appelsinhud
SPONSORERET indhold

Det sker der i kroppen, når den ældes

Appelsinhud på numsen, blå åreknuder op ad benene og et hår, der bliver mere og mere gråt. Der sker noget i kroppen, når den ældes, men du kan faktisk godt gøre noget for at forebygge de fleste alderstegn. Se hvordan.

Af:: Charlotte Wendt Jensen Foto: Getty
30. maj. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

KROPPEN

Appelsinhud

Hvorfor får du det?
Skrællen på en appelsin er fyldt med bitte små buler, og det kan din numse, lår og arme også blive, heraf det maleriske navn appelsinhud. Sjovt nok kan man allerede se en form for appelsinhud på små bløde babynumser, men få kvinder synes, det er lige så charmerende, når det dukker op på egen krop. Langt de fleste forklaringer på appelsinhud lyder, at det handler om affaldsstoffer, der ophober sig i huden, men det er en skrøne. Appelsinhud kan forekomme de steder, hvor fedtvævet er mere kompakt, for eksempel på lår, lægge og overarme, og udseendet afhænger af strukturen i det bindevæv, som fedtet befinder sig i. Bindevævet bliver mere stift med alderen, og det resulterer i det bulede udseende. Appelsinhud forekommer hyppigere og tydeligere hos overvægtige, men kan lige så vel forekomme hos slanke.
Hvad kan du gøre?
Appelsinhud er arveligt til en vis grad, og desværre er der ikke så meget, du kan gøre ved det. Hverken cremer eller massage kan afhjælpe det, da ingen af delene kan ændre på aldringsprocessen eller strukturen i ens fedtvæv. Det bedste, du kan gøre, er at dyrke motion og spise en sund og varieret kost, så du reducerer fedtvævet. På den måde får huden en mere slank og jævn overflade.

Pigmentpletter på hænder og arme

Hvorfor får du dem?
Pigmentpletter – også kaldet alderdomspletter – som med alderen begynder at dukke op på vores hænder og arme, skyldes permanente solskader i huden, for jo ældre vi bliver, desto mere sol er vores hud blevet udsat for. Pigmentpletter er noget rent kosmetisk og er ikke farlige, men vær opmærksom på ændring i farve, form og størrelse, og få det i så fald tjekket hos din læge.
Hvad kan du gøre?
Forebyg med solcreme, ophold dig i skyggen, og undgå den farlige sol i tidsrummet 12-15. Husk reglen med en teskefuld solcreme pr. kropsdel tre gange dagligt. Hver gang du vasker hænder, vasker du solcremen af, så hav en tube i tasken, og smør efter håndvask. Er du meget ked af dine pletter, kan du få behandlinger med frysning, laser eller blegecreme.

Åreknuder

Hvorfor får du dem?
Åreknuder skyldes svagheder i vores veneklapper, som er dem, der hjælper tilat føre blodet tilbage til hjertet. Når klapperne ikke virker optimalt, staser blodet op i venen, og det giver de karakteristiske struttende årer, typisk på benene. Åreknuder er arvelige, så ser du dem på din mors ben, er der desværre stor risiko for, at du også selv får dem. Ved graviditet er der øget risiko for at udvikle åreknuder, da vægten fra maven trykker på blodkarrene i bækkenet, hvilket øger trykket på venerne i benene.
Hvad kan du gøre? 
Har du et arbejde, hvor du går og står meget kan det være en fordel at gå med støttestrømper og lave venepumpeøvelser, da de dels aflaster venerne og er med til at sende blodet i den rigtige retning. Når åreknuderne er dukket op, kan du få dem fjernet vha. laser, indsprøjtning af lokalirriterende stof, som får åreknuden til at forsvinde eller ved et lille operativt indgreb, hvor venen trækkes ud af benet. Åreknuder er til kosmetisk gene, men ikke farlige.

Hængenumse

Hvorfor får du det?
På samme måde som brysterne begynder at hænge med alderen, gør numsen det også. Allerede i 20-årsalderen begynder kroppens muskler at aftage i størrelse, medmindre man træner, hvilket genopbygger muskelmassen. Når vi ældes, svinder muskelmassen, og musklerne bliver mindre, hvilket både er hormonelt bestemt, og skyldes at vi bliver mindre fysisk aktive. Vi taber muskelmasse i hele kroppen, men på netop balderne drejer det sig om hele tre muskler, der udgør baldemuskulaturen. Spænder du den, kan du se, at det hele løfter sig.
Hvad kan du gøre?
Prøv at give tyngdeloven kamp til stregen ved at styrke baldemuskulaturen med træning. En god ide er intervalløb, hvor du både forbrænder numsens fedt, og træner musklerne. Kombiner med forskellige squatøvelser, og du er godt på vej mod en strammere popo.

Hængebryster

Hvorfor får du dem?
Her spiller vores kønshormoner, østrogenerne, en afgørende rolle. Vores bryster består både af kirtelvæv, bindevæv, fedtvæv og huden, der holder det hele på plads. Østrogen påvirker alle disse væv, og har generelt en opbyggende effekt på vævene. Når vi går i overgangsalderen daler vores østrogenproduktion, hvilket medfører et svind i brysternes forskellige væv: Mælkekirtlerne skrumper, fedtet reduceres, kollagenet og elasticiteten i bindevævet bliver mindre, og huden slappere, så vi vil alle uundgåeligt få mere slappe og hængende bryster med alderen. Amning har også betydning for barmen, da der sker en modning af brystkitlerne, der fyldes med mælk og giver større bryster. Men ligesom en ballon, der har været pustet op, bliver brysterne lidt mere slappe, når amningen slutter, og de igen mister fylden.
Hvad kan du gøre?
Der er ikke meget andet at gøre end at se i øjnene, at tiden har en indvirkning – også på din barm. Har du mod på det, kan du vælge at få foretaget et kirurgisk indgreb, hvor du får brysterne strammet op.

Inkontinens

Hvorfor får du det? Næsten alle kvinder oplever på et tidspunkt at lide af inkontinens i større eller mindre grad. En hyppig årsag hertil er fødsler, som svækker vores bækkenbundsmuskler, hvilket udfordrer vores evne til at knibe, når det gælder. De vigtigste årsager til inkontinens er fødselsskader, nedsunken blære, østrogenmangel og nerveskader.
Hvad kan du gøre?
Knib, knib, knib. Knibeøvelser styrker bækkenbunden, og hjælper én til at kunne knibe sammen uden at lække. Det er en god idé at lave dem, uanset om du har født eller ej. Sørg samtidig for at gå på toilettet, når du mærker tissetrangen, og for at få tømt blæren helt. Rejs dig fra brættet, når du er ved at være færdig, strit med numsen, vip fra side til side og sæt dig igen. Østrogenbehandling kan være en hjælp for kvinder, der er gået i overgangsalderen, og for kvinder med svær inkontinens tilbydes et kirurgisk indgreb, hvor et bånd sættes rundt om urinrøret og urinhalsen, så kontrollen over vandladningen bedres.

LÆS OGSÅ: Hvad fortæller dit ansigt om din sundhed?

ANSIGTET

Gule tænder

Hvorfor får du det?
Hele vejen gennem livet påvirker du dine tænder med det, du spiser, drikker og gør. Rødvin, kaffe, te, cola og rygning er de værste syndere, når det gælder misfarvede tænder, men helt automatisk bliver tænderne også lidt mere gule med tiden, fordi emaljen bliver slidt. Tænder kan dog også være lidt gullige fra naturens side, uden at du spiser noget, der burde skade dem, men så kan du trøste dig med, at nogle tandlæger mener, at det skulle være et tegn på stærke tænder.
Hvad kan du gøre?
Sørg for at børste dine tænder to gange dagligt. Nogle tandpastatyper lover, at du får hvidere tænder, men da loven siger, at produkter til hjemmebrug kun må indeholde 0,1 procent brintoverilte, som er det, der gør tænderne hvide, er det minimalt, hvad du kan forvente af mirakler. I stedet kan du få lavet en tandblegning hos en tandlæge eller få sat porcelænskroner på tænderne.

Gråt hår

Hvorfor får du det?
De kommer snigende, de grå stænk, som en tyv om natten. For hvert år forsvinder der mere og mere pigment omkring hver enkelt hårsæk. Typisk vil du opdage de første grå hår i tindingen, hvorimod håret i nakken er de sidste til at miste farve. Forskere har påpeget, at hårrødderne danner brintoverilte over tid og ender med at blokere for produktionen af melanin, som er det stof, der giver håret farve i første omgang.
Hvad kan du gøre?
Enten kan du acceptere, at dit modne jeg er gråhåret, eller du kan holde fast i det gamle og farve dit hår.

Mørke rande under øjnene

Hvorfor får du dem?
Mørke rande under øjnene er arvelige, så døjer din mor eller far med problemet, kan det også nå dig. Randene kan skyldes flere ting: Dårligt kredsløb, allergi, for lidt søvn, rygning, eller at du gnider dig for meget i øjnene, som kan resultere i irriteret og slap hud omkring øjnene.
Hvad kan du gøre?
Skyldes de sorte rander dårligt kredsløb kan fysisk aktivitet være løsningen. Bedst af alt virker trampolinhop, sjipning eller englehop, fordi blodet her iltes særlig effektivt. Du kan også give dig selv en lille massage ved at trykke med din ringfinger under øjnene og dermed øge blodcirkulationen omkring øjet. Prøv også kolde agurkeskiver eller kolde kamilleteposer, som indeholder tannin, der mindsker misfarvninger. Lad dem ligge på øjnene i fire til fem minutter.

Pigmentpletter

Hvorfor får du dem?
Pigmentpletter kan skyldes to ting. Det ene er for meget sol, som giver permanente skader, fordi de pigmentdannende celler danner for meget melanin, som gør, at bestemte områder bliver mere brune end resten af huden. Det andet er hormonelle forandringer, som kan skabe melasma, der er en overproduktion af melanin.
Hvad kan du gøre?
Forebyg pigmentpletter ved at bruge masser af solcreme – også når det ikke er højsommer. Brug minimum faktor 15 og undgå solen midt på dagen, hvor den er stærkest. Koncentreret vitamin C i cremer virker også forebyggende på problemet. Er pigmentpletterne først opstået, kan du få en frugtsyrebehandling hos en kosmetolog, ligesom produkter med kojic acid fra risvin kan blege pletterne. Er pletterne svære at få bugt med kan du overveje en laserbehandling eller receptpligtige cremer fra en hudlæge.

Tunge øjenlåg

Hvorfor får du dem?
Med alderen mister huden sin elasticitet og bliver slap, og derfor kan den tunge hud over øjnene falde ned og lægge sig ud over øjenvipperne. I svære tilfælde kan øjenlågene hænge så meget, at det kan være svært at se.
Hvad kan du gøre?
Du kan ikke afhjælpe tunge øjenlåg med øjencremer. Løsningen er en operation, hvor du får fjernet det overskydende hud. Operationen tager cirka en time, og efter cirka tre uger ligner du dit gamle jeg – minus de tunge øjenlåg.

Rynker

Hvorfor får du dem?
Ingen af os slipper for, at vores hud bliver ældre. Vi får typisk rynker omkring mund, øjne, i panden og mellem øjenbrynene. Rynkerne kommer, fordi der opstår en mangel på elasticitet i vævet. Prøv at løfte en hudfold op imellem to fingre og slip igen. Glatter huden sig ikke igen, er det et tegn på, at den er ved at tabe elastin, som er det elastiske protein, vi har i kroppen.

Hvad kan du gøre?
Den ældede hud har brug for rensemælk, der ikke vasker den naturlige fugt ud af huden eller ødelægger den beskyttende barrierefilm på hudens overflade, men blot renser effektivt. Erstat skintonic med blomstervand eller grøn te på spray, der fuldender rensningen ved at desinficere og sammentrække porerne. Vælg en ansigtscreme i rig konsistens og gerne en serum med vitamin A. Plej huden særlig godt natten over, hvor den optager og udnytter de gode ekstrakter bedst, og brug gerne både ansigtsscrub og fugtmaske et par gange om ugen. Husk at indtage store mængder af omega 3, 6, 7 og 9, som nærer huden indefra. Især omega-7 er vigtig, fordi den styrker hudens elasticitet.  

Anbefalet til dig