Christina
SPONSORERET indhold

Christina havde menstruation i 14 dage i træk: ”Det var helt galt. Men ingen vidste, hvad årsagen var”

Mange kvinder går rundt med fibromer, ofte uden at vide det. Og muskelknuderne kan have store omkostninger. Mød Christina Terry, der måtte vinke farvel til drømmen om flere børn.

Af:: Anne Schøning Christensen Foto: Jacqueline Fluri
06. feb. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

Christina Terrys drøm var at få mange børn. Glæden ved at have søskende kender hun nemlig alt til. Og da Christina fødte datteren Clara, var ønsket også at give den glæde videre til hende. Men prisen skulle vise sig at blive alt for høj. Det ville være med livet som indsats, lød meldingen fra lægerne.

Christina har altid haft problemer i forbindelse med sine menstruationer. I gymnasietiden blev hun ofte hentet hjem, fordi hun havde stærke smerter og var tæt på at besvime. Og med tiden blev det kun værre. Christina havde menstruation i 14 dage i træk og gik nærmest kun i mørkt tøj, fordi hun altid blødte igennem.

– Det var helt galt. Men ingen vidste, hvad årsagen var, fortæller hun.

Først da Christina var omkring 30 år, blev hun scannet af en gynækolog. Scanningen viste, at Christina havde fibromer, og hun blev tilbudt en operation.

– Det, der gjorde størst indtryk, var, at lægen fortalte, at jeg ville få problemer med at blive gravid. Fibromerne forhindrede, at ægget kunne sætte sig fast, siger Christina.

LÆS OGSÅ: Stor guide: Her er alt, hvad du bør vide om muskelknuder

Kunne ikke gøre mere

Christina blev opereret syv gange. Den sidste operation var voldsom.

– De tog livmoderen ud og skrabede fibromerne af. Bagefter meddelte lægerne, at nu kunne de ikke gøre mere, husker Christina, der i dag er 41 år.

Men et halvt år efter, i en alder af 37 år, blev Christina gravid. Glæden var dog kort. Nytårsaften aborterede hun. Men Christina gav ikke op. Hun ville være mor og blev også gravid igen.

Da Christina var 24 uger henne i graviditeten, gik vandet. Knap fire måneder før termin, og længe inden hun havde nået rigtigt at nyde den gravide mave.
Christina blev indlagt på Rigshospitalet, og tre uger efter vurderede lægerne, at barnet skulle ud ved kejsersnit. Fibromerne i Christinas underliv gjorde, at det var svært for barnet at bevæge sig i maven.

LÆS OGSÅ: 11 myter om dit underliv: Hvad er fup eller fakta?

Fibromer omkring barnet

– Det var meget dramatisk. Clara var svær at få ud, fordi fibromerne havde viklet sig rundt om hende.

Efter en times operation kom Clara til verden. Hun er i dag to år og kommet igennem den dramatiske begyndelse på livet helt uden mén. Men søskende, det kommer hun aldrig til at få.

– Da jeg havde født Clara, sagde lægerne til mig, at jeg ikke ville kunne få flere børn. Min livmoder er ødelagt af ar efter de mange operationer.

Siden graviditeten har Christina ikke mærket meget til fibromerne. Men nu er de begyndt at røre på sig igen. Scanninger viser, at Christina har tre fibromer, hvoraf den største er syv centimeter.

– Min mor har også haft fibromer og fik fjernet livmoderen. Men det ved jeg altså ikke, om jeg kan overskue, siger Christina, der er begyndt at tage nogle piller, som skulle mindske fibromerne.

– Jeg har været i gang noget tid nu. Min blodprocent er ikke længere så lav, og jeg har ikke været så ramt af pms. Så jeg håber, det kan give lidt ro på.

Christinas råd til andre kvinder

– Insister på at få en scanning, hvis du synes, der er noget unormalt ved dit underliv. Man skal ikke gå med det og tænke, at det nok går over.

Lægen: "I langt de fleste tilfælde er fibromerne ikke farlige, men de kan være meget generende"

Har du kraftige blødninger og smerter i underlivet, så kan det være en god ide at få tjekket, om du har fibromer – også kaldet muskelknuder. Mange kvinder går nemlig rundt med fibromer uden at vide det.

Lars Schouenborg, der er speciallæge i gynækologi/obstetrik og overlæge på Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet, fortæller, at 50 procent af alle kvinder omkring 40 og 50 år har fibromer.

– Så længe kvinderne danner kønshormonerne østrogen og gestagen, så udvikler fibromerne sig og vokser. Når kvinden kommer i overgangsalderen, stopper den udvikling, forklarer han og fortsætter:

– I langt de fleste tilfælde er fibromerne ikke farlige, men de kan være meget generende.

Ifølge Lars Schouenborg ved man ikke helt, hvorfor fibromerne opstår, men man ved, at de kvindelige kønshormoner østrogen og gestagen spiller en rolle. Man ved også, at fibromerne er arvelige, og at der er en øget hyppighed hos afroamerikanske kvinder.

Hvornår skal man søge læge?
– Hvis kvinden er i 40'erne og begynder at bløde uregelmæssigt – og særligt mellem menstruationerne eller ved samleje – så skal hun søge læge. Hvis kvinden pludselig oplever smerter eller noget, der er "anderledes", så få det tjekket.

Hvilke behandlingsmuligheder er der?
– Hvis fibromerne ikke er generende, så skal man bare lade dem være. Men er der gener, så er der flere behandlingsmuligheder. Nogle kvinder vil blive tilbudt at få fjernet livmoderen. Men der er kvinder, som ikke er klar til det indgreb, eller kvinder, der ikke er færdige med at få børn. Disse kvinder kan blive tilbudt at få fjernet hvert enkelt fibrom. Man skal dog være opmærksom på, at fibromerne efter nogle år kan dukke op igen.

Ifølge Lars Schouenborg er der piller på markedet, som har vist lovende resultater. Pillerne medvirker til, at fibromerne skrumper. Men også her skal man være opmærksom på, at fibromerne kan vokse igen, hvis man stopper med behandlingen.

Der findes også en behandlingsmetode, hvor man kan stoppe blodforsyningen til livmoderen og få fibromerne til at skrumpe. Den metode anvendes nu mindre, da det har vist sig, at hver fjerde kvinde efterfølgende får behov for at få fjernet livmoderen.

Symptomer på fibromer

Blødninger: Sidder fibromerne på indersiden af livmoderen eller på væggen, kan de være årsag til kraftige blødninger. Sidder fibromerne på ydersiden af livmoderen, så er det sjældent, at det har betydning for blødningsmønstret.

Tyngdefornemmelse: Følelsen af, at der er noget, der trykker og tynger ned i underlivet. Nogle kvinder oplever, at fibromerne trykker på blæren, hvilket betyder hyppig trang til at tisse. Andre kan opleve besvær med at komme af med afføring.

Smerter: Nogle kvinder har smerter ved samleje. Andre oplever, at det trækker ned i benene eller ud i maven.

Svært ved at blive gravid: Hvis fibromerne sidder på livmoderhulheden eller i væggen tæt på, så kan det være besværligt at blive gravid, fordi ægget ikke kan sætte sig fast.

Kilde: Lars Schouenborg, speciallæge i gynækologi/obstetrik og overlæge på
Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet.

LÆS OGSÅ: 10 tegn på. at din krop er stresset

LÆS OGSÅ: Her er alt, du bør vide om HPV-vaccinen