Bente Klarlund, Thomas Meinert Larsen, Jerk W. Langer, Lotte Juul Madsen, Sofie Bentzen, Marie Steenberger
SPONSORERET indhold

Eksperternes allerbedste slanketips - del 2

Hvad virker – og hvad virker ikke, hvis du gerne vil tabe dig? Det ved de kvinder og mænd, du kan møde her. For de er blandt landets førende trænere, forskere, ernærings- og sundhedseksperter.

Af:: Kicki Thomsen Foto: Camilla Bryndum, Franne Voigt, Peter Nørby m.fl.
09. feb. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Af Jo Brand


Bente Klarlund
Bente Klarlund er professor, overlæge og leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

Vælg en kur, der passer dig
– Hvis du gerne vil tabe sig, kommer du ikke uden om at nedsætte kalorieindtaget, og det kan du gøre på mange måder. For eksempel ved at spise low carb eller fedtfattigt alt efter, hvad der virker for dig. Stort set alle kure virker, hvis man overholder dem, men hvis du gerne vil bevare dit vægttab, handler det selvfølgelig om at finde en måde at spise på, som passer ind i dine daglige vaner. Og så viser mange undersøgelser også, at det er vigtigt at holde dig fysisk aktiv, hvis vægttabet skal være sundt. Det, at du bevæger dig, betyder ikke så meget vægtmæssigt, men er vigtigt i forhold til for eksempel at få fjernet fedtsyrerne i blodet og det sundhedsskadelige fedt, der sidder rundt om maven. Samtidig har det også betydning i forhold til de hormoner, der regulerer din appetit, og kan således være med til at dæmpe den, hvilket også er afgørende for om vægttabet holder.

LÆS OGSÅ: Eksperternes allerbedste slanketips - del 1


Thomas Meinert Larsen
Thomas Meinert Larsen er biokemiker og forsker i fedme og appetitregulering på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Bevæg dig i sunde miljøer
– Forskning har vist, at hvis du omgiver dig med mennesker, der er inaktive og spiser for meget, smitter det også af på dig selv. Og det kan være utrolig svært for dig som ene person at ændre madkulturen. Så opsøg miljøer, der ikke er fedmefremmende. Der udover handler det om at følge de officielle anbefalinger til kosten og så se, om du kan spise mindre. Sandsynligvis vil du stadig føle dig mæt, selvom du kun spiser 2/3 af, hvad du plejer.


Jerk W. Langer
Jerk W. Langer, læge og foredragsholder. Jerk.dk

Lad være med at spise efter klokken 15 to dage om ugen
– På denne modificerede 5:2-kur, hvor du lader være med at spise efter klokken 15 to dage om ugen, slipper du for at tælle kalorier, men skærer blot den ofte overflødige mad væk, som du indtager sidst på dagen. I tidsrummet mellem klokken 15 og 22 ryger der nemlig store fødemængder indenbords, ikke mindst en masse sødt og sukkerholdigt. Det kan skyldes flere ting: Måske er du træt efter arbejde og vil have energi, måske er du alene og keder dig, eller måske er du rastløs eller trist. Uanset hvad, er prisen, at blodsukkeret påvirkes uheldigt, du danner for mange fedtdeponerende stresshormoner og ender med at blive inflammatorisk. Periodisk faste lærer dig derudover at mærke din krop og læse dens signaler. Det vil sige, at du for eksempel finder ud af, hvornår du virkelig er sulten, og hvornår du bare spiser vanemæssigt.


Lotte Juul Madsen
Lotte Juul Madsen er klinisk diætist og har en uddannelse som coach indenfor kognitiv psykologi, og så har hun sammen med klinisk diætist skrevet bogen "Nudging – slip madens magt".

Brug din tallerken taktisk
– Undersøgelser viser, at du spiser færre kalorier, hvis du spiser af mindre tallerkner frem for store, ligesom du også drikker mindre af høje slanke glas end af brede. Så sørg for at spise af små tallerkner, og drik de søde drikke i høje, smalle glas og dit vand i brede. Du kan også servere salaten i en stor skål og bruge stort salatbestik, så øger du sandsynligheden for, at du får flere grøntsager. Måske lyder det ikke af så meget, men prøv det! Jeg havde en stor mand i min klinik, der ikke troede på det, men alene det, at han begyndte at spise af en lille tallerken og drikke alt andet end vand af mindre glas, gjorde, at han tabte tre kilo på 14 dage.


Sofie Bentzen
Sofie Bentzen er cand.scient i humanernæring, blogger Healthjunkie.dk og så står hun bag virksomheden Mät, der snart lancerer en produktlinje med sunde fødevarer.

Lav tre små forandringer ad gangen
– Hvis vægttabet skal holde, skal det være noget, du kan efterleve i hverdagen. Start derfor med tre fokuspunkter, og når de er blevet en del af din hverdag, kan du så føje nye til. De første tre kan være:

1. Dyrk en eller anden form for motion, hvad enten det er lange gåture, løb eller en tur i motionscenter med veninderne.
2. Lav små udskiftninger, så du får flere fibre og færre kalorier. Erstat for eksempel kartofler med pastinak til aftensmaden.
3. Sørg for at planlægge, så du altid har et sundt mellemmåltid inden for rækkevidde og ikke kaster dig over det forkerte eller spiser alt for meget til hovedmåltiderne.


Marie Steenberger
Marie Steenberger er ernæringsekspert, uddannet i human ernæring fra Suhrs Seminarium og forfatter. Mariesteenberger.dk

Drop forbud og fokuser i stedet på mængder
– Hvis vægttabet skal holde, nytter det ikke, at du spiser for restriktivt. Det kan ingen holde til i længden. Så i stedet for at forbyde dig fødevarer som for eksempel pasta, ris og kartofler, så tænk hellere over mængderne. Du kan sagtens spise kulhydrater, hvis du bare ikke spiser så meget. Lad for eksempel kun 200 af kalorierne i din aftensmad komme fra stivelsesholdige produkter. Det svarer til en skive franskbrød, halvanden deciliter kogt ris eller pasta og to mellemstore kartofler. For nogle vil det være rigeligt, mens andre vil have svære ved at blive mætte, og de kan så fylde tallerknen op med for eksempel revet blomkål (her kan du spise hele 800 gram for 200 kalorier), der lige er blevet hældt kogt vand over, som hældes fra, før du spiser, så det får en konsistens, der minder om ris.


LÆS OGSÅ: 5 tips til at undgå overspisning

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du faster

LÆS OGSÅ: Derfor bør du prøve nulstilling