Chris MacDonald tipper til et sundere liv med mere motion
SPONSORERET indhold

Chris MacDonald: "Vil du have succes med dit vægttab, er det dit sukkerforbrug, du skal kigge på"

Chris MacDonald er en mand med en mission; nemlig at gøre det nemmere og mere tilgængeligt at være sund. Få hans bedste tips til gåture, vægttab og motivation.

Af:: Susanne Knutzen Foto: Just Human & AXA
04. dec. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

”80 % af grundene til at vi mister livet, er livsstilssygdomme, som vil kunne forebygges. Vi ved, at 70 % vil blive ramt at sygdomme, der tager liv, men som også skærer ned på vores sundhedsalder, OG vi ved, hvad der skal til. Men i stedet sætter vi os foran computeren og spiller Candy Crush eller ser Game of Thrones, og vi ser ikke kun et afsnit, men tre i træk. Og med os har vi en pose Matador Mix, og i stedet for at spise et par lakridser ender vi med at spise hele posen.”

Genkender du også det billede? Her på alt.dk underholder vi i hvert fald ofte hinanden med, hvor mange afsnit af favoritserien, vi lige fik tygget os igennem aftenen før, mens vi proppede munden fuld af skolekridt …

Ovenstående citat kommer fra Chris MacDonald – en mand med en mission; nemlig at gøre det nemmere og mere tilgængeligt at være sund i Danmark. Et projekt, som vi bl.a. har kunnet følge med i i DR-programmerne U-turn, hvor Chris MacDonald hjælper en gruppe danskeres kamp mod sygdommen, type 2 diabetes. I et år følger seks personer en nøje planlagt livsstilsændring med sund mad, daglig motion og bedre søvn. Metoden indgår i et stort forskningsprojekt på Rigshospitalet, der videnskabeligt undersøger, om helt almindelige danskere kan komme af med deres diabetesmedicin og gøres symptomfrie, blot ved hjælp af sund mad og motion – og resultaterne er sigende.

”Vores forskningsresultater i U-turn-projektet viser tydeligt, at livsstil kan bruges som behandling. Det, vi har arbejdet med i U-turn, er, om man kan bruge motion, kost og livsstilsændring som et supplement til almen behandling eller som behandlingsform sammen med eller uden medicin, og resultaterne har været meget positive, hvor størstedelen af deltagerne har kunnet nedsætte eller helt stoppe med medicin,” siger Chris MacDonald.

Et usundt tag-selv-bord

Men selv om resultaterne er positive, og de færreste i dag ikke er i tvivl om, at vi skal spise sundt og dyrke motion for at øge livskvaliteten og forhåbentligt undgå livsstilssygdomme som fx sukkersyge og blodpropper, er det oftest sofaen og en pose Matador Mix, der står først for, når arbejdsdagen er ovre. Og det er ifølge Chris MacDonald ikke så mærkeligt, når vi kigger på de prioriteter vores samfund stiller op for os.

”Når det fx kommer til vægttab og kilo, ser jeg den største effekt, når man fjerner sukker fra kosten. Jeg har selv prøvet at være sukkerfri siden december. Jeg vidste godt, at sukker var skidt, men jeg var ikke klar over, hvor meget der er at hente ved at reducere indtaget. Lever man et liv, hvor man vil begrænse, hvor meget sukker man indtager, begynder der at ske mange spændende ting med vores stofskifte og det er fordi vi bottom line ikke er skabt til at kunne klare særligt meget sukker."

Det er dog ikke den nemmeste sag at holde sig væk fra sukker - heller ikke for Chris MacDonald.

"Selv om jeg har været ekstremt fokuseret på at undgå sukker, får jeg stadig rigeligt. Derfor burde vi som samfund spørge os selv om, hvilke prioriteringer vi gerne vil have. Hvordan vil vi designe vores arbejdspladser, skoler og supermarkeder, så de hjælper os på rette spor? I dag skal man jo bare gå ind i en tankstation for at se, hvor uambitiøst det er. Det er jo et stort tag-selv-bord af ting, der ikke er gode for nogen mennesker.

Det er ikke kun i forbindelse med U-turn-projektet, at Chris MacDonald prøver at ændre vores sundhed. Han har også stiftet Just Human Fonden, som er en non-profit fond, hvis formål er at arbejde på at forbedre danskernes trivsel. Og netop trivlsen er afgørende for vores velbefindende, for kløften mellem blot at overleve og at trives er stor. I dag er der alt for mange mennesker, der befinder sig på den forkerte side af kløften – de trives ikke, de overlever.

"Just Human er sat i verden for at være en bro over kløften, for så mange mennesker som muligt. Vi har brugt meget tid på at oplyse om, at vi skal motionere mere, spise bedre, ryge mindre og få styr på stress. Når vi vælger også at fokusere på trivsel, fokuserer vi også på, om man har ondt i livet. Når vi mistrives socialt eller psykisk, er det en af de største årsager til stress, og der er ikke meget, man skal være mere ydmyg overfor end kronisk stress i kroppen."

Målet er at forsøge at træffe de bedste valg, vi kan med de ressourcer, vi har. Det er det vigtigt, at vi tænker over, hvordan vi definerer trivsel, for det spiller en stor rolle for vores chancer for at trives. Hvis vi eller samfundet bliver ved med at hæve barren for, hvad vi skal overkomme og præstere, risikerer vi at låse os selv fast i en tilstand, hvor vi aldrig føler, at vi er gode nok. Vi skal sætte barren “Just right” – og det er i høj grad baseret på en personlig mavefornemmelse.

Walking is the Man's Best Medicine

I Just Human er det the Power of One and the Power of Many, som er i centrum. Der arbejdes både for, at vores omgivelser bliver mere støttende, så vi har de bedste odds for at trives. Og for at give os de redskaber til at trives bedst muligt i de omgivelser, vi lever i. Just Human Fonden vil gerne inspirere og motivere enkeltpersoner til at tage ansvar for egen trivsel og for hinanden. Det sker blandt andet ved at invitere til Walk & Talk-arrangementer.

”Alle vores store tænkere, som Hippokrates, Sokrates, Platon, Kierkegaard og Nietzsche var enige om en enkelt ting, nemlig at de bedste og vigtigste tanker, og bearbejdningen af deres tanker og følelser var foregået under en gåtur. Hippokrates sagde Walking is the Man’s Best Medicine, og han har ret, der sker noget med vores krop og sind, når vi er ude og gå. En gåtur kan være medicin til at genskabe den gode samtale, det kan være medicin til at reducere stress, det kan være medicin til at være alene med ens egen indre dialog, medicin i forhold til mere refleksion. Der er ikke meget, der ikke bliver bedre på en eller anden vis af en gåtur.”

Og Chris MacDonald er ikke i tvivl, hvis du vil øge dine odds til det bedste liv, du har mulighed for at leve, skal du motionere, og du kan derfor med fordel minde dig selv om belønningen; nedsat risiko for sygdom, øget vægttab, tøjet sidder bedre, og ikke mindst at du får mere energi, som giver dig overskud til at være en god mor, en god chef, en god kæreste, og til at leve sundt og trives.

”Jeg har sjældent lyst til at løbe en tur, når jeg vågner om morgenen. Det er ikke altid lysten, der driver værket, men jeg sørger for at huske på mit 'hvorfor' og min belønning. Når jeg kommer hjem efter en løbetur, føles det bare så godt, ikke kun på grund af endorfinerne, men også på grund af belønningen i min hjerne, nemlig et større overskud.”

Chris MacDonald: 4 gode tips til at komme i gang med motion

1. Hav et mål
Sørg for at have et mål med handling bag. Det er det fede ved motionsløb som Alt for damernes Kvindeløb, at man kan bruge det som mål til at sikre at få motion ind som en daglig rutine. Det er altid det tip, jeg har: Sørg for at have et mål ude i horisonten, som kan bruges til at drive din daglige velfærd frem – det er utroligt vigtigt og hænger sammen med næste tip.

2. Skab pålidelige rutiner
Jeg er aldrig endt ud på en løbetur, hvor jeg tænker, ’hov, hvordan endte jeg dog her’. Motion sker ikke automatisk – der har forinden været både beslutninger og planlægning involveret, og derfor skal man også være smart med sin viljestyrke. Viljestyrke er et afsindigt vigtigt redskab, men din viljestyrke bliver brugt op i løbet af en dag, så derfor er det vigtigt at skabe stærke og pålidelige rutiner.

Hvis man skal i gang med at få dyrket motion, råder jeg altid til, at man prøver at få det gjort som noget af det første på dagen. Du kan også sørge for at være forpligtet fx ved at lave aftaler med en trænings- eller løbemakker, for er du kun forpligtet over for dig selv, så pøj pøj med det, for vi har alle sammen prøvet at have en stemme i hovedet, som hele tiden vil retfærdiggøre, hvorfor vi kan springe over i dag. Jeg kalder den stemme i min hjerne, min bullshitter, og ham kan jeg ikke lytte for meget til. 

3. Ingenting slår frekvens
Hvis man er interesseret i vaner og stærke pålidelige rutiner, kan ingenting slå frekvens. Når folk spørger mig, om jeg er så fanatisk, at jeg aldrig misser en dag med min daglige gåtur, svarer jeg næsten aldrig. Hvis jeg misser en dag, hvilket jeg gør, for jeg er jo bare et menneske, ligger jeg min daglige gåtur ind som en absolut topprioritet dagen efter.

Det kan være, at jeg skal stå tidligere op for at få det gjort, men det skal simpelthen ind i kalenderen som en regelmæssig forpligtet rutine ellers risikerer vi, at den glider ud i sandet. Den lille bullshit stemme i mit hoved skal nok hviske til mig, om jeg ikke hellere skal ligge mig ned på sofaen.

4. Hold øje med din 'hvorfor'
Hvorfor gør du det her? Hvorfor motionerer du? Nietzsche sagde, at en person med et stærkt nok 'hvorfor' kan holde ethvert 'hvordan' ud. Der er en fin inspiration at hente i det. Du kan sagtens kombinere det sammen med fx din løbetur. Brug et øjeblik på din løbetur til at reflektere over, hvorfor gør jeg det her? Jo stærkere 'hvorfor' og jo mere du ved, hvad du får ud af det, som fx mere energi, mere trivsel og bedre sundhed, jo nemmere er det at komme afsted.

Tilmeld dig ALT for damernes Kvindeløb 2018