9 undervurderede stresstegn, du skal kende
SPONSORERET indhold

9 oversete tegn på stress

Selvom vi alle er forskellige, er der særligt 9 stress-triggere der ofte ses, men ikke ikke får nok opmærksomhed.

Af:: Missu Schneidermann Foto: PLAIN PICTURES
17. feb. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Vi er alle sammen forskellige, når det kommer til, hvad der udløser stress hos os. Ifølge Pernille W. Lauritsen har vi alle sammen frygt i os, og frygt skaber modstand inden i os. Denne modstand bliver hurtigt til stress, hvis den ikke bliver håndteret på en god måde. Det er sjældent mængden af arbejdsopgaver eller manglende tid, der stresser os. Det er den fortælling, vi tillægger situationen. Vi frygter at ende i en bestemt væremåde, når der er begrænset tid eller ressourcer. Der findes ni grundlægggende former for frygt, og hvis du vil undgå stress, er det vigtigt, at du kender den, der sætter mest i gang hos dig – hvad er din stress-trigger?

Frygten for at blive kontrolleret
At andre træffer beslutninger hen over hovedet på dig og bestemmer over dig udløser din stress. Det kan være ekstremt små ting. F.eks. at nogen har taget dit skrivebord, så du skal flytte plads. Du søger selvbestemmelse, så det er ikke den konkrete ting eller situation, men følelsen af umyndiggørelse og at være den svage part, fordi du ikke er blevet taget med på råd, selvom det har indvirkning på dig.

Frygt for manglende ro
Du stresser af konflikter, uro, larm – også i overført betydning. Du har brug for at trække dig og have ro, og får du ikke mulighed for det, er det en voldsom trigger. Du søger harmoni, men får det ikke, og det giver en følelse af at være invaderet, af at dine grænser bliver overskredet. Du får lyst til at råbe ”Jeg kan ikke klare mere!”.

Frygten for ikke at være perfekt
Du har en længsel efter virkelig at levere 100 procent i alt, hvad du laver – den perfekte mor, den bedste kæreste, den mest fremragende på jobbet. Du søger det ypperste, og hvis nogen fratager dig den mulighed, hvis f.eks. din chef beder om en opgave før tid, mærker du din stress. At yde dit allerbedste til enhver tid er fuldstændigt urealistisk, men du bliver skuffet over dig selv, hver gang du ikke er perfekt, og ligger om aftenen og slår dig selv i hovedet med de ting, der ikke levede op til dit ønske om perfektion.

Frygten for at andre ikke kan lide én
Du går meget op i, at andre synes godt om dig, og at de ser dig som den gode kollega, den kærlige veninde, den søde svigerdatter/ niece/tante. Du gør konstant ting for andre, for at de skal synes godt om dig, men i længden bliver du skuffet over, at andre ikke ser din store indsats, og du føler dig uelsket. Du søger at blive opfattet som et kærligt menneske, og du har glemt, at det ikke er ægte at være kærlig hele tiden. Det er mindre stressende at være sig selv.

LÆS OGSÅ: 12 tip: Tæm din stress og bliv sund

Frygten for at være værdiløs
Din stress udløses af følelsen af at være en fiasko og ikke at levere nok. Du er en udrettertype, der laver lister: Har jeg leveret nok i mængde? Du ligger om aftenen og tænker ikke på de 36 ting, du nåede, men på de 2, du ikke nåede. Du søger klapsalver og anerkendelse og er derfor optaget af kvantitet: ”Se, jeg har leveret rigtigt meget!”. Du er bange for at holde fri, for så leverer du jo ikke. Derfor er det værste, f.eks. en chef kan gøre over for dig, at bede dig tage et par dage og hvile – for så leverer du jo ikke noget.

Frygten for ikke at være speciel
”Bare” at være en i mængden stresser dig og giver dig følelsen af at være ligegyldig. Du har brug for at have en signifikant betydning i kraft af at være 100 procent dig selv: Du vil ikke bare være en på arbejdet, en til håndbold, en til et selskab, en i vennekredsen – du søger at være den unikke medarbejder med særlige evner, den indsigtsfulde på holdet, veninden, man kan være sig selv over for. Din stress trigges, hvis du ikke føler, der er brug for lige præcis dig, fordi du kan levere noget, ingen andre kan levere, nemlig autenticitet.

Frygten for at føle sig dum
At risikere at sige noget dumt og være lidt til grin føles meget risikabelt for dig. Du tør ikke kaste nogle måske gode ideer på bordet f.eks. i arbejdssammenhænge, for din stress udløses bare ved tanken om at sige noget dumt. Du søger at være kompetent og vil derfor hellere være og blive i det, du ved, du er god til, for nye udfordringer betyder, at du potentielt vil føle dig dum.

Frygten for at stå alene
Det trigger din stress at være uden for fællesskabet – det kan være i meninger, at leve alene, at sige dit job op. Du vil hellere blive i noget, der ikke føles godt, for du føler det for stressende at stå alene. For hvad tænker andre om din alenehed – at der ikke var nogen, der gad at være sammen med dig? Du vil gerne skabe alliancer og på den måde sikre dig at være en del af et fællesskab. Bare tanken om at gå alene i biografen eller på restaurant vil trigge din stress

Frygten for kedsomhed
Du bliver stresset af at kede dig, og hvis din telefon gik i stykker, og du måtte undvære, ville du stresse over alt det, du ville gå glip af. Du vil underholdes, og du frygter at tage i sommerhus, hvor der intet er andet end ro. Du kan også brokke dig på arbejdet over en opgave, du synes lyder kedelig, eller at du synes, at dem, du skal løse den med, er kedelige. Får du en slavisk plan for, hvordan dine arbejdsopgaver skal løses over den næste måned, mærker du din stress prompte.

LÆS OGSÅ: Her er 11 råd mod stress - som virker