Leonora Christina Skov har holdt sin lidelse skjult i 40 år
SPONSORERET indhold

Hun kan ikke engang genkende sin egen kæreste eller familie: Dansk forfatter har skjult mystisk sygdom i 40 år

Den danske forfatter Leonora Christina Skov kan ikke genkende ansigter. Lidelsen hedder “prosopagnosi” og betyder, at hun ikke kan genkende ansigtet på sin kæreste, sine familie-medlemmer og venner.

Foto: PR-foto: Sophie Amalie Klougart 2012
05. jan. 2017 | Sundhed

Indtil nu har hun holdt det hemmeligt. Leonora Christina Skov har levet med ansigtsblindhed, også kaldet “prosopagnosi”, hele sit liv.

Det betyder, at hun ikke genkender ansigt - heller ikke sit eget. Hun husker ikke, hvordan kæresten ser ud, hvordan hendes mor ser ud eller hvordan hendes venner ser ud.

LÆS OGSÅ: Mille Dinesen: “Det har været benhårdt at holde facaden”

- Når jeg prøver at huske folk, så kan jeg huske alt muligt andet - hvad de hedder, hvad de har på, hvordan de dufter. Men der, hvor ansigtet er, er der bare et sort hul. Også når jeg prøver at huske mine venner eller huske, hvordan jeg selv ser ud, lyder det fra Leonora Christina Skov i Go’ morgen Danmark torsdag, ifølge tv2.dk.

Hele to procent af befolkningen har samme lidelse som forfatteren, men ikke alle i samme grad. Alligevel er der ikke mange, der kender til lidelsen, og det er blandt andet derfor, Leonora Christina Skov har holdt det hemmeligt indtil nu. Kun kæresten vidste det.

- Der er nærmest ingen, der har hørt om ansigtsblindhed før. Så virker det bare som om, at det er noget, jeg har fundet på, fordi jeg er for fin til at huske dem, fortæller hun i Go’ morgen Danmark.

LÆS OGSÅ: Iben Hjejle: "Jeg synes jeg har klaret mine skilsmisser ret godt"

- Det er lidt ligesom at sige: "Hej - Jeg hedder Leonora og jeg er alkoholiker". Jeg føler hele tiden, at jeg skal præcisere, at jeg altså ikke er dum, siger hun.

I stedet for at genkende folk - såvel som sit eget spejlbillede - på deres ansigter, bruger hun andre teknikker. Hun husker, hvad de har på og hvordan de dufter.

Er du i tvivl, om du lider af det samme, kan du forsøge dig med denne test og eventuelt via din læge.

LÆS OGSÅ: Natalie Madueño: “Man er født som man er, og hvis folk synes man har en grim næse, så synes de det”