennesker. Vi har begge to en rummelighed overfor andre, der har betydet, at vi tit har haft nogle boende, der ikke lige havde andre steder at være i en periode.

MOTIONEN
Marianne: Jeg dyrker ikke rigtig motion, men jeg sidder heller aldrig stille. I sidste uge gik jeg 37 kilometer. Det fortæller min app mig. Og jeg går stærkt!
Mille: Ja, du har ingen ro og altid gang i 100 projekter på en gang. Der ligner vi altså heller ikke hinanden. Det er tit, som om du har slugt en jetmotor …
Marianne: Hvis vi er ude og shoppe sammen, så kan vi ikke følges ad gennem et shoppingcenter. Jeg er færdig, når du har nået en tredjedel. Derfor er det heller ikke meget sport, vi har dyrket sammen. Måske en enkelt løbetur engang.

EPISODEN
Mille: Sidste år var vi på en rejse til Boston og besøge noget familie. Kun os to. Det var virkelig en dejlig oplevelse. Og meget tæt. Vi sov i samme seng og var sammen 24-7. Marianne: Den tur er en af de bedste oplevelser i mit liv. Den fik en helt symbolsk betydning, fordi min egen mor lige var død, og så besluttede jeg at invitere Mille på en mor og datter-rejse. Uden mænd og børn.
Mille: Det var flere år siden, vi bare havde været sammen os to. Vi ses jo tit i hverdagene, måske en gang om ugen, men det er meget praktisk det hele. På en flyvning til Boston kan man nå en anden form for samtale.
Marianne: Jeg føler mig meget tæt med Mille. Jeg har nok følelserne lidt mere udenpå tøjet og kan let komme til at køre en stemning op, mens Mille hviler i sig selv.

Marianne Leslie
ALDER: 67 år.
JOB: Tidligere pædagog.
BOPÆL: Hornbæk.
PRIVAT: Gift, to voksne børn (Mille er den yngste).
HØJDE: 162 cm.
VÆGT: 51 kg.
MOTION: Ikke noget i øjeblikket, men jeg sidder aldrig stille.

Mille Leslie Lang
ALDER: 40 år.
JOB: Pædagog.
BOPÆL: Helsingør.
PRIVAT: Gift og mor til to drenge på otte og 11 år.
HØJDE: 165 cm.
VÆGT: 65 kg.
MOTION: Crossfit, yoga, vinterbadning. Trine & Sara: „Vi har den samme gakkede humor” 

HISTORIEN

Sara er Trines yngste datter. De to er halvdelen af en vaskeægte kernefamilie fra Charlottenlund, der også tæller en far og en storesøster. For et år siden flyttede Sara hjemmefra til en delelejlighed på Nørrebro, hvor hun, ifølge sin mor, angriber livet med lidt større mod og drenget entusiasme, end Trine selv kunne mønstre i den alder.

KROPPEN 
Trine: Sara har taget min krop og gjort den endnu bedre med slanke arme, længere ben, lidt mere barm og tykkere hår. Som voksen er hun begyndt at ligne sin mormor, og det elsker jeg. 
Sara: Jeg har ikke noget imod at ligne min mor og mormor, men jeg føler ikke, at jeg er snydt ud af næsen på nogen. Men selvfølgelig har vi de samme farver. 
Trine: Og vi har de samme underlige tynde fødder, der skal spændes godt ind i en sandal for at sidde fast. Vores fødder rasler rundt i de fleste sko, så vi er ikke så ofte på høje hæle. 
Sara: Nej, jeg går aldrig i stiletter. En flad kondisko er meget mere mig. 

MADEN
Trine: Jeg har en meget sød tand, hvorimod Sara er typen, der kan spise en halv laber larve og lade resten ligge. Du har altid været mere optaget af rigtig mad end af kager og slik.
Sara: Jeg vil til enhver tid hellere have en stor bøf, en lækker gedeost eller skaldyr og pesto end et stykke kage. Jeg har arbejdet i Lagkagehuset i årevis uden at tage på, for jeg bliver ikke fristet. Men vi er jo begge slanke, fordi vi altid har spist en oldschool basiskost med godt med rugbrød, havregryn og masser af salat.
Trine: Vi eksperimenterer ikke så meget med kosten. Vi spiser vel nærmest efter en gammeldags kostpyramide, men med flere relativt søde uvaner for mit vedkommende. Jeg beundrer virkelig Saras evne til at lade en slikskål stå urørt.

SE OGSÅ: Højt humør hele vinteren: Se her hvordan

PERSONLIGHEDEN
Trine: Som barn var jeg til heste og glansbilleder, mens Sara altid har været en drengepige. Jeg elsker den lidt computernørdede side af hende. Samtidig er Sara meget mere til fest og farver, end jeg nogensinde har været. Giv mig en bog, et sofahjørne og en plaid, så er jeg glad.
Sara: Jeg synes, vi er gode til at være stille sammen. Når jeg er sammen med min far, så er det meget noget med projekter: Vi skal fiske, køre en tur eller bygge noget, men vi to kan godt bare ligge i sofaen med benene flettet ind i hinanden og nørde med hver vores computer. Lige nu bor jeg i en lejlighed, hvor der altid er mennesker og gang i den, og så er det rart at mærke provinsiel ro og lade op i min mors selskab.
Trine: Vi har ret forskelligt temperament, men vi har de samme interesser. Former, farver, pæne ting, kunst, kreativitet. Det, og så vores humor binder os sammen.

MOTIONEN
Sara: Altså, jeg gider ikke sport for motionens skyld, kan man sige det sådan? Det skal være sjovt og sammen med andre, hvis jeg skal svede. Det med at løbe en tur er ikke mig. Men jeg har lige meldt mig til basket, og jeg havde da idræt på B-niveau i gymnasiet, så jeg er ikke ligefrem kropsdoven.
Trine: Du er heller ikke blevet kostet rundt på aktive ferier eller i en masse sportshaller som barn. Det har mere været noget med kulturferie til storbyer eller noget strandferie i kombination med nogle ruiner. Jeg er ikke særlig sporty. I virkeligheden ville jeg helst slappe af på sofaen, men når jeg løber, kan jeg mærke, at jeg får det godt, så med alderen er jeg blevet bedre til at komme af sted.
Sara: Men det ligger nok ikke til familien at prioritere motion særlig højt.

EPISODEN
Trine: Nu kommer det til at lyde helt fjollet, men for et par uger siden fik jeg lavet striber i håret og talte meget personligt med en ny frisør, der underholdt mig med sine tatoveringer og de vildeste oplevelser. Hele tiden vidste jeg, at denne episode måtte jeg bare fortælle Sara om, for netop hun ville forstå, hvor absurd sjovt det var. Vi er meget tæt på hinanden, og det er jo netop i den slags hverdagssituationer, man oplever familiebåndet. Sara forstår mig altid.
Sara: Min mor kan fortælle en banal hverdagsoplevelse, så jeg ligger helt flad af grin. Vi har nok meget den samme humor og elsker de der gakkede historier om specielle mennesker. Det er meget internt, og jeg tror, man skal have en fælles historie og fælles gener for at opleve den nærhed og forståelse, vi har.

Trine Larsen
ALDER: 54 år.
JOB: Artdirector.
BOPÆL: Charlottenlund.
PRIVAT: Gift og to voksne børn (Sara er den yngste).
HØJDE: 169 cm.
VÆGT: 65 kg.
MOTION: Løb og yoga. Cykler på arbejde hver dag. 

Sara Vestergaard Jensen
ALDER: 22 år.
JOB: Studerer til designingeniør.
BOPÆL: Nørrebro.
PRIVAT: Single.
HØJDE: 173 cm.
VÆGT: 58 kg.
MOTION: Cykler 10 kilometer hver dag. Helle & Camilla: „Vi har været på alle sundhedstrends”

HISTORIEN

Camilla er Helles ældste barn og eneste datter. De bor fem minutter fra hinanden i Espergærde, hvor de desuden sammen driver webshoppen Cahetu. Helle var med til fødslen, da Camilla for fire måneder siden fik sin anden søn. De kan med egne ord „altid fuldføre hinandens sætninger” og har været så tætte, siden en ganske bestemt episode, da Camilla var teenager.

KROPPEN
Helle: Camilla har altid haft et perfekt Colgate-smil, mens jeg har de her karakteristiske skæve hjørnetænder. Men se nu: Camillas ene hjørnetand er på vej frem ligesom mine. Er det ikke sjovt? 
Camilla: Måske kommer jeg til at ligne dig mere og mere med tiden? Vi har altid haft samme grønne øjne og lyse hår, men jeg har ikke din krop. Måske på maven? Efter jeg har fået børn, ligner jeg dig måske lidt mere på maven … 

MADEN
Camilla: Nævn en madtrend, og vi har været på den. Vi kværnede gennem bøgerne „Kernesund Familie” og bagefter „10 år yngre på 10 uger”. Og nu sværger vi til stenalderkost. Der er vi fuldstændig ens. Vi elsker at prøve alle mulige sunde tips og ideer af.
Helle: Jeg har lige været på yogaretreat hos Louise Bruun, og selvfølgelig kom jeg hjem med et par nye kogebøger, og bagefter har jeg tømt en webshop for urteprodukter og frøskaller. Men det er, fordi vi går op i sundhed begge to. Lige indtil vi går i den anden grøft og køber for 100 kroner blandet slik fredag eftermiddag på kontoret!
Camilla: Ja, vi er ikke fanatiske. Men det siger måske lidt, at du gav mig en foodprocessor til min 30-års fødselsdag. Ikke noget med et fint armbånd eller den slags. En køkkenmaskine, så jeg rigtig kan lave kålsalater, daddelkugler og sunde smoothies!

SE OGSÅ: 3 kvinder: "Mit job kræver, jeg er i topform"

PERSONLIGHEDEN
Camilla: Min mor er meget udadvendt, mens jeg er mere stille. Vi ligner slet ikke hinanden i væremåde, og måske er det derfor, vi arbejder så godt sammen. Vi har en naturlig fordeling, hvor min mor tager sig af at snakke med kunderne og holde en munter stemning på kontoret, mens jeg kan forsvinde ind på mit eget kontor og fordybe mig. Helle: Camilla er mere intelligent, end jeg er. Hun tager sig af alle de tunge ting som regnskab, kontrakter og markedsføring. Hun er dygtig og meget ambitiøs, men hun kan have dage, hvor hun er så muggen og indelukket, at jeg sender hende hjem fra kontoret. Camilla: Jeg har svært ved at skjule min irritation, hvis alt ikke spiller. Jeg er perfektionist, men jeg ved godt, at det ikke skal ødelægge alle andres humør. Det er bare sådan, jeg er, og det er fint, at jeg lige kan smutte hjem for mig selv på de mindre gode dage.

MOTIONEN
Helle: Lige nu er Camilla på barsel, og derfor er vi begge to gået lidt i stå. Vi har simpelthen for travlt. Camilla med at være nybagt mor, og stadig arbejde lidt, og jeg med at arbejde lidt for os begge. Men normalt er jeg god til at morgenløbe tre gange om ugen og dyrke yoga.
Camilla: Jeg har rygrad som en regnorm. Jeg kan ikke løbe eller svømme, hvis det er mit eget ansvar at komme af sted. Jeg har da løbet Eremitageløbet tidligere og cyklet rigtig meget, men lige nu har jeg små børn, og hvis det skal blive til noget, skal jeg løbe i en klub. Der skal være et socialt element. Når det gælder motion, er min mor mere disciplineret.

EPISODEN
Helle: Camilla smækkede højt med døren, da hun var teenager, og hun kunne ikke komme hurtigt nok ud af røret. Ærlig talt, så drog jeg et lettelsens suk, da hun tog på efterskole i 9. klasse. Men så skete der jo det, at jeg blev syg. Jeg fik kræft, og vi måtte ringe og fortælle Camilla, at jeg skulle have stråler og kemo. Dagen efter stod hun der med sine kufferter, den store vidunderlige teenager.
Camilla: Det forandrede vores forhold fuldstændig, at min mor blev syg. Jeg passede hende, mens hun fik behandling, og siden dengang har vi været meget tæt forbundet. Helle: Jeg tager ingen vigtige beslutninger uden først at tale med Camilla om det. Indimellem siger mine veninder til mig, at jeg ikke skal involvere Camilla i alt. At jeg skal bruge dem til bekymringer og vanskelige beslutninger. Men det er for sent. Vi har det her forhold, hvor vi ved alt om hinanden. På godt og ondt!

Helle Tuborgh
ALDER: 52 år. 
JOB: Ejer af Cahetu. 
BOPÆL: Espergærde. 
PRIVAT: Gift, tre voksne børn (Camilla er den ældste). 
HØJDE: 173 cm. 
VÆGT: 65 kg. 
MOTION: Løb, gang og svømning. 

Camilla Tuborgh 
ALDER: 30 år. 
JOB: Ejer af Cahetu. 
BOPÆL: Espergærde. 
PRIVAT: Gift og mor til to drenge på tre år og fire mdr. 
HØJDE: 172 cm. 
VÆGT: 59 kg. 
MOTION: Ingen lige nu.

SE OGSÅ: 5 kvinder: det har jeg lært i 30'erne, 40'erne, 50'erne, 60'erne og 70'erne

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Kan du komme i topform på 6 uger?