myter om vægttab
SPONSORERET indhold

9 myter om vægttab: Hvad er fup eller fakta?

Kan mavebøjninger give dig flad mave? Og bliver du slank af fuldkorn og proteinpulver? Ernæringsterapeut og personlig træner Louise Bruun giver dig sandheden om vægttab, der virker – og masser af brugbare råd.

Af:: Lene Rode
07. mar. 2016 | Sundhed | Fit living

MYTE: Mange små måltider giver vægttab
FUP! Mange måltider og mellemmåltider holder blodsukkeret stabilt og er derfor et af de bedste våben mod ekstra kilo. Eller sådan har det i hvert fald heddet sig i mange år. Men det er noget sludder. Du skal hellere lære din krop at mærke, hvornår du egentlig er sulten og ikke sulten. Ellers ender du let med at spise meget mere, end du egentlig har brug for. Når du spiser hele tiden, holder du fordøjelsen i gang, så den ikke får ro til at fordøje den mad, kroppen skal bruge. Samtidig spolerer du din naturlige sult- og mæthedsfornemmelse.

MYTE: Du kan træne dig til flad mave
FUP! Satser du på, at 100 mavebøjninger inden sengetid er den direkte genvej til en perfekt slank talje og flad mave? Glem det – du KAN ikke punktslanke dig. Det findes ikke, og du får ikke flad mave af kun at lave mavebøjninger. Din mave bliver rigtig nok stærkere af målrettet træning, og det er godt. Men hvis den ser tyk og oppustet ud, skal du hellere se på, hvordan din fordøjelse fungerer og på dit insulinniveau. Som regel skyldes det brød og sukker – så prøv at holde dig fra det et par uger og se forskellen.

MYTE: Spis masser af fuldkorn
FUP! Fuldkorn og grovbrød udgør stadig bunden i den officielle kostpyramide som det, vi bør spise mest af. På den måde afspejler det sig tydeligt, at vi bor i et landbrugsland med stærke brødtraditioner. Men vi har slet ikke godt af alt det brød. Det skaber ballade i vores tarme og giver – stik modsat myten – dårlig fordøjelse, så vi enten skal for lidt eller for meget på toilettet. Jeg oplever stort set altid, at mine klienter får det bedre uden brød – og det gælder også rugbrød. I stedet kan vi få gode, sunde fibre fra grove grønsager og frø, f.eks. hørfrø. Det giver en meget bedre fordøjelse og tarmflora.

SE OGSÅ FRA ALT FOR DAMERNE: Flad mave: Her er den mest effektive øvelse

MYTE: Du kan nøjes med kort, intens træning
FUP! Der dukker hele tiden nye træningskoncepter op. Senest er det blevet populært at træne kort og intenst – nogle siger endda, at 20 minutter om ugen er nok. Og det finder mange ganske bekvemt, fordi det er lettere at passe ind i en travl hverdag. Men der findes ikke hurtige løsninger, når du gerne vil tabe dig. Desuden er du bygget til masser af bevægelse hver dag, og du skal helst gå, løbe, cykle, lave yoga eller på en eller anden måde træne hver dag. De fleste af os sidder stille bag en computer, kører i bil hjem og sætter sig foran fjernsynet. Det er livsfarligt! Og så er det altså ikke nok lige at smide et kvarters intens træning ind. Vi skal bevæge os meget – og næsten alle bør bevæge sig meget mere, end de gør.

MYTE: Mælk er nødvendigt – og slankende
FUP! Spørger du mejeriforeningen, skal du drikke en halv liter mælk om dagen. For mælk er nødvendig for at få kalk nok til knoglerne, og magre mælkeprodukter slanker. Men det passer ikke. Faktisk er mælk ikke nogen særlig letoptagelig kilde til kalk. Nødder og kerner er en langt bedre kilde og lettere at optage. Men den største ulempe ved et overdrevet mælkeindtag er, at mange slet ikke aner, hvordan de reagerer på mælk. Det kan give alle mulige symptomer, som man måske ikke umiddelbart forbinder med mælk: fordøjelsesproblemer, hudproblemer, hormonelle ubalancer, slimdannelse etc. Og mange tror, de ikke drikker mælk, men når man så går dem på klingen, drikker de måske 3-4 caffe latter hver dag. Det tæller også.

MYTE: Proteinpulver gør dig slank & sund
FUP! Proteinpulver er stort i fitnessverdenen, og mange tror, det er lige så godt som f.eks. æg, kylling og fisk. Men langt de fleste proteinpulvere på markedet er af kummerlig kvalitet. Det er restprodukter, som ikke gør noget godt for din sundhed. Der findes selvfølgelig også produkter af bedre kvalitet, f.eks. Plant Force, som er risprotein. Det er udmærket, rent kvalitetsmæssigt, men det smager stygt. Et godt kogt æg efter træning er meget bedre for dig. Det har den perfekte sammensætning af fedt, mineraler, protein og er med til at sætte gang i fedtforbrændingen.

MYTE: Jo mere kød, jo bedre
FUP! Jo mere du træner, jo mere kød skal du spise – tror mange. Og selvfølgelig skal du have protein, men lad være med at overdrive. Kød er hårdt for kroppen og især for nyrerne at fordøje – og desuden skidt for miljøet. Dermed ikke sagt, at du skal holde dig fra kød, men du bør ikke spise det til alle tre hovedmåltider. Du kan sagtens trække proteiner ud af planteføde, så spis i stedet bønner, linser, quinoa og æg.

MYTE: Fedt feder ikke
FUP! I mange år var vi forfærdeligt fedtforskrækkede og spiste derfor alt for lidt. Så kom Atkins og LCHF, og vægtskålen tippede den anden vej, så mange af os fik pludselig for meget af det fede. Hvis du vil opnå et varigt og sundt vægttab, er middelvejen den rigtige vej at gå. For på den ene side har du brug for gode fedtstoffer, og samtidig er fedt også energi, som du ikke bare kan spise i ubegrænsede mængder uden at tage på. Husk også, at der er forskel på fedt. Gode fedtstoffer fra økologiske jomfruolier, kerner og nødder er de bedste og sundeste.

MYTE: Du kan sove dig slank
FAKTA! Søvn er undervurderet – også når det gælder vægttab. Det er supervigtigt for din krops evne til at reparere sig selv, for dine vitale organer og din sindstilstand. Hvis du ikke sover nok, fungerer dine organer ikke ordentligt, og så bliver du tykkere. Søvnmangel stresser kroppen, så den producerer mere kortisol (stresshormon) og lagrer fedt. Desuden booster mangel på søvn din appetit. En træt krop vil have sødt, salt og fedt.

SE OGSÅ: De bedste genveje til tårnhøj forbrænding

SE OGSÅ: Spiser du dig tyk på jobbet?

SE OGSÅ: fit tester: 21 dage uden sukker