vinterdepression
SPONSORERET indhold

5 genveje til mere overskud om vinteren

Når vinteren er kold og grå, kan den føles umenneskeligt lang. Hvis du bliver ramt af lidt vinterblues i årets mørke måneder, så tjek denne miniguide ud. Den hjælper dig med at skrue humøret op og komme gennem vinteren med ny energi.

Af:: Maria Bruun-Schmidt Dorrens Foto: Getty
06. dec. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Hvorfor bliver kroppen vinterdeprimeret?
Om vinteren mangler kroppen D-vitamin, som vi typisk får af sollyset. Vi bliver altså trætte, når solen går ned, fordi kroppen begynder at producere stoffet melatonin. Det er det søvnhormon, der gør, at vi gaber, og vi får lyst til at slukke lyset og gå ind og sove. Vi er trættere om vinteren, fordi vi har langt flere søvnhormoner i kroppen end om sommeren, hvor vi kan vågne med solen kl. 06 og først være trætte kl. 23, når solen går ned. Det er, fordi søvnhormonet ikke er til stede i løbet af dagen.

Hvorfor rammes nogen hårdere af mørket?
Der er fysisk forskel på os alle, hvis vi ser isoleret på hormoner og træthed. Alder spiller også en rolle – er du nået lidt op i årene, har du typisk mindre energi. Samtidig er vi forskellige på det emotionelle plan. Hvis du f.eks. har et lavt selvværd, kan du have sværere ved at regulere dine følelser og få dig selv op i godt humør, når du har været ked af det. Det handler om udvikling og accept. Nogle lærer også at tackle mørket ved at finde indre ro og træne sindet til at fokusere på det positive f.eks. ved at meditere. 

SÅDAN UNDGÅR DU VINTERDEPRESSION OG FÅR MERE OVERSKUD: 

1. PLANLÆG EN MIG-DAG
Afsæt en dag om ugen, hvor du laver noget, du godt kan lide. Gerne noget, som du gør sjældent − når du laver noget anderledes, bider hjernen nemlig ekstra godt mærke i det og gemmer det som et minde. På den måde får du omstruktureret tankerne og tager et skridt væk fra ulysten, ugideligheden og selvbebrejdelserne, der hænger fast i sofaen derhjemme. Tag for eksempel ud at klatre, tank op med kulturelle input på et kunstmuseum, eller prøv vinterbadning.

LÆS OGSÅ: fit tester vinterbadning: Gør det dig mere smuk & glad?

2. FÅ LYS OG LUFT
Sørg for at komme udenfor og få sol og frisk luft. Gå en tur, og nyd naturen eller byen, du bor i. Når vi kigger på ting omkring os og føler os til stede, tømmer vi hovedet for de tanker, som vi typisk bliver fyldt op med, når vi går rundt derhjemme. Lider du af en egentlig vinterdepression, er det en god ide at investere i et lysterapiapparat, hvor solenergien og UVstrålerne vil gøre dig friskere og lade dine D-vitamindepoter op. Alternativt kan du tage vitamintilskud.

3. NOTER DE GODE TING
Hav altid en bog og en blyant liggende ved natbordet. Inden du går i seng, kan du skrive tre gode ting ned, som er sket i løbet af dagen. På den måde træner du hukommelsen i at fokusere på det positive, og du lagrer gode minder. Det styrker dit sind.

4. DYRK KÆRLIGHEDEN
Hvis du er i et forhold, er din mand/kæreste en vigtig hjælp at styre uden om vinterblues. I stedet for at sidde og se jernsyn eller glo ned i en skærm, så vær nærværende med hinanden − det skaber passion og intimitet i parforholdet. I kan f.eks. tage et bad sammen eller give hinanden massage, som også frigiver de lykkehormoner, vi har så meget brug for. Det gør os glade og lykkelige at føle os tætte med hinanden.

5. ACCEPTER, AT DU ER TRÆT
Giv dig selv lov til at tage det stille og roligt, når det er vinter. Det er helt naturligt, du er træt. Sørg for at skabe nogle hyggestunder om dig selv med levende lys og godt selskab − når vi er sociale, fyldes vi op af lykkehormoner. For at skabe hyggestunder kan du f.eks. tage et langt bad, læse en god bog, se en ilm eller meditere.

LÆS OGSÅ: Gå en sund jul i møde med 24 sunde kalendergaver

LÆS OGSÅ: Mental power: 13 geniale genveje til mere overskud

LÆS OGSÅ: Ekspert: Sådan undgår du vinterdepression