Hovedpine
SPONSORERET indhold

Det sker der i kroppen, når du har hovedpine

Av mit hoved! Næsten alle har prøvet at have hovedpine, og det er der en god grund til. Smerten udløses nemlig af alt fra stress og søvnmangel til dårlige arbejdsrutiner.

Af:: Charlotte Wendt Jensen Foto: Getty Images
04. jul. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Undersøgelser viser, at mere end hver tredje dansker har opsøgt læge for at få hjælp mod ondt i hovedet. Hovedpine deles op i primær hovedpine og sekundær hovedpine, hvor den første er en sygdom, mens den anden er et symptom. Livsstil er ofte den afgørende årsag til hovedpine, da stress, personlige problemer og søvnmangel spiller en vigtig rolle i forhold til, om du har ondt i hovedet. Fænomenet "weekendhovedpine" eller "let-down"-hovedpine, som det kaldes på engelsk, er blevet almindeligt og forekommer, når folk endelig har mulighed for at slappe af efter en stresset periode.

Der findes mellem 150 og 200 forskellige typer hovedpine, som karakteriseres efter, hvor smerterne befinder sig. Langt den mest almindelige hovedpine er spændingshovedpinen, som hele 70 procent af befolkningen oplever på et tidspunkt. Den skyldes oftest, at du belaster kroppen forkert, har en dårlig arbejdsstilling eller ­sover for dårligt eller for lidt. Muskelinfiltrationer er en af de største syndere til ­spændingshovedpine, fordi deres trykken kan lede til ondt i hovedet, men også rygning, dårligt indeklima og meget larm kan forårsage hovedpine.

Spændingshovedpinen sætter sig ofte som smerter i begge sider af panden og kan føles dunkende eller som en kniv, der jager ind i hovedet. Spændingshovedpinen kan også være kombineret med nakkesmerter, ikke at forveksle med den nakkeudløste hovedpine, som næsten hver femte, der har regelmæssig hovedpine lider af. Den type hovedpine mærkes primært i den ene side af nakken og i baghovedet og forværres af bestemte bevægelser med nakken. Irritation eller låsninger i de små led i den øverste del af nakken kan være med til at udløse både spændings- og nakkehovedpine.

Den smerte, du føler ved hovedpine, stammer fra signaler sendt fra dine nervebaner til hjernen. Selve hjernen er ikke i stand til at føle smerte, fordi den ikke har nogen følelsesreceptorer, men det er der til gengæld i hjernehinden, der er tre membraner, som dækker hjernen. Det er endnu ikke klarlagt, hvorfor smertesignalerne egentlig starter, og der forskes stadig. Sikkert er det dog, at hovedpine ofte skyldes problemer uden for hjernen.

For lidt væske i løbet af dagen eller næsten ingen mad kan udløse hovedpine, ligesom specifikke madvarer kan få skylden. Det sidste er dog især et problem for folk, der lider af migræne, som det skønnes, at ca. en halv million danskere gør. Migræne kan være arveligt og rammer typisk mellem en til fire gange om måneden. Langt flere kvinder end mænd ­lider af migræne. Fordelingen er 2/3 kvinder og 1/3 mænd.

Psst... Kender du også tømmermændshovedpinen? Alkohol dræner kroppen for vand, og derfor får du hovedpine efter et stort indtag af øl, vin eller drinks. Kom pinen i forkøbet ved at drikke et glas vand, hver gang du drikker en genstand, og slut også din aften med et stort glas vand, inden du skal sove.

Kilder: Webmd.com, Nlm.nih.gov, Netdoktor.dk og Kiropraktorguide.dk