Fødvarer din hjerne absolut ikke kan lide
Foto: iStock
ALT for damerne

Sund mad til hjernen

Fødevarer din hjerne absolut ikke kan lide

Den usunde mad ødelægger hjernen og kan blandt andetforøge risikoen for at få en depression. Læs med her, og få styr på, hvad du skal holde dig fra – og hvad du skal spise, for at holde din hjerne sund og klog

Af Julie Vöge 06.jul.2014 Sundhed

Vi er efterhånden alle med på, at frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter og forsagelse af mættet fedt og kolesterol er vejen frem til at få en sund krop. Men kun få af os ved, hvad der skal på middagstallerkenen for at holde hjernen sund. De sidste mange år har vi været ekstremt fokuseret på kroppen. Vi løber som aldrig før, for at holde den slanke linje. Vi laver squats og coretræning for at styrke musklerne og forbrænde endnu mere. Og vi spiser fedtfattigt, undgår solens kræftfremkaldende stråler og har for længst droppet smøgerne for vores lunger og huds skyld. Vi er også opmærksomme på ikke at stresse, være mindful og bage vores palæobrød fra bunden, men hjernen, selve moderskibet, kontrolrummet, der udstikker rammerne for alle vores bevægelser og tanker, er der ikke mange af os, som skænker en tanke.

Vi ved godt, at det ikke er superfikst at sniffe lightergas, for det brænder vistnok titusindvis af hjerneceller af på én gang. Vi ved også, at det er godt at fylde lærdom på hjernen, for det giver os flere valgmuligheder i livet. Men nu er det på tide, at vi er opmærksomme på nyere hjerneforskning, som viser, at den menneskelige hjerne er påvirkelig over for de fødevarer, som vi hver især spiser. Det kan godt være, at du har to cand.mag.-titler på visitkortet og kan slå Euklid i brøkregning og ligninger, men spiser du for meget sukker og transfedtsyrer, ryger klogskaben ud med badevandet, for din hjerne vil ældes før tid.

Og har du først lavet skader i hjernen, er de så godt som uoprettelige. Er du overvægtig, så kan du tabe dig. Hænger balderne, kan de strammes op, men er din hjerne kalket til, og hjernecellerne brændt så heftigt af, at hukommelsen svigter, er der lang vej eller ingen vej tilbage. Derfor: Væn dig til at se hjernen som en svamp, der gøres tung, sløv og skades med usund kost, men som med sunde fødevarer og god søvn hele tiden vrides og er let og klar til at suge nye indtryk til sig.
Kilder: Daily Mail, Prevention.com, Huffington Post, Sundhedsstyrelsen, Newsmax.com, Bt.dk, The Mind Health Report, Skab-din-egen-sundhed.com, Dr.dk, The New England Journal of Medicine.

Cola og pizza skader børns IQ
Flere undersøgelser peger på, at det har betydning for vores intelligens, hvad vi bliver fodret med de første tre år af vores liv. I de første leveår vokser hjernen mest, og er mest modtagelig over for ikke bare psykisk stimulans, men i høj grad også overfor at blive proppet med de mest optimale, ernæringsmæssige byggesten, der så netop gør barnet i stand til at suge til sig af viden. Børn, der ofte får forarbejdet, sukker- og fedtholdig mad som f.eks. pasta, burgere, pizza og kage, i deres første tre leveår, kan få op til en fem procent lavere IQ end deres jævnaldrende kammerater, som bliver præsenteret for fisk, frugt og grøntsager.

Mættet fedt skyld i Alzheimers
Der er mange faktorer, som ligger bag udvikling af Alzheimers. Nogle af dem har at gøre med arv, genetik og dit søvnmønster. Andre har forskere i de senere år fundet ud af er forbundet med vores kost. Får du mere end 4 gram mættet fedt i timen, som f.eks. kan komme fra firbenede dyr, skind fra tobende dyr og forarbejdede planteolier, så hæves mængden af kolesterol i blodet. Det sætter sig fast på dine blodårer og skaber inflammation – en slags betændelsestilstand – i blandt andet dine hjerneceller. Tilstanden betyder, at cellerne ikke får tilført nok blod og ilt, og det betyder så igen dårlig hukommelse.

Kort fortalt: Minimér indtaget af mættet fedt og transfedtsyrer, og så vil du ifølge videnskaben mindske risikoen for udvikling af Alzheimers med op til 40-50 procent.

Fastfood øger risikoen for depression
Uhhmmm, sådan en gulerodsmuffin på caféen med veninden eller en omgang pizza med ungerne er hyggelig, men kan blive rigtigt trist, hvis det er noget, du praktiserer ofte. Undersøgelser viser nemlig, at usund kost kan ende med en depression. I en af de største undersøgelser på området blev 43.000 kvinder fulgt i 12 år. Her tegnede der sig et klart billede af, hvilke kvinder, der blev diagnosticeret med depression, og hvilke der ikke gjorde. Gruppen af kvinder, der hver dag spiste enten rødt kød, fedt, raffinerede kornprodukter som pasta, hvidt brød, kiks og chips eller drak sodavand hver dag, havde op til 41 procent højere risiko for at udvikle en depression, end de kvinder, som spiste sundt. Det skyldes, at den usunde kost skaber inflammation i kroppen, og altså også i hjernen. For meget inflammation kan betyde hjertesygdomme, diabetes, kræft og
ja, depression.

LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Stor guide: Supersund - helt enkelt

Fedme giver mindre hjerner og hjerneblodpropper
Fede madvarer og for lidt motion er lig med overvægt. Ud over at de mange ekstra kilo kan ende med et utal af livsstilsrelaterede sygdomme, så kan hjernen også tage skade. Voksne med en BMI på mere end 25 sender deres hjerneceller på overarbejde. Blodårerne får vanskeligere ved at transportere blodet rundt i hjernen, og undersøgelser viser, at det betyder, at hjernen hos overvægtige er mellem 4-8 procent mindre end hjernen hos en normalvægtig. Det betyder så igen, at overvægtiges hjerner ældes hurtigere og før tid. Og at overvægtige måske slet ikke når at blive særligt gamle, for den dårlige blodforsyning til hjernecellerne øger risikoen for blodpropper i hjernen.

Sukker frarøver os kortidshukommelsen
Næste gang, du bider i en Daim eller tyller en cola, så tænk lige på, at du kan være godt i gang med at spolere din kortidshukommmelse. Stoffet BDNF (Brain-Derived Neurotropic Factor) bliver hæmmet ved indtagelse af større mængder sukker. BDNF er et protein, som er nødvendigt for vækst og dannelse af hjerneceller i hjernens hukommelsescenter. Laver du ikke BDNF kan du derfor ikke huske og skabe nye minder. Det betyder, at du simpelthen mister kortidshukommelsen og forringer muligheden for indlæring. Ved at undgå for meget sukker, og i øvrigt fyre op for motion, som øger udskillelsen af BDNF, gør du din hukommelse en stor tjeneste. Husk, at sukker også er af den skjulte slags, så ingen vej udenom at læse varedeklarationer.

Godt at vide: Hold igen med fødevarer, der indeholder Sucrose, Lactose, fructose, glucose, dextrose, galactose, maltose, sorbose og xylose.

Giver gluten skizofreni?
Selvom dine tarme ikke brokker sig over glutenholdige produkter som brød, kage, kiks og pasta, kan der være god grund til at holde sig fra gluten alligevel. Gluten danner i forbindelse med nogle af de fordøjelsesenzymer, vi har i mavesækken, stoffet peptid. Et stof, der kan fungere som en slags morfin, og som påvirker vores mentale tilstand. I vores vestlige del af verden, spiser vi meget gluten. Det gør man ikke på tre stillehavsøer, hvor forskere fandt ud af, at kun to voksne ud af 65.000 voksne havde skizofreni. Da 1 ud af 100 udvikler sygdommen i vesten, kunne det tyde på, at svaret skal findes i gluten. Teorien om sammenhængen mellem gluten og skizofreni understøttes kun af, at sygdomssymptommerne mindskes for mange skizofrene, når de sættes på en glutenfri diæt.


Vil du gøre din hjerne glad?
Laks
Spis omega-3-holdige fisk som laks, sardiner og sild 2-3 gange om ugen. Omega-3-fedtsyrer virker anti-inflammatoriske og smører hjernens nervetråde, så hjernen får lettere ved at overføre nervesignaler.

Blåbær
En kop friske eller optøede blåbær om dagen skulle være en fremragende hjælp til at holde hjernen ung og frisk takket være indholdet af antioxidanter, der neutraliserer frie radikaler, som er ustabile iltmolekyler og som linkes til kræft, hjertesygdomme og ældning.

Nødder og frø
De indeholder masser af E-vitamin, der holder vores kognitive ressourcer vedlige. Nødder og frø er også rige på essentielle fedtsyrer, som netop er essentielle, fordi de er nødvendige for hjernens trivsel. 

Fuldkorn
Brune ris, rugbrød eller groft brød er stoppet med komplekse kulhydrater, der er en vigtig energikilde for hjernen. 

Avocado
Er næsten lige så perfekte for din hjerne som blåbær. Avocado indeholder sundt, mættet fedt, som giver et godt blodomløb – også i hjernen. Avocado sænker desuden blodtrykket.

Grøn te
Drikker du 4-5 kopper grøn te om dagen, får du ud over øget tissetrang også nedsat risikoen for Alzheimers og Parkinsons og får forbedret hukommelsen og din indlæringsevne takket være stoffet EGCG.
Kilder: Simpelsundhed.dk, Sciencedaily.com, Medicalnewstoday.com, Dr.dk


LÆS OGSÅ: Sund på 10 uger: Træningen skal være sjov

5 fødevarer din hjerne ikke kan lide
1/ Transfedt. Findes i f.eks. margarine, hærdede vegetabilske olier, brød, kager, kiks, slik, chips, wienerbrød. Mættet fedt. Findes f.eks. i kød og fede mælkeprodukter. 

2/ Sukker (tilsat og skjult)Det er let at holde rede på, når det handler om det hvide sukker, som du drysser i kagedej, i kaffen eller i smoothien. Men vær lige så opmærksom på tilsat, skjult sukker i dine madvarer. Ketchup indeholder f.eks. lige så meget sukker som chokolade.

3/ Korn (medmindre det er fuldkorn)

4/ Hvidt brød, hvide ris, hvid pasta

5/ VidenskabsmadGrøntsager og kød, hvor marker og dyr er "fodret" med pesticider, antibiotika, hormoner og genmodificering.

Henter...