Nyt sundhedstjek skal være et skridt på vejen mod sundere modeller under modeugerne i København.
SPONSORERET indhold

Er modellerne sunde nok?

Det spørgsmål skal en ny sundhedstest kunne give svar på. Med et nyt forslag forud for årets første store modeuge vil sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) tilbyde alle unge københavnske modeller et sundhedstjek i samarbejde med Danish Fashion Institute (DAFI) og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade – LMS.

Af:: Mi Skjold Brix Foto: Presse
28. jan. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Hvad sundhedstjekket helt konkret skal indeholde er endnu ikke på plads, men de tre parter er enige om at foreslå en ordning, hvor modellerne i pilotprojektet tilbydes et frivilligt sundhedstjek, som skal hjælpe til at identificere eventuelt syge unge eller unge med en risikobetonet adfærd, men også identificere alle dem, der ikke har problemer.

Konceptet bag tilbuddet er forsat under udvikling, og det vil derfor først kunne blive rullet ud senere på året. Hos Foreningen Danske Modeller hilser man initiativet velkommen.

- Vi er meget spændte på, om det vil fungere i praksis, men er glade for at Københavns Kommune vil deltage i projektet, siger næstformand i Foreningen Danske Modeller, Lykke Jeppesen til ALTfordamerne.dk.

BMI-grænser er misvisende
De ser et behov for, at der bliver taget hånd om nogle af de modeller, som lider af spiseforstyrrelse uden at det nødvendigvis afspejler sig i tallet på vægten eller i BMI, som andre lande har indført en nedre grænse på.

- Tallet siger ofte ikke noget som helst om, om en person er syg eller ej. Derfor skal der noget andet til, som kan være med til at spotte dem, er lider uden at det et synligt.

LÆS OGSÅ: Her er det nye kropsideal

Tidligere initiativ faldt til jorden
Tidligere har der været taget initiativ til at indføre et krav om en sundhedstest for alle modeller i Danmark, for at luge ud i tilfældene af unge kvinder, der lider af spiseforstyrrelse. Testen skulle bestå af en spørgeskemaundersøgelse, et BMI-tjek, en blodprøve og en samtale med en fagperson.

Initiativet faldt efter ca. et år, da Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab (BUP) meldte ud, at sundhedstjekket ikke var en god idé og redskab til at spotte de syge og hjælpe dem, da det ville være nemt at snyde.

Det ærgrede blandt andet Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade – LMS, som så et behov for at beskytte lidende piger fra at være en del af en branche med særligt stort fokus på kroppen.

Rammer ikke de syge, men hjælper de sunde
Derfor er de glade for at kunne fremsætte et forslag, der indtil videre vil være et tilbud og ikke krav til modellerne under modeugen – og i øvrigt også andre unge i København, hvis de skulle være interesseret.

- Vi prøver at få taget hul på det, og ved godt det ikke er den ideelle løsning. Det er nok rigtigt, at det ikke er en pige på 36 kilo, som bør veje 48 kilo, der kommer ind af døren. Men måske kommer der nogen, der har brug for at signalerer, at de er sunde ud ad til. Og det er i første omgang det, vi kan give med dette forslag, siger Steen Andersen, generelsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade – LMS til ALTfordamerne.dk.

Han ser samtidig forslaget som en mulighed for at blive klogere på, hvad en eventuelt fremtidig løsning på problemet skal være.

- Vi tror på, vi har fundet en måde at gøre det på, hvor vi kan teste, hvad der virker, og hvad der ikke virker, siger han.

Modelbureauerne kan bruge det
Både Steen Andersen og Lykke Jeppesen peger på, at det også er vigtigt at sikre sig den fornødne hjælp til de unge, der bliver vurderet til at være usunde.

- Det er vigtigt, at vi kan gøre noget for dem, der får at vide, de ikke er sunde nok, og vi vil meget gerne indgå i en dialog og dele vores medlemmers erfaringer, siger Lykke Jeppesen, næstformand i Foreningen Danske Modeller.

I hendes øjne ligger det helt store potentiale i forslaget i, at modelbureauerne tager sundhedstjekket til sig, og i sær i forhold til modelspirer gør brug af det.

- Det vil muligvis kunne have en præventiv effekt, hvis bureauerne også opfordrede til at "new faces" skulle igennem et tjek. Det vil blive en god introduktion til en branche, der er så fokuseret på kroppen. Jeg synes bestemt ikke, det er overflødigt at arbejde med et sundhedstjek, siger hun.

Det samme mener Steen Andersen:

- Ninna Thomsen tager hul på det. Og det ville da have været rart, hvis det kunne præsenteres helt færdigt. Men nu er det en form for test, og vi er meget godt tilfreds med, at der endelig bliver gjort noget, siger han.

LÆS OGSÅ: Derfor er kvinder bange for at være nøgne sammen