Dine drømme fortæller dig, hvordan du har det
SPONSORERET indhold

Dine drømme fortæller dig, hvordan du har det

Det er ikke sikkert, du kan huske, hvad du drømte i nat. Men prøv alligevel. De bedste råd til, hvordan du kommer videre i dit liv og bliver mere lykkelig, kommer nemlig fra dit sande jeg, mener Michael Rohde, der er manden bag bogen ”Sådan forstår du dine drømme”. Her fortæller han, hvordan du bliver klog på dine drømme og dermed dig selv.

Af:: Kicki Thomsen
17. nov. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Af Jo Brand

Du drømmer to timer hver nat
Det kan godt være, du tror, at du ikke drømmer. Men det gør du. Vi drømmer alle omkring to timer hver nat. Nogle af os har bare sværere ved at huske vores drømme end andre. Men hvorfor overhovedet gå op i at huske dine drømme? Ja, selvom der er nogle, der mener, det kan være lige meget, fordi de har den holdning, at drømme er ren tankeskrald fra dagen, der er gået, er mange andre overbevist om, at drømme er en viderebearbejdning af det, der foregår i dit vågne liv. Og at de budskaber, du får fra dine drømme, kommer fra din underbevidsthed. På den måde har de også en vigtig funktion, når det gælder, hvilken vej i livet der er rigtig for dig at gå.

LÆS OGSÅ: 6 uventede fordele ved at sove nøgen

Du bestemmer selv, om du vil huske dine drømme
Det at huske sine drømme er i høj grad en træningssag. De fleste børn kan, inden de er 9-10 år, huske deres drømme, men om de bliver ved med at kunne det, handler i høj grad om, hvordan de bliver mødt, når de fortæller om drømmene. Bliver der sagt "det var bare en drøm", eller bliver der spurgt ind til dem? Den sidste tilgang øger sandsynligheden for, at de bliver ved med at huske deres drømme, og sådan er det også med voksne: Hvis du begynder at interessere dig for dine drømme, begynder du også at kunne huske dem. Her er nogle fif:

● Først og fremmest skal du have viljen til at huske dine drømme. En god ide er, at du, lige inden du skal sove, siger til dig selv, at du gerne vil huske dine drømme.

● Vær i kontakt med dig selv, når du er vågen. Meditation, yoga og andre handlinger, der får dig ned i gear, vil gøre, at du bliver bedre til at huske dine drømme. Man ser det også hos folk, når de er på ferie, fordi de her får slappet af og begynder at reflektere over, om de er på rette kurs i livet.

● Brug din snoozeknap. I stedet for straks at hoppe ud af sengen, så lig lidt i den der halvt vågne halvt sovende tilstand, så du på den måde bliver
i drømmeverdenen og dermed lettere kan genkalde dig dine drømme.

● Skriv drømmen ned, så snart du vågner, så du ikke glemmer den, eller endnu bedre: Indtal den på din smartphone, så kan du også høre din stemmeføring, der vil sige en masse om stemningen i drømmen og dermed lette tolkningen.

Dine drømme kan spå om fremtiden
Et af de første tegn på stress kommer fra dine drømme. Det kan være, at du drømmer, at du kører en bil, du ikke kan styre, at du bliver jagtet, at du bliver overvældet af en flodbølge osv. Når den slags drømme kommer, er det højst sandsynligt tid til at sætte tempoet ned, finde ud af, hvad der er galt, og strege ting i kalenderen.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver du bedre til at huske dine drømme

Du er mest ærlig, når du sover
Mange af os lever livet efter nogle værdier, der ligger uden for os selv. Det vil sige, at vi gør, hvad der forventes af os, i stedet for at leve i overensstemmelse med os selv, hvem vi er, og hvad vi virkelig ønsker. Men dér kommer drømmene ind i billedet som en påmindelse fra underbevidstheden om, hvad der er det rigtige at gøre for os. Drømme kan være med til at løse de problemer, vi har, både i vores privatliv og i forhold til karriere, hvis vi altså lytter til dem. Jeg har for eksempel mødt en kvinde i 30'erne, der gerne ville have en kæreste, men i stedet for at opsøge én brugte hun al sin tid på arbejde, eller også sad hun hjemme i sin sofa og så fjernsyn. Hun havde en tilbagevendende drøm, hvor der kom en gammel dame og kvalte hende, mens hun sad i sin sofa. Ved at arbejde med drømmen fandt hun ud af, at den gamle dame repræsenterede en kritisk, konservativ del af hende selv, der havde en masse urealistiske krav til, hvordan en mand skulle være, og som forhindrede hende i at komme ud af sofaen og møde en kæreste. Det betød, at hun fik en indsigt i sig selv, samtidig med at hun kunne tage ansvar for sin situation. På den måde giver det at arbejde med sin drømme en større selvindsigt, og med selvindsigt kommer også mere selvværd og større forståelse for og accept af, hvem man er.

Du kan blive din egen ekspert i drømmetydning
Det er ikke ligefrem logik, der præger de flestes drømme. Drømmene har deres eget sprog, et billedsprog, og selvom det virker mystisk, så er det ikke så komplekst, når du først kommer i gang. Hvis du vil "oversætte" drømmen, handler det om at forholde dig undersøgende til den: Beskriv drømmen detaljeret. Hvilke stemninger og følelser oplevede du? Hvem var til stede? Var der mennesker? Var det nogle, du kendte? En tommelfingerregel er, at hvis du drømmer om et menneske, du er tæt på, vil drømmen være et billede på jeres relation, mens hvis du drømmer om et menneske, du ikke kender, vil personen i højere grad afspejle en side af dig selv – på den måde, at hvis du for eksempel
drømmer om en person, som du anser som meget spontan, handler drømmen om den spontane del af dig. Når du har ovenstående på plads, så spørg dig selv, hvorfor du drømmer om det her nu. Som regel vil drømmens tema være noget, du slås med lige nu.


LÆS OGSÅ: Her er de overraskende fordele ved at huske dine drømme

LÆS OGSÅ: Så farligt kan det være at sove for lidt

LÆS OGSÅ: Sover du dårligt og er ofte syg? Her er 14 stresstegn, du ikke må ignorere