Cøliaki
SPONSORERET indhold

Philippa fik konstateret cøliaki som 24-årig

Philippa har glutenallergi og er på tvungen glutenfri diæt. Det betyder, at hun må takke nej til fastfood, kolde øl en varm sommerdag og hjemmebag, når hun er gæst i andres hjem.

Af: Louise Taarnhøj
10. maj. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Allerede da Philippa Lipsius var 21 år, opsøgte hun for første gang læge på grund af mavesmerter. Ingen kunne finde ud af, hvad hun fejlede, indtil hun en dag tre år senere tog fat i en speciallæge, som via en kikkertundersøgelse gennem næsen og ned i maven, kunne fastslå, at hun ingen slimhinder havde og derfor sendte hende videre til adskillige undersøgelser. Han foreslog, at hun tog fat i en diætist.

– Kort tid efter fandt vi ud af, at jeg havde cøliaki, og det var rart endeligt at finde ud af, hvad jeg fejlede. Det er fem år siden i dag, og jeg har ikke rørt gluten siden, fortæller Philippa.

Det krævede en stor ændring i hverdagen at lægge kosten om. Philippa var netop blevet færdiguddannet som frisør, havde mand og baby og var i gang med at starte sin egen mobile frisørsalon op. Der var meget at se til, og den begrænsende diæt gjorde ikke livet nemmere, selvom smerterne forsvandt.

– Der er en masse ting, som man pludselig ikke må spise, og det er ikke altid sjovt. På en varm sommerdag kan jeg virkelig savne en kold øl, impulsivt i parken for eksempel, men sådan en kan jeg ikke længere snuppe, da jeg jo ikke må få gluten. Jeg skal altså altid være forberedt, og det er tit besværligt.

Philippa kan dog også se lyspunkter i den glutenfri diæt, hun er tvunget til at være på resten af livet. Hun har nemlig lært rigtig mange nye, spændende fødevarer at kende, da hun har været nødt til at være kreativ for at få en varieret kost. Derudover spiser hun langt flere grøntsager end tidligere. Problemerne opstår kun, når hun skal spise ude.

– Tit skal jeg jo forklare, hvad det er, jeg ikke kan tåle, for folk ved ikke, hvilke fødevarer der indeholder gluten. Jeg ønsker jo bare at være en taknemmelig gæst, men tit føler jeg, at jeg er til besvær.

Derudover kan det være svært at sige nej, når folk byder på kage, da lysten til de søde sager stadigvæk opstår, selvom hun ikke kan tåle dem.

– I det daglige, når jeg som mobilfrisør kører hjem til kunder, bliver jeg ofte tilbudt kage, fordi folk vil mig det bedste, men må takke nej. Noget, som kan virke afvisende, eller som om jeg er kræsen. Det kan godt være hårdt at stå i folks stuer og sige nej tak til deres hjemmebag. For i virkeligheden har jeg jo bare lyst til at spise det hele. Når jeg er på farten, kan jeg også have lyst til at snuppe en sandwich, men jeg må altid forberede mig og lave madpakke hjemmefra. Hvilket egentlig er sundere og billigere, men helt klart også mere besværligt.

Det enorme fokus på glutenfri fødevarer er ikke nødvendigvis et onde, mener Philippa, da der på den måde kommer flere produkter at vælge imellem. Det er kun et problem, når folk ikke ved, hvad glutenallergi er, for det kan skabe forvirring. Spørger man Philippa, om der er noget, hun godt kunne tænke sig, folk vidste om cøliaki, svarer hun med det samme:

– Folk tror tit, at hvis de bare holder sig fra kulhydrater, så undgår de gluten – men glutenfri produkter er ofte ren kulhydrat – enten produkter, som naturligt ikke indeholder gluten, som ris og kartofler, eller produkter, hvor det er fjernet, for eksempel glutenfrit brød, forklarer Philippa og uddyber:

– Derfor er der jo rigtig mange muligheder for at lave mad til sådan nogle som os. Og vi kan også sagtens tåle saucer jævnet med Maizena, hvilket jeg er rigtig glad for, smiler hun.

LÆS OGSÅ: Maria lever selvvalgt uden gluten

LÆS OGSÅ: Bliver du sundere af glutenfri kost?

LÆS OGSÅ: Tag røven på din alder