Cykling er god motion + flere gode grunde til at cykle
SPONSORERET indhold

Boost din forbrænding og dit humør + 11 andre fordele ved at tage cyklen

Er du også vild med at cykle? Ellers kan du hurtigt blive det, når du ser, hvorfor cyklen er så genial både til træning og transport. Der sker nemlig rigtig mange sunde ting i kroppen, når du sætter dig op på den tohjulede og tramper i pedalerne.

Af: Else Marie Lehman Foto: Getty
27. sep. 2016 | Sundhed

Hvad sker der egentlig ...

 

... med din kondition?

Cykling øger din maksimale iltoptagelse, som er det, der definerer din kondition. Det skyldes, at kredsløbstræning som netop cykling øger hjertets størrelse og sammentrækningskraft. Det bliver i stand til at pumpe mere blod og dermed mere ilt rundt i din krop per slag. Samtidig ændrer dine muskler sig også med konditionstræning. Bl.a. stiger antallet af kapillærer, de små blodkar omkring musklerne. Det forbedrer også iltoptagelsen og gør dig i stand til at cykle hurtigere, stejlere og længere.

… i dine led?

Cykling er mere skånsomt mod dine led og særligt knæ end fx løb, fordi du ikke udsætter benet for de samme hårde stød som ved en landing med hele kropsvægten. Det kan især være en fordel, hvis du er ude af træning eller har sværere ved at løbe pga. overvægt eller problemer med ankel, knæ eller hofte. Dine knæled nyder desuden godt af, at cyklingen gør dine lårmuskler stærkere, for det er også med til at beskytte leddene mod belastningen.

… i dine muskler?

Netværket af blodårer i musklerne vokser, når du konditionstræner, og dine muskler bliver stærkere og mere effektive af cykeltræningen. Det er især ben- og baldemuskler, der er i sving, når du cykler. Når du træder, bruger du primært baldemusklen og forsiden af låret. I sidste del af den nedadgående trædefase bruger du derudover også dine lægmuskler. Cykler du med kliksko, vil du i den opadgående fase også benytte dine hasemuskler og derfor udnytte endnu flere muskelgrupper.

SE OGSÅ: Gåture gør dig slank og stærk

… med størrelsen på dine lår?

Cykling giver ikke store lår! Cykelturen til jobbet får ikke musklerne til at vokse. Træner du meget intenst, kan din muskelmasse måske godt stige i lårene, men hos kvinder aldrig så meget, at lårene decideret vokser af det – særligt fordi din fedtprocent samtidig vil falde. Hvis du ikke er vant til at træne, vil du højst sandsynligt tabe dig, hvis du begynder at træne regelmæssigt.

… med din vægt?

Cykling forbrænder kalorier. Jo længere og hårdere, du cykler, desto flere kalorier brænder du af. Den øgede muskelmasse, som du gradvist opbygger med regelmæssig cykling, gør din krop endnu bedre til at forbrænde. Spiser du samtidig fornuftigt, kan du sagtens tabe dig af at cykle. Størrelsen af et eventuelt vægttab handler i sidste ende om, at du indtager færre kalorier, end du forbrænder. Husker du det, kan cykling sagtens hjælpe dig godt på vej.

… med din hjerte-kar-sundhed?

Dit hjerte og kredsløb i det hele taget bliver sundere af at cykle. Når du konditionstræner, falder dit kolesteroltal, og dine blodårer bliver mere elastiske. Det kan bl.a. være med til at sænke blodtrykket og mindske risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

… med din hukommelse?

Din hukommelse og koncentrationsevne bliver bedre med træning. For under motion danner musklerne flere proteiner, der bl.a. forbedrer hjernens evne til at danne forbindelser mellem hjernecellerne. Derudover øger motion blodgennemstrømningen i hjernen, og det forbedrer også dens funktion.

SE OGSÅ: Kom i superform på 8 dage

… med dit humør og energiniveau?

I takt med at din iltoptagelse og form bliver bedre, vil dagligdags gøremål som at cykle på arbejde og gå op ad trapperne føles lettere. Det giver dig mere overskud og sikkert også højere humør. Cykler du ude, vil den friske luft også i sig selv kunne give glæde og begejstring. Cykler du på et spinninghold, kan fællesskabet og musikken også have den effekt.

… hvis du cykler i kliksko?

Med kliksko aktiverer du en større muskelmasse, end hvis du cykler i almindelige kondisko, fordi du ikke kun træder, men også trækker. Det gør du i den opadgående fase af dit tråd, og det giver arbejde til dine hasemuskler, baglår, balder og lårmuskler. Derfor vil klikskoene kunne give dig både større hurtighed og udholdenhed.

… hvis du bruger cyklen som transportmiddel?

Som utrænet kan cykling til og fra arbejde godt give dig en forbedret form. Men ønsker du for alvor at blive fit, skal der mere målrettet og hårdere træning til. Hvis du ikke gradvist øger både mængde og intensitet på din cykling, vil fremgangen nemlig stagnere.

… hvis du cykler langt og intenst?

Hvis du har en stor og intens træningsmængde, fx hvis du træner til triatlon, vil du både styrke dit hjerte, kredsløb og musklerne. Og du kan gøre det i et omfang, der ligger langt over, hvad du kan opnå ved almindelig motionscykling. Til gengæld stiger din risiko for skader som følge af overtræning også – præcis som ved al anden sport, der udføres i store, ekstreme mængder. Cykling er dog stadig en af de træningsformer, hvor skadesrisikoen er mindst, da du ikke er belastet af din kropsvægt og gentagne stød, som du er under fx løb.

… hvis du cykler MTB i skoven?

Cykler du i naturen, fx i en skov med mange bakker, vil stigningerne øge intensiteten betragteligt, hvis du sørger for at træde godt til i pedalerne, når det går opad. Det vil gøre dit kalorieforbrug langt større, og det vil også give din iltoptagelse et ekstra løft.

SE OGSÅ: Sådan undgår du skader, når du træner

… hvis du dyrker spinning inden døre?

Du kan få præcis det samme træningsudbytte, om du træner ude eller inde. Det kræver bare, at du træner med samme intensitet, varighed og antal gange om ugen. Det kan stille lidt større krav til dig, når du sidder på en spinningcykel end på din landevejscykel. Udendørs får du masser af variation og modstand af fx bakker og vind. Indendørs kræver det, at du selv er god til at øge og variere intensiteten.