Livmoderhalskræft
SPONSORERET indhold

Sådan føles det at teste sig selv for livmoderhalskræft derhjemme

Husk at du skal tjekkes, selvom du er blevet vaccineret for HPV.

Af:: Amalie Holm Foto: Getty
06. jan. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

Bor du i hovedstadsområdet? Og har du endnu ikke fået gjort alvor af at blive testet for livmoderhalskræft? Så kan der være gode nyheder på vej til dig med posten. Region Hovedstaden har nemlig vedtaget, at de kvinder, der trods invitation afstår fra at deltage i det almindelige screeningsprogram for livmoderhalskræft, nu skal kunne teste sig selv for HPV i hjemmet.

Men hvorfor er det nødvendigt med denne alternative testform, når Danmark allerede har et organiseret tilbud om screening? Ifølge professor og overlæge i Kræftens Bekæmpelse og på Rigshospitalet, Susanne Krüger Kjær, er svaret ganske enkelt:

– Lige nu er det omkring 25 procent af de 23-65-årige kvinder, der modtager en invitation til et gratis screeningsprogram, som vælger ikke at møde op. Det tal er alt for højt, fordi en meget stor del af livmoderhalskræft-tilfældene findes blandt kvinder, der ikke deltager i screeningsprogrammet, siger hun.

Stor succes med prøveperiode

På Hvidovre Hospital i Region Hovedstaden har man siden 2014 kørt en forsøgsperiode, hvor man har inviteret knapt 25.000 kvinder til at tage en hjemmetest. Hospitalet modtog knapt 5.000 HPV-tests foretaget af kvinder i hjemmet. Seniorforsker og leder af initiativet Jesper Bonde evaluerer initiativet:

– Det har været en stor succes. Både fordi rigtigt mange u-screenede kvinder syntes at hjemmetesten var en god ide, og fordi vi efterfølgende fandt ni tilfælde af kræft og 67 kvinder med alvorlige celleforandringer, som nu er sendt til behandling, mens der vil blive fulgt op på yderligere 30 kvinder, fortæller han.

Sådan føles det

Vi spurgte Jesper Bonde, hvordan kvinderne havde det med at skulle teste sig selv derhjemme.

–Det er klart, når man modtager svar fra flere tusinde kvinder, at der vil være blandede oplevelser. Men tilbagemeldingerne har været overvejende positive.

–Langt de fleste siger, at den lille børste, som du stikker op i skeden, er meget let og simpel at bruge. De kvinder der tog imod tilbuddet og har meldt tilbage til os synes, at det føltes meget trygt, og at det eftersigende er lige så nemt som at anvende en tampon. Og det kan de fleste kvinder finde ud af.

–Der var en enkelt, der meldte tilbage, at hun havde været nervøs for, at børstehovedet skulle falde af, men det er ikke muligt. Der var også nogle få, som syntes, at børsten ikke var så let at bruge endda.

Sådan ser den lille børste med låg ud, som du skal bruge. 

Men er kvinderne ikke bange for, at de gør det forkert, når de selv står med ansvaret hjemme på badeværelsesgulvet?

- Vi er ikke stødt på denne bekymring i vores besvarelser. Desuden har vi ganske få prøver, som ikke har virket. Med "ganske få" mener vi under en halv procent, som ikke har virket blandt de returnerede børster. Det betyder, at langt de fleste kvinder kan finde ud af at bruge børsten på en måde, så vi får det cellemateriale, vi har brug for. Derfor mener jeg heller ikke, at der er grund til bekymring, siger Jesper Bonde og understreger, at dem der ikke er taget til screeningerne synes, at denne løsning har været et rigtigt tilbud for dem.

Hvorfor tror du, at mange kvinder undlader at tage til screeningerne?

- Langt de fleste af dem udtrykker, at de ikke går til screeninger, fordi de ikke bryder sig om den gynækologiske undersøgelse. Nogle siger også, at de ikke har tid, og at de ikke kan få det til at hænge sammen med en ikke-akut lægetid i en travl hverdag med børn, der skal hentes og det ene eller andet. Derfor er de ikke gået til screeninger i et antal år. Der er også nogle, der siger: "Jeg er vaccineret, så jeg behøver ikke blive tjekket." Og det er forkert! For du bør blive screenet selv om du er vaccineret. Screening og vaccine skal gå hånd i hånd. Og så er der dem, der siger: "Jeg har haft den samme mand i 30 år, så jeg behøver ikke at blive screenet", men livmoderhalskræft er ofte en langsomt udviklende kræft, og det er ikke til at sige, hvornår en kvinde fik den HPV infektion, der ledte til, at hun fik kræft.

Værd at vide

Ligesom med screeningsprogrammet er det per invitation, at man modtager en HPV-test til hjemmet. Du kan altså ikke bare ringe og sige, at du gerne vil have en prøve.

–Vi har adgang til alle kvinder i Region Hovedstadens screeningshistorie, og det er ud fra de informationer, at vi inviterer de kvinder der kvalificerer som værende u-screenede, afslutter Jesper Bonde.

LÆS OGSÅ: Hun kan ikke engang genkende sin egen kæreste eller familie: Dansk forfatter har skjult mystisk sygdom i 40 år

LÆS OGSÅ: Hvert år bliver flere tusinde kvinder gravide på p-piller

LÆS OGSÅ: Er du drænet af din mor, chef, mand, veninde? Sådan tackler du en følelsesvampyr