Anna Bech overvægtig
SPONSORERET indhold

Anne Bech: „Jeg pressede mig selv så hårdt, at jeg tog 14 kg på”

For fire år siden havde Anne Bech travlt som personlig træner, tv-ekspert og skilsmissemor. Anne overhørte kroppens signaler, og pludselig sagde den stop. Hun tog 14 kg på. Hør, hvordan hun sluttede fred med sin krop og tabte de genstridige kilo igen.

Af:: Maria Præst Foto: Les Kaner
26. aug. 2014 | Sundhed | Fit living

Anne falder nærmest i søvn i sofaen bag sin datter Caroline som hun lige har hentet i børnehaven. Hun er træt. Dødtræt. Det er forår 2010, og det seneste halve år har hun haft fuld knald på karrieren som personlig træner for kendte kvinder – og det stiller krav til hendes egen form. Hun skal jo helst ligne en, der ved, hvad hun snakker om.

Anne løber hver morgen, tager på arbejde, er sammen med sin datter, putter hende og arbejder igen indtil midnat. En nat føler hun sig syg og træt helt ind i knoglerne, og da hun vågner næste dag, har hun taget tre kg på. I løbet af én nat. Kiloene bliver ved med at sætte sig. 14 kg i alt tager hun på. Hendes krop er fyldt med vand, huden er øm, og det gør ondt at gå på fødderne.
– Det var forfærdeligt. På det tidspunkt var jeg også træningsekspert på Go’morgen Danmark, så jeg skulle stå på tv og være sporty og fyldt med energi, mens jeg lignede en spærreballon.

Det er umuligt for Anne at gemme sig, så hun prøver at køre sin virksomhed med venstre hånd, mens hun gør alt, hvad hun kan for at tabe sig igen. Men ingen af hendes slanketricks virker.
Anne ved ellers om nogen, hvordan et effektivt kost- og træningsforløb skal sættes sammen. Hun har været professionel danser, siden hun var 14 år og har uddannet sig som personlig træner og instruktør i spinning og aerobic, men det har ikke altid været lige let.
– Jeg har altid været hende med de lidt for store lår, som skulle tænke over, om jeg nu spiste lidt for meget spaghetti med kødsovs. Men selv om jeg arbejdede som fitnessinstruktør, trænede meget og spiste sundt, kom jeg ikke i bedre form eller fik den flotte krop, jeg ønskede mig.

På et tidspunkt får Anne nok. Hun siger farvel til fitness, dans og træning, uddanner sig til advokatsekretær og arbejder som receptionist i et advokatfirma.
– Jeg havde behov for at bruge mit hoved og ikke tænke på, om mine – og andre folks – lår nu var tynde nok.
Anne får dog hovedpine af de lange stillesiddende dage på kontoret, så hun begynder at gå tur hver morgen. Det hjælper. Så prøver hun at løbe lidt. Først 100 meter, så 200 meter, så 300 meter. Og pludselig kan hun løbe 10 km.
– Jeg har aldrig kunnet løbe, men jeg fandt ud af, at det handler om at starte blidt i stedet for bare at kaste sig ud på fem km første gang, som mange gør. Løbeturene var utrolig afstressende, og det var i det hele taget en afslappet periode, hvor alt spillede. Jeg havde slet ikke det samme stress, og så gav min krop bare slip.

Anne får endelig sine tynde lår og har det rigtig godt. Den oplevelse vil hun gerne give videre, så i sommeren 2009 beslutter hun sig for at starte som selvstændig personlig træner. Næsten samtidig bliver hun skilt, så det passer godt med en mere fleksibel arbejdstid, de dage hun er alene med datteren Caroline. Men det går ikke helt som planlagt.

I stedet for at være en drøm, der går i opfyldelse, tager Anne pludselig på. 14 kg bliver det til. Hun forsøger at gemme sig hjemme under dynen. Men hun har stadig nogle private klienter og forskellige bikinihold, hvor hun er nødt til at stille sig op og sige, at lige nu ser hun altså sådan her ud, men det er ikke, fordi hun sidder derhjemme og spiser flødekager. Som følge af sin stressede livsstil har hun fået svamp i maven, der gør, at kroppen ikke kan give slip på fedt, vand og affaldsstoffer.
– Der var egentlig meget få, der kommenterede, hvordan jeg så ud. Det var mere min egen fornemmelse af, at de tænkte det, tror jeg.

Samtidig ringer Forlaget Gyldendal og spørger, om Anne har lyst til at skrive sin første bog, „Guide til gudindekrop”. De havde set hende i bl.a. Go’morgen Danmark og var meget begejstrede. At skrive en bog er hendes store drøm, så selv om Anne føler sig alt andet end på toppen, siger hun ja.
– Min gode veninde og forretningsudvikler sagde til mig: „Du er jo ikke syg i hovedet, og du kan jo sagtens ligge ned, mens du skriver.” Så lå jeg derhjemme og var syg, mens jeg skrev bogen. Jeg hylede mig igennem fotoshootet, fordi det gjorde så ondt at lave øvelserne, og fordi det absolut ikke var sådan, jeg havde drømt om at lave mit drømmeprojekt.

FRA GUDINDEKROP TIL SPÆRREBALLON
For Anne har det stadig dårligt. Trods diverse undersøgelser vil svampen ikke gå væk. Hun ligger i sengen, kan ingenting og er træt hele tiden. Hun har svært ved at fokusere på andet end, at hun ser helt anderledes ud, end hun plejer. Hver gang hun ser sig selv i spejlet, har hun lyst til at gemme sig.

På det tidspunkt har hun fundet sammen med sin barndomskæreste Thomas, som hun mødte igen et halvt år efter sin skilsmisse. Det går rigtig godt, indtil Anne bliver syg. Sygdommen kommer til at fylde alt og efter to år, hvor Anne har været syg i de halvandet af dem, bliver Thomas’ frustration og magtesløshed for meget. Han går. Ikke fordi hun er syg, men fordi hun aldrig er glad.
– Jeg fik så stort et chok, da han gik, at jeg tissede otte liter vand ud af kroppen i løbet af én uge. Min krop gik simpelthen i chok, for pludselig fyldte det mere, at min kæreste var gået, end at jeg var syg. Der var noget, der var meget vigtigere, end at jeg så tyk ud og var fyldt med vand. Det fik mig ud af den rille af selvmedlidenhed og ked-af-det-hed, jeg var trillet ind i.
Oplevelsen får Anne til at interessere sig for, hvordan stress og de kvindelige hormoner påvirker kroppen. Der må være en grund til, at hun – som mange andre kvinder – ikke kan tabe sig, uanset hvad hun gør.

STRESS ER SYNDEREN
Anne finder hurtigt ud af, at ens stressniveau spiller en stor rolle for kroppen og dens måde at fungere på. Stresshormonerne er med til at holde på fedt, vand og affaldsstoffer, så er du meget stresset, kan det tage lang tid, før du kan se nogen som helst virkning.
– De kvinder, der døjer med vægtproblemer, er ofte dem med mest stress, for meget at tage sig til eller for mange bekymringer. Der foregår så meget oppe i vores hoveder, og selv om du ikke fuldstændig kan fjerne stressfaktorerne i dit liv, gælder det om at minimere dem, så du giver din krop en chance for at slappe af og restituere sig selv.

Så i stedet for at tænke så meget over, hvorfor hun har taget så meget på, accepterer Anne nu, at det er sådan, det er, og koncentrerer sig i stedet om at få behandlet svampen. Hendes alternative behandler og ven foreslår en 14-dages svampekur. Og endelig er der noget, der virker.
Anne har næsten ikke trænet i halvandet år, men nu starter hun et lille udendørshold med nogle bekendte i Dragør.
– Der er noget fundamentalt ved at være ude, så jeg træner altid udenfor – også om vinteren. Hvis jeg er stresset, hjælper det at gå med bare fødder i græs. Det lyder banalt, men det har altid virket for mig.

Langsomt begynder Anne at blive sig selv. Og udgivelsesdatoen for hendes bog „Guide til gudindekrop” nærmer sig, men hun er så ked af billederne, at hun får lov til at tage forsiden om i sidste øjeblik.
– Det var jeg så glad for, for nu var jeg tilbage. Og selv om jeg er ked af billederne indeni, bliver jeg alligevel glad, når jeg kigger på dem. Tænk, at jeg gjorde det, selv om jeg havde det så skidt.
I dag træner Anne igen fem gange om ugen. Hun er tilbage for fuld kraft og har netop færdiggjort sin seneste bog, der er målrettet mænd. Men hun passer godt på sig selv samtidig.
– Nu har jeg sluttet fred med min krop og fundet min egen måde at bekræfte mig i, at jeg har det godt. Og det er de helt basale ting, der fylder noget. Jeg løber en tur. Jeg går en tur. Jeg har det dejligt. Jeg sørger for at gøre noget, der er rart og godt for min krop mindst én gang om dagen.

Annes 5 bedste tips til at få bugt med vægten
1. SKIFT FOKUS
Det kan virke helt umuligt, men det gælder om at lave en ændring i dit liv, så du fokuserer på andet end din vægt. Når du f.eks. står med fingrene i chokoladen og i stedet går ud og børster tænder.
2. VÆLG NOGET ANDET TØJ
Vi kvinder har en tendens til at slå os selv oven i hovedet med de jeans, vi ikke kan passe længere. Hop dog i en kjole i stedet. Så bliver du så glad.
3. MINIMÉR DIN STRESS
Er du stresset, holder din krop fast på fedt, vand og affaldsstoffer, så find ud af, hvor din største stressfaktor ligger - har du f.eks. rod i økonomien, er du i et dårligt parforhold, eller har du for travlt på arbejdet Ž og gør alt for at minimere den.
4. SÆT STRUKTUR PÅ DIT LIV
Giv din krop faste rammer, så du går i seng og spiser på samme tid hver dag. Det får din krop til at stole på dig, og dermed kan den nemmere give slip.
5. DYRK MOTION, DU SYNES, ER SJOV
Pres ikke dig selv hen til en crossfit-time, hvis du ikke kan lide det. Find en motionsform, der gør dig glad i stedet for en, hvor du forbrænder mest.