Drikker du nok vand?
SPONSORERET indhold

Drikker du nok vand? Her er 15 tegn på væskemangel

Foruden at slukke tørsten, så er vand helt afgørende for, at din krop fungerer, som den skal. Men hvad gør vand egentlig ved kroppen, din hjerne og din hud? Hvordan ved du, om du drikker nok? Og hvad er symptomerne på dehydrering?

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty Images
14. mar. 2022 | Sundhed | ALT.dk

Din krop består af omkring 60-70 % vand, mens hele 85 % af hjernen består af væske, så det er ikke overraskende, at vand er livsvigtigt. Faktisk kan du leve uden mad i mere end en måned, men kun uden vand i omkring en uge.

Foruden at transportere næringsstoffer, affaldsstoffer og proteiner rundt i kroppen, er vand også med til at stabilisere kroppens temperatur. Kropsvæskerne kan absorbere al den varme, som kroppen producerer og hjælper med til at afkøle kroppen via fordampning af sved fra huden og lungerne, så du ikke overopheder.

Vand er livsnødvendigt

Vand er altså nødvendigt og helt afgørende for alle kroppens celler, og for at hjernen kan fungere optimalt. Det er med til at holde dig frisk og klar, og får du ikke tilstrækkeligt væske i løbet af dagen, vil det svække flere af kroppens vigtige organer og funktioner, ligesom det vil påvirke dit energiniveau og forringe bl.a. din koncentrationsevne og hukommelse.

Undersøgelser viser, at selv en mild dehydrering påvirker hjernen funktioner, og at koncentrationsevnen gradvist falder, ligesom det svækker både energiniveauet og immunforsvaret, når kroppen er udsat for en vandmangel på blot 1-2%.

Drik nok – men ikke for meget

I løbet af dagen afgiver kroppen væske både fra huden i form af sved, men også fra lungerne og blæren, og for at du ikke dehydrerer, er det vigtigt, at tilføre kroppen tilstrækkeligt væske.

Væskemangel eller dehydrering kan vise sig på mange måder, afhængigt af hvor alvorligt den er. De allerførste tegn på væskemangel er som regel tørst, ubehag i kroppen, kvalme og træthed. Mange får også ondt i hovedet og kan føle sig svimle.

Din krop har brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men da du får tilført godt en liter gennem maden, bør du drikke ca. 1½ liter væske om dagen. I sommervarmen og ved høj fysisk aktivitet har du brug for mere væske, men normalt dækker den naturlige tørst vores behov. Selvom vand er livsvigtigt, bør du dog være opmærksom på, at det ikke er sundt at "tvangsdrikke", da for meget vand kan forrykke kroppens saltbalance.

Får du væske nok? Så meget vand skal du drikke

Væskebehovet kan variere fra person til person og er afhængigt af fysisk aktivitet, klimaet og din alder. For at sikre at du får væske nok og ikke kommer i væskeunderskud, er det først og fremmest vigtigt, at du lytter til din krop og drikker, når du føler tørst - og du bør ikke drikke på forhånd.

Som udgangspunkt bør du drikke 1-1,5 liter vand i døgnet – det svarer til ca. 6-8 glas vand – for at sikre, at du holder dig hydreret. Hvis du dyrker motion, sveder meget, har et fysisk hårdt arbejde eller det er meget varmt, skal du dog sørge for at drikke lidt mere. Selvom du skal drikke varieret i varmen, skal du holde dig fra alkohol, da det er vanddrivende og dermed kan føre til dehydrering.

Pas på vandforgiftning

Selvom det er vigtigt at drikke rigeligt med vand, særligt hvis det er varmt, kan det også være farligt at overgøre det. Hvis du drikker for meget vand uden at få tilført salt, kan saltbalancen i kroppen nemlig blive ødelagt, og det kan resultere i en såkaldt vandforgiftning af kroppen. En forkert saltbalance kan blandt andet få kroppens celler til at svulme op og påvirke hjernen, så du bliver konfus og kan gå i krampe. Så drik rigeligt – men med måde!

Lider du af væskemangel: 15 typiske tegn på dehydrering

Væskemangel eller dehydrering betyder, at kroppen ikke har den mængde væske i sig, som den burde. Årsagen til dehydrering kan enten være, at kroppen mister for meget væske, at du ikke drikker tilstrækkeligt vand - eller en kombination af begge dele.

Da kroppen overvejende består af vand, kan det få alvorlige konsekvenser for dit helbred, hvis du ikke drikker tilstrækkeligt med vand i løbet af dagen. Sværhedsgraden af væskeunderskud eller dehydrering inddeles i mild, moderat og alvorlig, alt efter hvor meget væskeunderskud din krop er i:

Let dehydrering: Tab af 5% af kropsvægten (3-5 liter vand)

Moderat dehydrering: 5-10% af kropsvægten (5-10 liter vand)

Svær eller alvorlig dehydrering: Tab af 10-15% eller mere af kropsvægten.

Det er forskelligt, hvordan man oplever væskemangel, men nogle af de typiske symptomer på dehydrering er:

  • Stor tørst
  • Træthed eller mathed i kroppen
  • Kvalme
  • Hovedpine
  • Svimmelhed
  • Forstoppelse
  • Mangel på energi
  • Poser og mørke rande under øjnene
  • Koncentrations- og hukommelsesbesvær
  • Mørk, koncentreret urin og/eller nedsat urinmængde. En god indikator for om du har væskemangel er at tjekke farven på din urin. Hvis urinen er meget gul/mørk gul, er det tegn på dehydrering.
  • Slap hud. Hvis huden på håndryggen bliver ”stående” og ikke falder på plads i løbet af et sekund, når du trækker i den, er det tegn på væskemangel
  • Tørre slimhinder