Glem bekymringer
SPONSORERET indhold

Tænker du for meget over tingene?

Rigtigt mange kvinder har så travlt med at spekulere over, hvad vi tror, der forventes af os, og hvad vi skal præstere, før vi er gode nok, at vi glemmer os selv. Det siger terapeuterne Marianne Egense og Annlil Frolov, som i en ny bog giver en kærlig opsang til alle os kvinder, der stræber efter at være den perfekte mor, kollega, kæreste… Er du monstro en af dem?

Af:: Louise Kidde Sauntved Foto: Bulls Press
11. sep. 2012 | Sundhed | ALT for damerne



Klokken er 03.00, og du ligger vågen. Din mand snorker lystigt ved siden af dig, men du kan ikke finde ro. Tankerne kværner rundt i hovedet på dig. Alt det du skal nå i morgen på jobbet, hjemme, bekymring for ungerne, tanker om hvordan du bliver en bedre kæreste, og skulle du egentlig ikke også lige tabe de fire kilo og starte på det kursus i mindfulness… Eller skulle du hellere tage et franskkursus, så du er klar til ferien i Provence? Eller…

Kender du ovennævnte scenarie? Ja? Så er du sandsynligvis en „hjernepige“. En af alle de kvinder, der tænker alt alt for meget over tingene og prøver at have styr på alle aspekter af dit liv og bevare kontrollen i selv de mest kaotiske situationer.

Multitasking er en fremragende egenskab i et til tider kaotisk moderne liv, hvor det gælder om at holde rigtigt mange bolde i luften hele tiden, både privat og på arbejdspladsen. Problemet er bare, at du ikke kan være 100 procent chef, medarbejder, kone, mor, søster, datter, veninde, kæreste, elskerinde (og alle de andre roller du jonglerer med) på samme tid. Hvis du prøver på det, er der med sikkerhed én person, der vil blive glemt i forbifarten, nemlig dig selv! For når vi suser rundt for at tage os af alt og alle omkring os, er det letteste sted at vinde tid at glemme os selv. For det kan der jo ikke ske noget ved, vel? Jo. For uden tid og ro til at tage vare på os selv, ender vi med at tømme vores indre ressourcer, og så vågner vi måske en dag op uden lyst, glæde og overskud. Men med en følelse af at bruge mere energi på at overleve end på at leve. Først der stopper hjernepigen op.

Drop kontrollen
Marianne Egense og Annlil Frolov, begge terapeuter med speciale i moderne kvinders hektiske liv, oplever flere og flere kvinder, der kommer til dem, fordi de ikke længere kan mærke glæden, vinden i ansigtet, lysten – både til livet og til manden i deres liv. De har brug for en hjælpende hånd til igen at få et sundt og afbalanceret forhold til deres mange roller. Derfor har de to terapeuter skrevet bogen „Sluk! En guide til kvinder, der tænker for meget“. En kærlig, men kontant opsang, der i ultrakort form kunne lyde „hold op med at tænke så meget, smukke. Mærk efter i stedet“.

Rigtigt mange af de kvinder, der henvender sig til os, synes de har tjek på livet, men kæmper i virkeligheden med selvværdet, sexlivet og parforholdet, Det er kloge og dejlige kvinder, der ønsker at præstere ikke kun 100 procent, men 200 procent hele vejen rundt. Det er ambitiøst og kan ikke undgå at blive en strabadserende rejse, hvor livsglæden og gnisten kan være svær at mærke. Men ikke desto mindre er det her, flere og flere kvinder ender.

Sådan skiver Marianne Egense og Annlil Frolov i starten af deres bog. Og fortsætter med at formane os om, at der altså ikke findes særligt mange kvinder med et S for Superwoman syet hen over brystet. Og har du ikke sådan et, så er det bare med at droppe forventningerne om at kunne være så perfekt i alle sine mange roller. Nu! Før præstationsangsten æder dig op.

Livet skal nemlig ikke kontrolleres – og kan det i øvrigt heller ikke, så det er spild af tid og ikke mindst kræfter at løbe efter illusionen om kontrol. Brug hellere energien på at sanse og leve lige nu og her. At slippe kontrollen og forsøget på at være 100 procent på alle områder vil højst sandsynligt føre til, at du i sidste ende får mere overskud til ikke alene at yde i livet, men også nyde.

Stå af præstationsræset
Vi har så travlt med at spekulere over, hvad vi tror, der forventes af os, og hvad vi skal præstere, før vi er gode nok (og det er ikke så lidt i vores eget tankespind). Når tankerne får lov at gå i selvsving, risikerer vi at lukke af for følelserne og dermed ignorere vores vigtigste pejleredskab her i livet: Evnen til at mærke efter om en beslutning, handling eller tanke nu også er rigtig for os. Om det er, hvad vi vil og har lyst til. Og hvad værre er, så gør vores forsøg på kontrol det mere og mere svært at slippe den og vise den sårbarhed, der er nødvendig for at kunne have et nært og intimt forhold til andre. Du mister simpelthen evnen til at være til stede. I nuet og i forhold til andre mennesker, når tankerne konstant kværner om „skulle“ og „burde“ og „må“.

Desværre er det ikke en helt let sag at hoppe fra hjernen ned i hjertet og maven. For mange af de uhensigtsmæssige mønstre er nogle, vi har haft med os, fra vi var helt små. Vi har måske været nødt til at tage for meget ansvar, eller oplevet at vi fik ros, når vi kom hjem med gode karakterer og derfor har sat lighedstegn mellem værd og præstation. Der er lige så mange årsager til, hvordan vi ender som hjernepiger, som der findes kvinder.

Læs også: Få overskud på 7 minutter  

Præstationsræset fortsætter ind i voksenlivet. Der bliver nærmest set en smule skævt til kvinder, der vælger at blive hjemmegående. For har de ikke større ambitioner? Samtidig forventes det, at vi kan være fuldtidsmødre, der lige har bagt boller, når ungerne kommer hjem, og da også lige kan svinge os op til en sexet kjole og romantisk middag, når samme unger er lagt i seng. Eller... i hvert fald ville vi ønske, at vi kunne, for sandheden for de fleste er, at jagten på det perfekte liv tærer på kræfterne, og at sex er noget, der kan klares EFTER at opvasken er taget, vasketøjet lagt sammen, de sidste arbejdsmails tjekket og de hjemmebagte boller sat til hævning. Hvis der altså er nogen som helst energi tilbage. Vi har skabt et samfund for os selv, der er hængt op på alenlange to do-lister, uden plads til bare at være til stede. Men det er i pauserne, vi mærker livet, ikke når vi stæser af sted, forklarer Marianne Egense og Annlil Frolov.

Plej dit parforhold
Hjernepiger er ifølge Marianne Egense og Annlil Frolov ikke alene i overhængende fare for at brænde sig selv ud, de spiller også tit hasard med deres parforhold. Helt uden at vide og ville det. For når man prøver at holde en masse bolde i luften på samme tid, er det let at „komme til“ at tabe dem, der tilsyneladende ikke kan gå i stykker, og det er typisk hensynet til en selv OG ens parforhold. For mon ikke han stadig sidder i sofaen, selv om han ikke får den store opmærksomhed et par uger? Uger bliver desværre til måneder og i grelle tilfælde til år, hvor du – lige om lidt – vil dedikere al din opmærksomhed mod din elskede. Give plads til ham og hans meninger, til forskelle, til sex, nærhed og intimitet. Lige om lidt. Indtil du en dag måske opdager, at sofahjørnet er blevet lige så tomt som din indre ressourcetank.

Lær, at det er okay at have sex, selv om der står en kæmpe opvask (måske er der endda mere overskud til opvasken bagefter?), at hans sofa måske godt kan få lov at komme med i indretningsplanerne, selv om den ikke er den kønneste. Det er jo også hans hjem. At tusind aftaler om babysvømning, ballet, rytmik, tennis og så videre ikke nødvendigvis er opskriften på at være en succesfuld familie. At han ikke har direkte satellitadgang til dine tanker og overvejelser – tal med ham, ikke bare til ham, husk I er to mennesker, og lige så vel som at du ikke må glemme at sørge for plads til dig, skal der også være plads til ham. Kort sagt: slap af og lad stå til. Bare en lille smule.

Find balancen
Marianne Egense og Annlil Frolovs første bud til de overophedede hjerner er enkelt: Stop op, lær at være i nuet og mærk dig selv. Find ind til din egen kerneværdi, dit selvværd, i stedet for at søge en ydre bekræftelse, der højst gavner din selvtillid. En hjernepige vil tit være langt mere sikker på sine faglige kompetencer end på sit værd som kvinde og vil derfor bruge uforholdsmæssigt meget energi på arbejdet, der bliver en stor del af hendes identitet. Men samtidig føler hun altid, at hun lige kan blive lidt bedre. Og det bliver et pres, som hun prøver at planlægge sig ud af. Og derved giver endnu mere køb på nærværet. I stedet gælder det om at gribe fat identiteten og selvværdet og styrke det. Så skal selvtilliden nok få det fint.

Det skal ikke forstås sådan, at der er noget galt i at have ambitioner, drømme og mål i sit arbejdsliv. Det er bare nødvendigt, at der er en balance, da du er nødt til at integrere alle sider af dig selv, hvis du vil være et helt menneske. Som Marianne Egense og Annlil Frolov skriver „balancen kommer med indsigten og evnen til at prioritere og kunne vælge til og fra“. Hvilket lidt firkantet vil sige, at du „kun“ er 100 procent. Og hvis dit barn for eksempel er sygt, og kræver de 50 procent, så kan du ikke arbejde hjemmefra samtidig og yde 100 procent der. For der er jo kun 50 procent tilbage. Og det er okay.

Vi har alle en mængde ressourcer til rådighed – de kan kun bruges en gang, ellers går man i minus, og så knækker filmen på et tidspunkt. Mængden af ressourcer skal fornyes, der skal benzin på bilen! Vi skal have søvn, mad og tid – egenomsorg, kærlighed og gode oplevelser, være glade og føle overskud. Ikke nødvendigvis samtidig, men elementer af det er et must for at kunne starte bilen hver dag. Der skal være balance mellem det man får, og det man giver ud.


Artiklen er blevet til på baggrund af bogen „Sluk! En guide til kvinder der tænker for meget“.


Find ud af, om du er en hjernepige, og hvad du kan gøre på næste side.

 



Tegn på, at du er en hjernepige

• Du er velfungerende og vil gerne være perfekt til alt. Har styr på dig selv, går op i udseende, krop og boligindretning. Er samvittighedsfuld og lidt en 'pæn pige'.

• Du er veluddannet med et godt job med mulighed for udvikling og karriere – så facaden er i orden.

• Du er social og har et stort netværk

• Du er energisk og måske endda lidt af en kontrolfreak.

• Du er god til at analysere og planlægge og har høje forventninger til både dig selv og andre?

 


15 råd til at slukke fra Marianne Egense og Annlil Frolov

1 Dyrk lysten – drop listen

2 Drop mindreværdet – dyrk selvværdet

3 Ud af hovedet – ned i kroppen.

4 Mærk dine følelser, accepter dem og udforsk dem. Følelser er ikke farlige – brug dem

5 Tag en tanke ad gangen. Det vil gøre dig mere fokuseret, skabe klarhed og give dig en bedre kontakt til følelser, krop og sjæl.

6 Husk at parforholdet ikke er en solodans.

7 Tillad dig selv at slappe af i dit forhold, vær rummelig, vis sårbarhed og nyd livet

8 Vær ikke bange for forandring – det skaber udvikling, selv om det kan være svært at få øje på det i nuet.

9 Giv dit barn rødder, så det kan stå fast og ved, hvem det er – og vinger, så det kan løsrive sig.

10 Husk, det er dit eget ansvar at få det bedste ud af det, du har fået med fra din barndom.

11 Giv din krop en chance – det fortjener den.

12 Du er kvinde. Integrér din femininitet og brug den.

13 Jobbet skal gøre dig glad og tilfreds, men er ikke hele din identitet – slap af og indse, at det bare er en del af livet.

14 Vær ærlig over for dine veninder, så kan de også være ærlige overfor dig. Fuck facaden!

15 Mindre tankespind giver mere tid til og mulighed for at mærke lykken.

Læs også: Und dig selv det bedste