kondital og bmi
SPONSORERET indhold

Sæt tal på din sundhed: 7 ting, du skal vide

Kender du dit kondital, din fedtprocent og dit blodtryk? Her er syv tal du vil have godt af at få tjekket.

Af:: Maiken Buchwald Foto: Getty Images
14. mar. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

Dit BMI

- dit Body Mass Index (krops-masseindeks) viser, hvor meget af din krops vægt, der består af fedt og er den mest benyttede metode til at finde frem til et menneskes idealvægt.
Ifølge WHO er du undervægtig, hvis dit BMI er under 18,5, overvægtig hvis tallet er mellem 25 og 30 – og fed, hvis dit BMI er over 30. Men anbefalingerne bliver måske ændret efter at en gennemgang af forskningen har vist, at hvis man er rask, spiser fornuftigt og motionerer, er det faktisk sundere at være rund med et BMI op mod de 30 end slank med et BMI på 20.  
Sådan finder du tallet: Du finder dit BMI ved at dividere din vægt i kilo med din højde x højde i meter. Ex: 60 kg divideret med 1,65 x 1,65 m = BMI på 22 Eller vælg den enkle løsning og beregn online på f.eks. bmitest.dk
Derfor er tallet så vigtigt: Et højt BMI er ofte lig med en for høj kropsfedtprocent - hvilket øger din risiko for bl.a. forhøjet blodtryk, hjertekar- sygdomme, sukkersyge og kræft.

Dit taljemål

- afslører, hvor stor en del af din kropsvægt der består af farligt fedt, dvs. den type fedt, som befinder sig på ”bugen” og rundt om organerne – og som forskningen forbinder med livsstilsygdomme.
Sådan finder du tallet:  Grib et målebånd og mål – stående og med afslappede mavemuskler – omkredsen af din krop cirka to centimeter over navlen. Er du i tvivl, kan du tjekke ved i siden af kroppen at mærke underkanten af ribbenene og overkanten af hoftekammen (spidsen). Punktet midt imellem er dér, hvor du skal anbringe målebåndet og måle vandret rundt fra. Som kvinde skal du højst måle 80 cm i taljen, mens mænd kan tillade sig 94 cm.
Derfor er tallet så vigtigt: Fedtet på maven og omkring taljen øger din risiko for bl.a. sukkersyge og kræft. Desuden finder fedtet her lettere vej ind i dine blodårer, hvor de kan betyde for højt kolesterolindhold i blodet, få årerne til at stoppe til og medføre hjerte-kar-sygdomme.

LÆS OGSÅ: Her er fødevarerne, der sænker dit kolesteroltal

Dit blodsukker

Dit blodsukker er et udtryk for, hvor meget sukker (glukose) du har i blodet. Sukkeret føres med blodet rundt til alle kroppens celler, som omsætter det til energi. Dit blodsukkertal måles på samme måde som dit kolesteroltal. Normalt er indholdet af sukkeret lavest om morgenen og højst lige efter at man har spist - og bevæger sig mellem 4 og 8 mmol/l.
Sådan finder du tallet: Ligesom med kolesteroltallet kan du enten få dit blodsukker målt hos lægen - eller købe din egen blodsukkermåler.
Derfor er tallet så vigtigt: Et for højt eller meget svingende blodsukker kan være tegn på at folkesygdommen diabetes 2 er under opsejling. Så vejer du lidt for meget, er lidt træt og ofte trænger til sødt, bør du få målt dit blodsukker.

Du kan selv måle dit blodsukker med en blodsukkermåler, se det store udvalg hos med24.dk (sponsoreret)

Din lungefunktion

- er et udtryk for, hvor effektivt dine lunger arbejder, dvs. hvor meget livgivende ilt de kan trække ind.
Sådan finder du tallet: Har din praktiserende læge udstyr til det, kan du få målt din lungefunktion der. Du kan også selv måle den ved hjælp af et såkaldt Peak Flow Meter, som kan købes på apoteket.
Derfor er tallet så vigtigt: En lungefunktionstest kan bl.a. afsløre, om du uden at vide det lider af astma eller KOL. Især hvis du ryger, har røget eller har været udsat for passiv rygning bør du kende og holde øje med dit lungefunktionstal. I Dansk Lungeforening mener man, at vi alle jævnligt bør få målt vores lungefunktion - på samme måde som vi får målt blodtryk.

LÆS OGSÅ: Diet dos & don'ts: 9 grunde til, at du ikke taber dig

Dit kolesteroltal

Kolesterol er betegnelsen for en særlig type fedtstoffer i blodet. Kroppen kan ikke undvære kolesterol men kan samtidig heller ikke tåle for meget – og noget kolesterol er sundere end andet. Det sunde får vi gennem sund kost og livsstil, det usunde bl.a. via mættet fedt. Dit kolesteroltal viser, hvor meget hhv. sundt (HDL) og usundt (LDL) kolesterol du har i dit blod – og om indholdet af HDL og LDL findes i en sund balance. Et sundt kolesteroltal ligger på under 5 mmol/l (millimol pr. liter blod) - heraf skal det ”gode” helst udgøre over 1 mmol/l - og det ”dårlige” under 3 mmol/l.
Sådan finder du tallet: Du kan få målt dit kolesteroltal både hos lægen og på apoteket. Du også købe din egen kolesterolmåler på nettet.
Derfor er tallet så vigtigt: Kolesterol fungerer som byggesten i kroppen - men hvor det ”gode” kolesterol, HDL, modvirker åreforkalkning og blodpropper, så har det ”dårlige”, LDL, præcis den modsatte.

Dit blodtryk

Ved en blodtryksmåling måler man i virkeligheden to tryk: Et højt tryk (det systoliske), når hjertet pumper blodet ud i kroppen, og et lavt tryk (det diastoliske), når hjertet slapper af igen. Et sund blodtryk ligger på under 140/90
Sådan finder du tallet: Du kan få målt dit blodtryk hos lægen – eller du kan købe din egen blodtryksmåler f.eks. på apoteket eller på nettet.
Derfor er tallet så vigtigt: Det er vigtigt at kende sit blodtryk, et for højt blodtryk øger nemlig risikoen for både blodpropper og hjerneblødning. Og du kan ikke selv mærke, om dit blodtryk er for højt!

Dit kondital

- fortæller, hvor god din krop er til at optage ilt og transportere det med blodet rundt. Jo bedre en kondition du har, jo mere frisk ilt (og næringsstoffer) får cellerne i dine muskler, væv og organer (inkl. huden) tilført – og jo bedre kan de både arbejde og forny sig.
Sådan finder du tallet: Den almindelige (omend ikke særligt nøjagtige) måde at måle sit kondital er via en såkaldt Cooper-test, hvor du skal måle, hvor langt du kan løbe på 12 minutter. På loeberute.dk kan du herefter under ”beregnere” lægge kilometerantallet ind, få dit kondital og aflæse, hvor god din kondition er – sat i forhold til din alder.
Derfor er tallet så vigtigt: En god kondition holder vægten i ave, kroppen ung og rynkerne væk og er et rigtigt godt værn mod både livsstilssygdomme og aldersbetingede sygdomme.

LÆS OGSÅ: Fokus på overvægt: Hvor (u)sundt er et par ekstra kilo?