Sundhedsmyter
SPONSORERET indhold

ALT for damerne undersøger 16 sundhedsmyter

Kulde giver blærebetændelse. Sundt fedt feder ikke. Og du må kun spise ét æg om dagen. Eller hvad? Vi har spurgt fire eksperter, som giver svaret på 16 sundhedsmyter, vi bliver ved med at undre os over.

Af:: Charlotte Wendt Jensen
16. aug. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

1. Du får blærebetændelse, hvis du bliver kold
Falsk!
Rigtig mange har i barndommen fået at vide, at de skulle huske at gå med uldunderbukser, når det var koldt, for ikke at pådrage sig en blærebetændelse. Tanken om at kulde og infektion hænger sammen, er umiddelbart nærliggende, og derfor er der også forsket en del i emnet. Dog er der aldrig fundet dokumentation for, at kulde skulle forårsage blærebetændelse. Årsagen til, at vi kvinder hyppigere får blærebetændelse end mænd, er blandt andet vores korte urinrør på blot tre til fem centimeter sammenholdt med mænds urinrør på cirka 20 centimeter samt afstanden fra urinrør til endetarmsåbning. Bakterierne fra tarmen, typisk E. Coli, har ikke så lang vej at kravle på kvinder. Og har du selskabsblære, har bakterierne god tid til at ligge og lave rygsvømning i urinen og formere sig.
Kilde: Cæcilie Johansen

2. Økologisk er sundere end ikke-økologisk
Sandt!
Det er sundere at spise økologisk, fordi økologiske afgrøder er helt fri for pesticider og hormonforstyrrende kemi, og fordi de indeholder flere vitaminer, mineraler og plantenæringsstoffer. Køber du 10 konventionelle æbler, vil syv til otte af de æbler indeholde rester fra sprøjtemidler, mens en pakke med 10 økologiske æbler vil være helt fri for pesticidrester. Kvinder er mere udsatte for pesticider, fordi giftstofferne ophobes i fedtvævet, som kvinder har mere af end mænd, og nogle hormonforstyrrende pesticider kædes direkte sammen med øget risiko for udvikling af brystkræft.
Kilde: Anette Harbech Olesen

3. Du får gylden hud af at spise gulerødder
Sandt!
Gulerødder indeholder betacaroten, som er et naturligt pigment, der giver gulerødderne deres orange farve. Spiser du meget af det, vil pigmentet bevæge sig ind i blodbanen og give dig en gylden glød. Det er individuelt, hvor mange gulerødder, du skal spise, inden du kan se den gyldne farve, men nogle eksperter mener, at det kræver mere end 10 gulerødder om dagen.
Kilde: Nicci Welsh

LÆS OGSÅ: 5 gode fedtkilder

4. Det er kun ældre og overvægtige, der får åreknuder
Falsk!
Man kan sagtens være både slank og ung og opleve de snoede åreknuder på sine ben. Åreknuder skyldes nemlig svagheder i venernes klapper, som ellers hjælper med at føre blodet tilbage til hjertet, og når de er defekte, får blodet lov til at stase op, hvilket giver venen det snoede og bulede udseende. Åreknuder kan være arvelige, derfor rammes unge også, ligesom gravide kan være udsatte for åreknuder på grund af presset fra babyen. Jo ældre man bliver, desto mere tilbøjelig er man dog til at få åreknuder. Dog får overvægtige hverken oftere eller flere åreknuder end slanke.
Kilde: Cæcilie Johansen

5. Du kan blive gråhåret på en nat
Falsk!
Selvom mange dramatiske scener i film har forsøgt at overbevise os om, at vi kan blive gråhårede på en nat, hvis vi kommer ud for noget, der er chokerende nok, er det på ingen måde muligt. Vores hår mister farven, når pigmentet i hårsækkene forsvinder, hvilket typisk sker med alderen. Svær stress kan godt traumatisere kroppen så meget, at den stopper med at producere pigment i hårsækkene, men det vil kun have betydning for de nye hår, der gror ud.
Kilde: Nicci Welsh

6. Du er slank, ergo er du sund
Falsk!
Selvom du er slank, kan du sagtens have en særdeles høj fedtprocent og en lav muskelmasse, hvilket er en meget usund tilstand for kroppen, som trives langt bedre med en fornuftig fedtmængde og en fornuftig muskelmasse. Fænomenet med at være tynd og usund kaldes tyndfed.
Kilde: Anette Harbech Olesen

LÆS OGSÅ: Her er dagens bedste nyhed til jer, der nægter at undvære kaffen

7. Dine muskler bliver omdannet til fedt, hvis du stopper med at træne
Falsk!
Når du stopper med at træne, vil dine muskler skrumpe ind og blive mindre faste, og du vil eventuelt tage fedtmasse på, hvis du spiser mere, end du forbrænder. Men din bicepsmuskel vil ikke forsvinde helt og blive til en fedtklump. En bøf kan jo heller ikke trylle sig om til en pakke smør.
Kilde: Michelle Kristensen

8. Sundt fedt feder ikke
Både sandt og falsk!
Som udgangspunkt er der kalorier i alt, hvad vi indtager, og potentielt kan alt fede, hvis vi spiser nok af det. Når det er sagt, er der store misforståelser omkring fedt. Det er nemlig ikke alt fedt, der indgår i forbrændingen. Fedt bliver for eksempel brugt til mange andre ting i kroppen, blandt andet indgår fedt i opbygningen af vores cellemembran og i dannelsen af de hormonlignende stoffer, der kaldes eicosanoider. De er de vigtigste budbringere, vi har i kroppen, fordi de fortæller cellerne, hvordan de skal opføre sig. Sunde fedtstoffer er livsvigtige for hjernen, cellerne og en lang række kropslige funktioner, og der er en stor sundhedsfordel i at skifte det dårlige og ødelagte fedt ud med de sunde og uspolerede.
Kilde: Anette Harbech Olesen

9. Du må kun spise ét æg om dagen
Falsk!
En sejlivet myte, som lever i bedste velgående, men det er videnskabeligt bevist, at indtagelse af mere end ét æg om dagen ikke har nogen negativ virkning på hverken dit kolesteroltal eller din generelle sundhed. Æg er med sine mange proteiner og sunde fedtstoffer en af de mest sunde og mættende spiser, du kan sætte på menuen. Eneste undtagelse er, hvis du har et meget ustabilt blodsukker i kombination med forhøjede inflammationsniveauer, så er der ganske få, der kan reagere på indtag af æg.
Kilde: Anette Harbech Olesen

Tip
Æg er rige på proteiner, som bygger muskelmassen op, og er derfor særdeles gode for dig, der træner.

10. Det er ikke sundt at træne hver dag
Både sandt og falsk!
Du kan sagtens træne hver dag, hvis du sammensætter et program med både hård og blid træning. Det kan for eksempel være intervalløb om mandagen, blid yoga om tirsdagen, styrketræning onsdag, en restitutionssvømmetur torsdag osv. Men overvej, hvorfor du vil træne hver dag. Er det, fordi du sidder stille hele dagen, er det en god idé, men ellers kan du sagtens nøjes med at træne færre dage om ugen.
Kilde: Michelle Kristensen

LÆS OGSÅ: 6 snacknødder og hvor mange kalorier, de indeholder

11. Rødvin og mørk chokolade er sundt
Sandt!
Med mindre du lider af allergi og dermed et forhøjet niveau af histaminer, har problemer med fordøjelsen eller sure opstød, så er både rødvin og mørk chokolade sundt, da begge indeholder en stor mængde antioxidanter, som beskytter kroppen mod aldring og sygdom. Rødvin indeholder en masse gavnlige plantenæringsstoffer, blandt andet polyfenoler, som kommer fra druernes skaller og kerner. Skal rødvinen være sundhedsfremmende, skal du maksimalt drikke ét glas om dagen. Vælger du en økologisk chokolade på 70 procent, som er lav på sukker og høj på næring, er det den sundeste form for guf, du kan spise. Samtidig bidrager både chokolade og vin med et hyggeelement, som også giver livsværdi.
Kilde: Anette Harbech Olesen

12. Du tager lettere på, hvis du ikke sover nok
Sandt!
Når vi er trætte og uoplagte, får vi større hang til sødt, fedt og kaffe. Manglende søvn har også betydning for vores følelse af overskud og humør. Det kan ofte betyde, at vi vælger fastfood og anden usund mad. Manglende søvn har altså ikke direkte indvirkning på din forbrænding, det er primært vores lyster, der skifter, så vi risikerer at tage på.
Kilde: Anette Harbech Olesen

13. Kvinder, der er meget sammen, menstruerer på samme tid
Falsk!
Synkroniseret menstruation er et meget omdiskuteret emne, og der er fremsat flere hypoteser. Blandt andet at duftstoffet feromon, der skulle dannes i kvinders sved, påvirker kvinderne omkring den menstruerende, så de også begynder at menstruere. Studierne er dog voldsomt kritiseret, fordi feromoner aldrig er blevet påvist i kvinder. Et kinesisk studie fra 2005 fulgte gennem et år 186 kvinder, der boede på kollegium, og undersøgte deres menstruationsmønster. Her så man, at nogle kvinder periodevist oplevede, at deres menstruationer kom samtidigt. Sammenfaldene viste sig dog at være statistiske tilfældigheder, og forskerne bag studiet konkluderede derfor, at det ikke sker blandt mennesker.
Kilde: Cæcilie Johansen

14. Et glas vin feder lige så meget som en kage
Både sandt og falsk!
Indirekte er myten sand, da alkohol får leveren, som også står for at forbrænde fedt, til at gå i alarmberedskab og sætte alt ind på at udskille alkoholen som det første. Dermed forsinker indtaget af alkohol leverens fedtforbrænding, så kagens kalorier får nemmere ved at sætte sig. Har du et specifikt ønske om at tabe dig, så undlad alkohol i den periode, så leveren får ro til at koncentrere sig om at forbrænde fedt.
Kilde: Anette Harbech Olesen

15. Du skal drikke 0,5 liter mælk om dagen for at få nok kalk
Falsk!
Du behøver ikke drikke en halv liter mælk om dagen, for der er en lang række fødevarer, som indeholder kalk, hvor du også kan få dækket dit daglige behov. Gå efter grønne grøntsager, tang, hørfrø, hyben, havregryn, fuldkorn og mandler. Lav for eksempel en portion hjemmelavet mysli, der indeholder mandler, frø og kerner, og spis den med hjemmelavet yoghurt eller en portion mandelmælk. Husk, at det er lige så vigtigt at få magnesium, som det er at få kalk, da magnesium spiller en lige så væsentlig rolle for knoglesundheden. Magnesium er også godt for en hel masse biokemiske signaleringsprocesser i forhold til hukommelsen, nervesystemet og musklerne. Mandler og grønne grøntsager som grønkål, spinat og persille er rige på såvel kalk som magnesium, og er derfor ideelle valg.
Kilde: Anette Harbech Olesen

16. Du tager automatisk på, når du bliver ældre, fordi dit stofskifte falder
Falsk!
Når man taler om stofskiftet, dækker det typisk over skjoldbruskkirtlens funktion. Den danner to hormoner, som regulerer mange funktioner i kroppen, f.eks. vores stofskifte. Allerede fra 20 års alderen daler stofskiftet, og fedtet omkring vores indvolde øges, hvorimod fedtet i underhuden reduceres. At stofskiftet daler er dog ikke ensbetydende med, at vi nødvendigvis tager på. Det hele er et regnskab mellem, hvad vi indtager, og hvad vi forbrænder.
Kilde: Cæcilie Johansen

LÆS OGSÅ: Sundhedseksperternes bedste tips: Sådan får du en sund sommer

LÆS OGSÅ: Derfor skal du hoppe en tur i havet

LÆS OGSÅ: Hold vægten i ferien