cyling
SPONSORERET indhold

"Cykling er mental opladning samtidig med, at du får faste lår og løftet balderne"

48-årige Rikke Laursen kører på søndag sit allerførste VM i landevejscykling. For hende har alder aldrig været en undskyldning for ikke at holde sig i form. Læs hendes inspirerende historie og hør, hvorfor motion er med til at holde kroppen fra at søge sydpå.

Af:: Susanne Knutzen Foto: Klaus Rudbæk, Peter Nørby & privat
23. aug. 2017 | Sundhed | Fit living

”Jeg er bidt af at cykle – og kan slet ikke få nok. Det er vind på næsen, og så er det følelsen, når jeg kommer hjem. Du ved, den der rare følelse, når man har været helt oppe og hive efter vejret, hvor hjertet pumper afsted – det elsker jeg.”

Du er ikke i tvivl, når du møder 48-årige Rikke Laursen – her er en kvinde, der elsker at cykle, at fortælle om at cykle og at lokke dig til at få cyklet noget mere. Det gør hun blandt andet med cykelholdet kun for kvinder, Team Charlie Cycling, som hun startede for tre år siden. Her tilbyder hun hver onsdag og lørdag cykeltræning for begyndere og øvede. Derudover er hun i fantastisk form, et energibundt uden lige – og nærmest altid glad. Vi har mødt hende for at lokke opskriften ud af hende.

”Jeg har cyklet, siden jeg var 13 år. Jeg cyklede i skole, til hesten, når jeg skulle mødes med vennerne på Bellevue strand – jeg cyklede rundt til alt. En dag spurgte en af mine kammerater, om jeg ikke skulle have en ordentlig cykel. Jeg fik købt en racercykel – og så begyndte jeg i den grad at cykle, og jeg er heldigvis ikke stået af igen.”

”Cykling er mental opladning samtidig med, at du får faste lår og løftet balderne. Jeg er kommet igennem diverse kriser på cyklen, for selv om jeg cykler trist af sted, kommer jeg altid glad hjem. Jeg plejer at sige til mine kunder, at hvis de skal tage store beslutninger, skal de vente med at tage dem efter en cykeltur,” fortæller Rikke Laursen og uddyber:

”Motion kan være med til at skabe ro og få tankerne til at falde på plads. Det, der var store udfordringer, inden du gik i gang med at træne, kan være minimeret eller helt forsvundet. Motion er også en af grundene til, at jeg næsten altid er i godt humør, fordi jeg konstant er i mine smerte-zoner, og dér producerer du endorfiner, som gør dig pisse glad.”

Det er dog ikke kun mentalt, at cykling giver dig et boost. Der er mange fysiske fordele ved at springe på jernhesten. Cykling er effektiv kardiotræning, som giver dig gode muligheder for sved på panden. Det styrker dine muskler, især ben, balder og mavemuskler, og så er det skånsomt for kroppen, du kan ikke beskadige dine knæ, fordi du sidder spændt fast.

"Det var salgstalen, nu er det bare at komme i gang," siger Rikke Laursen med et stort smil.

Benvarmere, g-streng og pandebånd

Det var dog ikke på cyklen, at Rikke Laursen startede sin karriere som underviser. Da hun var 18 år, forelskede hun sig i en fyr fra Texas og valgte at flytte med ham til USA.
”Derovre blev jeg ramt af aerobic-bølgen, og jeg trænede snildt to timer hver dag. Jeg elskede de smukke outfits med farverige benvarmere og pandebånd, g-strengen uden på tightsene og hvide high top Reebok træningssko.”

Kærligheden holdt ikke, og da hun var tilbage i Danmark, fortalte Rikkes mor om en kvinde, der var begyndt at undervise i det samme, hun havde været vild med over there. Den dame var Charlotte Bircow. Da de to mødte hinanden, var der kemi med det samme. Og inden længe underviste Rikke Laursen i aerobic for Charlotte Bircow, samtidig med at hun læste på Handelshøjskolen.

I 1991 introducerede Charlotte Bircow, som en af de første, danskerne til spinning. Hun havde købt cykler, der skulle stå inde i et rum, og da Rikke cyklede på landevejene, blev hun spurgt, om hun ikke ville undervise.

”Jeg syntes, at det lød for åndssvagt – det var jo helt ude i hampen dengang med 20 cykler i et rum og høj musik. Men der gik 14 dage, og så var jeg hooked, for det mindede om det, jeg holdt mest af, nemlig CYKLING. Dengang havde vi heller ikke pulsure eller andre gadgets, som kunne måle vores træning. Vi havde det bare sjovt, og musikken og koreografien var i centrum – også til spinning. Selvfølgelig skal man i dag bruge de gadgets, som kan være med til at forbedre dig, men en gang i mellem er det også meget sundt at slippe tøjlerne og huske at nyde det og have det skide sjovt.”

Da Rikke Laursen arbejdede hos Charlotte Bircow, underviste hun 10 timer om ugen og var i fantastisk form. I 1993 løb hun et halvmaraton op ad Mont Blanc i Chamonix uden at blinke med øjet.

”Dengang havde jeg ingen mål med min træning og var ikke bevidst omkring min fantasiske form. Jeg trænede, fordi jeg elskede det. Tænk hvis det havde været mere almindeligt at stille op i cykelløb dengang, så var vi kørt fra alle. Vi stod jo nogle gange op i en time uden sadler. Jeg havde den vildeste energi i mine 20’ere, og restitution foregik fra dag til dag, når man sov sine syv timer.”

Cyklen på hylden i 6 år

Da Rikke Laursen fylder 30 år, får hun pseudotvillinger, en søn og en datter med et år imellem. Det betød, at hun var gravid, ammede og passede børn i seks år. Selvom det hele gik op i børn, underviste hun stadig to gange om ugen.

”Jeg elsker at undervise og samler skøn energi sammen med mine hold. Da jeg i 2006 blev skilt, fik jeg pludselig hver anden weekend uden børn og SÅ var det frem med cyklen igen. Jeg begyndte at køre lidt løb og brugte hver anden weekend på landevejen.”

Der er heller ingen tvivl hos Rikke Laursen om, hvorfor motion er kommet til at spille så stor en rolle i hendes liv.

”Jeg tror, at al den motion er en af grundene til, at jeg klarede det at have pseudo-tvillinger, for jeg havde to gange øre-børn, og vi sov simpelthen ikke i fire år – jeg er ikke i tvivl om, at træningen er den eneste grund til, at jeg ikke blev fuldstændig skør. Det er også grunden til, at jeg klarede min skilsmisse. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle skilles, men i den periode var træningen også med til at holde mig på ret køl.”

”Jeg ville ønske, at alle ville prioritere deres træning, fordi det gør noget helt særligt ved din livskvalitet. Det er fantastisk, at jeg i en alder af 47 år har samme form, som da jeg var i 20’erne og trænede for vildt. Dog er bagkataloget større for at holde formkurven. En skøn vin- og drinks-aften koster de næste par dage, og passer jeg ikke min søvn, mærkes det med det samme – jeg er jo et helt alderdomshjem om at restituere. Da jeg var i 20’erne, fyrede vi op dag efter dag uden at blive ømme og trætte. Den går dog ikke mere.”

Slangeskift & klikpedaler

Passionen for cykling fik fuld opmærksomhed, da Rikke i 2014 startede sit eget kommunikationsbureau og lavede en forretningsplan med fordelingen 60/40 med 60% PR-opgaver og 40% cykelaktiviteter. I løbet af det første år indgik hun i et samarbejde med DGI og CyclingPlanet om at få flere kvinder på cyklerne. Derudover startede hun Team Charlie Cycling, som kun er for kvinder. Missionen med holdet er at hjælpe kvinder i gang på cyklerne, da det for mange er en stor udfordring med mekanikken og slangeskiftene, samt klikpedalerne. Gruppen har nu 536 medlemmer, og om sommeren kommer der op til 50 piger til en træning. Om sommeren går turene rundt i Nordsjælland, og om vinteren er det Dyrehaven og Geels skov, som indtages af cykelglade kvinder.

”Jeg træner 4-5 gange om ugen, kort og hårdt. Jeg har ikke en uge, hvor jeg ikke træner, og det vil jeg gerne videregive. Hold jer i gang hele året rundt med minimum 2 træningspas om ugen, men træner du tre gange om ugen, vil du hver gang kunne se en forbedring.”

Som træner og underviser er det ingen sag at få træningstimer nok i løbet af en uge, og Rikke Laursen ved godt, hvor svært det kan være at få træning passet ind i en travl hverdag.

"Jeg har altid undervist, og det har været min måde at få træning ind i hverdagen. For et par år siden tog jeg fri fra undervisningen i en måned, og hånden på hjertet fik jeg faktisk slet ikke trænet. Jeg løb en gang, og det var så hæsligt, og det gjorde så ondt, at jeg tænkte, at det her skal jeg aldrig udsættes for igen. Jeg forstår godt, hvad der sker, når folk har svært ved at komme afsted og få trænet. Jeg har ikke noget valg, fordi jeg står på et skema og skal møde op, og jeg har stor respekt for folk, der får trænet tre gange om ugen.”

"MEN det er det hele værd at holde snuden i sporet og give den gas. Fordelene ved at træne er jo også, at man holder sig FAST i farsen, og balderne ikke ryger syd på. Og det er muligt, selv om man er 40, 50 eller 60 år at træne sig i fin form. Jeg har tre kvinder over 60 på mit hold, og de står snorlige, så det er aldrig for sent at komme i gang."

I december 2016 kvalificerede Rikke Laursen sig til Master VM 2017 for elite-amatører, som foregår i Frankrig og løber af stablen på søndag d. 27.8.

”Jeg glæder mig enormt meget og er super stolt. Det er sjældent, at jeg har haft tid til at lave en målrettet træning for mig selv, men det er, hvad der skal til for at sætte en podieplads, og det er klart mit mål.”

Her på redaktionen sidder vi klar til at heppe på Rikke på søndag ved VM, og håber alt det bedste for hende på jernhesten. Giv dem baghjul!

Anbefalet til dig