3 travle kvinder: Her er mit sunde køleskab
SPONSORERET indhold

3 travle kvinder: Det har vi altid i køleskabet

Hvilke 5 ting har en sund kok, en kreativ mor til fire og en forretningskvinde med små børn altid i køleskabet? Vi har fået lov til at kigge i køleskabet hos tre travle, men sunde kvinder, for at aflure hvilke madvarer, der hjælper dem med at bikse sund og lækker mad sammen i fart.

Af:: Julie Vöge Foto: Trine Buch
16. dec. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

DEN KREATIVE MOR TIL FIRE
Sabine Lemire, 38 år. Uddannet designer og lever i dag af at skrive bøger med kreative ideer til børnefamilier. Bor i lejlighed i København med børnene Philip, 13, Florian, 9, Manon, 6 og Inès 5 år.

Sabine Lemires franske aner har sat sit tydelige præg på familiens spisevaner, som bl.a. tæller masser af oste og friske krydderurter, som dyrkes i vindueskarmene.

Fennikelpølse fra Netto.
- Den er et superhit i madpakken hos alle mine børn. Hvilket er praktisk, for det kan godt være svært at holde styr på, hvem der ikke kan lide agurk og makrel, når jeg hver morgen står og skal smøre fire madpakker. Selv om der er fennikel i pølsen, så afskrækker det ikke mine børn. De er vant til krydret mad, og vi dyrker faktisk krydderurter og grøntsager i vores vindueskarme. Jeg har for længst fundet ud af, at når børnene selv er med til at så frø, vande og nusse om planterne, så har de også mere mod på at smage og spise det færdige produkt.

Mozzarella
- Går godt til alle vores hjemmedyrkede tomater og vores basilikum. Vi spiser mange gange i løbet af sommeren mozzarella-tomatsalat som tilbehør aftensmaden. Der er også altid andre oste i køleskabet. Min far er franskmand, så jeg er vokset op med oste i alle afskygninger. Og blev som barn vænnet til, at oste kan spises som dessert efter aftensmaden. Den skik har vi så ikke her i mit eget hjem.

Økologisk letmælk
-Jeg har aldrig været med på den kernesunde-bølge, hvor mælk blev bandlyst og fik skæld ud for at give allergi og andre dårligdomme. Faktisk er jeg aldrig med på nogen madbølge, men går efter at give mine børn et naturligt forhold til mad og drikke. Jeg er ikke bange for, at de får en is for meget eller for meget slik, for jeg ser på deres indtag i et større billede. Hvis det ser varieret og naturligt ud, så er det fint for mig. Jeg tror, at hvis man gør en dyd ud af at forbyde slik og is, så kommer børnene til at ville have de usunde ting helt unaturligt meget. Vi har faktisk et slikskab i børnehøjde, som børnene sagtens kan administrere ikke at tage fra. På nær min yngste datter, der lige skal afledes fra skabet en gang imellem.

Yoghurt naturel
- Det spiser vi til morgenmad, og så er min yngste søn Florian helt tosset med at lave smoothies til os allesammen, hvor der, udover yoghurten, kommer en masse bær og andet frugt i blenderen. Og hvis det er dessertsmoothies, kan der også komme honning eller sukker i. Det er meget privilegeret at have sådan en mini-tjener, der spørger sine søskende, hvad de lige præcis vil have i deres drink. Han mangler så bare lige at lære også at rydde op efter sig i køkkenet...

Foie gras
- Det er klart vores luksusting. Mine forældre er tit i Frankrig og køber hver gang et lille lager med hjem til mig. Traditionen er så, at når vi har gæster, rister vi noget lyst brød, smører Foie gras'en på og topper med Meyers rødløgsrelish, og så er den perfekte forret hjemme. Alle børn elsker den. Faktisk er de ikke kræsne, og har en af dem en periode, hvor de ikke gider spise så meget aftensmad eller virker kræsne overfor bestemte ting, så tager jeg det roligt. Jeg tror, at det er lidt farligt at tale højt og for meget om børns forbehold overfor nogle madvarer, for så kan det blive en sandhed, der er svær at ændre. I stedet har jeg oplevet med mine egne børn, at lysten til bestemte og tidligere bandlyste madvarer oftest kommer igen af sig selv.

LÆS OGSÅ: Så billigt kan du leve


DEN SUNDE KOK
Sandra Pugliese, 39 år. Kok og kogebogsforfatter. Bor i Charlottenlund med sin kæreste og deres 4 måneder gamle søn Gabriel.

Sandra Pugliese drikker ikke komælk, men elsker til gengæld fåremælksost, rå broccoli og æg i alle afskygninger.

Broccoli
- Jeg elsker rå broccoli. Plejer at spise dem rå til morgenmad med salt og en god olivenolie henover i følgeskab med røræg. Jeg er ikke så meget til kogte grøntsager, og specielt broccoli skal bare være rå. Der glider en halv til en hel stok broccoli ned om dagen. Det er godt, at jeg har velfungerende tarme, for rå grøntsager kan godt være hård kost for kroppen.

Fåremælksost/Pecorino
- Som jeg bruger ligesom parmesan. Revet pecorino smager fantastisk henover en simreret eller lynstegte grøntsager. Alternativt spiser jeg osten rå. Oste lavet på komælk forsøger jeg at holde mig fra, da jeg ikke drikker eller spiser komælk. Det gør min mave helt oppustet. I stedet bruger jeg alternativer til komælk som f.eks. soyamælk, rismælk og gedemælk. Lige for tiden er det ekstra vigtigt at holde mig til, fordi min lille søn har kolik og klart får flere mavekneb, hvis jeg har været i nærkontakt med komælksprodukter.

Æg
- Jeg spiser rigtig mange æg, for det er en god måde at få proteiner på. Desuden mætter æg så godt. Om morgenen er det mest i form af røræg, til frokost er det mest enten hårdkogte eller blødkogte æg og til aften kan jeg godt lide at porchere æg let i en rest tomatsovs. Undersøgelser viser, at sammenhængen mellem æg og forhøjet kolesterol er lidt af en skrøne, men når vi når overgangsalderen, er det godt at holde lidt igen med æggene. Jeg spiser nu heller ikke æg hver dag.

Italienske og franske oliven
- De sorte af slagsen. Sådan en håndfuld oliven kan peppe enhver salat og tomatsovs op. Jeg spiser sundt og har tre store måltider hver dag. Derimellem spiser jeg snacks for at holde mit blodsukker stabilt, og de små oliven er en fantastisk snack. Det skal være de små, sorte oliven, for de er milde i smagen. Især når de kommer fra Italien og Frankrig. Når jeg er besøger min fars familie i Italien, køber jeg derfor stort ind, og slæber dem med hjem til Danmark.

Krydderurter
- Af den friske og skyllede slags. Dem bruger jeg enten friskhakkede over min mad eller efter, at jeg først har svitset dem let i olivenolie på en pande. Det er super sundt, hormonvenligt, f.eks. salvie, koriander, mynte, rosmarin og løvstikke indeholder nogle aktive stoffer, der særligt understøtter kvindens system ligesom en række andre fødevarer gør det og kan krutte ethvert måltid op. Og alle kan finde ud af at drysse krydderurter henover en ret. Også min kæreste, der for første gang står for madlavningen her i huset, mens jeg er optaget af at amme vores søn.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du 7 simple pastaretter


DIREKTØREN MED SMÅ BØRN
Julia Lahme, 35 år, forfatter og direktør i sit eget PR-bureau. Bor i lejlighed i København med sin mand og sønnerne Elias, 4 år og Sofus, 10 mdr.

Julia Lahme har lagt fløden og kanelsneglene på hylden og kastet sig ud i en anti-flammatorisk diæt. Og den har gjort underværker.

Hytteost
Som jeg spiser hver morgen med honning på. Hytteost er fuld af protein, mætter helt vildt og giver mig fornemmelsen af at få noget med fedt i, uden at jeg gør det. Og det med proteinerne er blevet vigtigt for mig, fordi jeg for nylig begyndte på en måske livslang anti-inflammatorisk diæt, der betyder ingen kulhydrater, godt med proteiner og helst undgå for meget mad, der er rørt sammen på forhånd. Jeg har de sidste fem år haft forskellige betændelsestilstande i kroppen, men heldigvis virker det som om, at denne her kost virkelig hjælper.

Grøntsagsjuice
Er god alle tider på dagen. Jeg køber en fra firmaet Biorta, der blandt andet indeholder gulerødder, ananas og appelsin. Jeg laver PR for flere helsekostproducenter, og jeg må indrømme, at deres filosofi om rene råvarer, og hvor godt kroppen får det, hvis vi behandler den godt med sund mad og drikke, er krøbet ind under huden på mig. Tidligere var min diæt fløde og kanelsnegle, men hold da op, jeg kan mærke, at jeg har fået det bedre fysisk ved at spise sundt.

Mørk chokolade
Er min synd. Heldigvis må jeg godt drikke rødvin og spise mørk chokolade på min diæt, så livet er stadig værd at leve. Jeg spiser en 70 procents chokolade fra Kornerup, fordi jeg ved, at det er den mest friske af slagsen, som jeg kan få fingre i. Der går maksimalt en uge fra chokoladen er lavet, til den lander på butikshylden. Lige for tiden er det især en variant med andalusiske appelsinskaller overtrukket med mørk chokolade, som er et hit.

Æg
Jeg synes, at æg smager fantastisk. Både blødkogte æg og omeletter. Jeg spiser to æg om dagen. Selvfølgelig fra økologiske, fritgående høns. Det siger de fleste jo, at de køber, men sjovt nok sælger æg fra burhøns stadig godt. Det er ligesom med porno. Der er gang i salget, men ingen ser sjovt nok porno.

Bouillon fra Herbamare
En lille terning lavet på økologiske urter, som kan bruges til alt fra suppe til kødretter. Jeg laver aftensmad 4-5 gange om ugen, de øvrige dage spiser vi hente-mad. Hvis jeg havde tiden til det, så ville jeg elske at lave mad hver dag. Der er næsten ikke noget så hyggeligt og afstressende som at stå og snitte og røre i et par gryder.