Personlig udvikling
SPONSORERET indhold

Derfor læser kvinder selvhjælpsbøger

”7 gode vaner”, ”Udlev din passion på 4 uger” og ”10 år yngre på 10 uger”. Tre titler på selvhjælpsbøger, der hitter – især blandt kvinder. Bøger om sundhed, bøger om coaching og bøger om at undgå at få stress, er særligt populære, fortæller Andreas Nordkild Poulsen, der er kommunikationsansvarlig hos boghandlerkæden Arnold Busck.

Af:: Tilde Mariann Andersen Foto: Bulls
24. apr. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Optimer dit liv men undgå at få stress
− Det er bøger, der fokuserer på to ting: Dels på at opnå succes i såvel arbejdslivet som privatlivet, og dels på ikke at blive stresset. Det hænger måske sammen – hvis man vil det ene, så kan det være, man har brug for det andet også, siger Andreas Nordkild Poulsen. At vi forsøger at balancere familieliv og karriere, og ikke vil vælge noget fra betyder, at markedet for selvhjælpsbøger er så stort, mener han.
Anne Matthiesen, der er redaktør hos forlaget Rosinante&Co, kan nikke genkendende til, at det primært er kvinder, der finder vej til hylderne med selvhjælpsbøger. Selv er hun med til at udgive godt 10 bøger af slagsen om året.
− Vores kundegruppe er primært kvinder i alderen 30-45 år, der står midt i en sovs af børn og kærlighed, karriere, veninder og familie, og har brug for at fylde lidt på sig selv engang imellem, og helst i en form, hvor de ikke behøver at møde op på et kursus hver tirsdag aften. Man kan sige, det er lidt det samme, man kan få i vores bøger: Man får svar på nogle spørgsmål, man kan bruge til at flytte sig lidt i livet.

Læs også: Få et tjekket liv med disse 12 tip

Kvinder er mere nysgerrige
Ifølge Anne Matthiesen er det kvinders store nysgerrighed, der er grunden til, at de er mere tilbøjelige til at fordybe sig i en selvhjælpsbog end mænd.
− Ligesom vi kvinder kan bruge timevis på at snakke med vores veninder om de samme emner, så kan vi også bruge timevis på at sluge bøger, der giver lidt af det samme, siger hun og tilføjer, at det i høj grad også er noget, der kan opfattes som selvforkælelse.

Det er især mediernes kvindebillede, der er grunden til det høje læsertal blandt hunkøn, mener Gundhild Riske, der er antropolog og tidligere forlagschef hos Politikens Forlag:
− Der ligger et socialt og kulturelt pres på kvinder om, at de skal lave noget om, ændre sig og forbedre deres liv. Det er nogle billeder, vi hele tiden får gennem, for eksempel, et blad som ALT for damerne eller tv. Der er ikke i samme grad medieopmærksomhed på, at mænd skal lave om på deres liv.

Læs også: Find dit kærlighedssprog

Problemløsning i punktform
Det er den overskuelige måde selvhjælpsbøgerne tilbyder at løse vores problemer på, der tiltaler mange, mener Anne Matthiesen. Løsninger præsenteret i punktform og konkrete øvelser, der skal hjælpe os på vej til bedre mennesker, får livet til at virke let at gå til.
Det kan terapeut og coach Lisbeth Lausen genkende fra sin egen praksis, hvor hun blandt andet behandler mennesker, der kæmper med svære følelser. Af og til anbefaler hun også sine klienter at bruge selvhjælpsbøger.
− Man finder ud af, at man ikke er forkert, at andre er ligesom en selv. Man tror måske, at man er den eneste i verden, der har det skidt, og den eneste i verden, der har grimme følelser, og når man så læser de her bøger og finder ud af, at man er helt normal, så bliver man jo lettet, siger terapeuten.

Læs også: Derfor er kvinder mere kræsne end mænd

Rituelle bogindkøb
− Nogle læser dem, og laver ikke øvelserne, ganske få laver øvelserne slavisk, og andre laver et par af øvelserne og glemmer alt om det igen, og så går de videre til den næste selvhjælpsbog, fortæller Lisbeth Lausen. Og selvom man skulle finde på at udføre bøgernes anvsining til punkt og prikke betyder det ikke, at man har fundet nøglen til det perfekte liv.
− Det er ikke sikkert, at man kan finde ud af at stille sig selv det næste spørgsmål, der bringer en videre i processen, så derfor kan det godt blive en sovepude, som man kan bruge destruktivt mod sig selv. For nu har man arbejdet så meget med sig selv og læst så mange bøger, og alligevel er man ikke nået videre, siger terapeuten.

Læs også: Her er opskriften på det gode liv

Ifølge antropolog Gunhild Riske behøver det nu ikke at være selve det at læse bogen og udføre øvelsen, der er den vigtigste del af processen. Faktisk er det at købe bogen et vigtig ritual i sig selv
− I og med, at man har bogen i hånden, så har man også anerkendt et problem eller en situation. Der er en ritualisering af ”ok, nu gør jeg noget ved det. Jeg anerkender, at der skal gøres noget ved det”. Så kan det godt være, at man ikke rigtig får gjort noget ved problemet alligevel, men man har i hvert fald lavet en rituel markering af at der skal ske noget i ens liv nu, siger hun og afslutter:
− Det der sker, når man køber denne her bog er, at man begynder at tage kontrol over sit eget liv. Det vil sige, at man er aktør i sit eget liv i stedte for at være offer.