slank med yoga
SPONSORERET indhold

Fokus på yoga: Kan du tabe dig og komme i fantastisk form på måtten?

Er yoga en mirakelkur mod stress? Og kan du også tabe dig og komme i fantastisk form på måtten? Eller er effekten voldsomt overdrevet? Her er sandheden om verdens hurtigst voksende motionsform.

Af:: Gitte Høj Foto: Getty
21. jun. 2016 | Sundhed | Fit living

Den hurtigst voksende motionsform på verdensplan – som både styrker krop og sind. Gæt engang, hvad det er … Ja, det er selvfølgelig yoga, som også virkelig har fået tag i os herhjemme. Men hvorfor er yoga egentlig blevet så populær? Hvad kan en 3.000 år gammel tradition og i sin oprindelige form en religiøs og meditativ praksis tilføre vores moderne liv?
Yogalærer Kira Løve er ikke i tvivl – det er netop kombinationen af det mentale og fysiske, som appellerer til os. Og med god grund, for yogaen har stor effekt på begge dele.
– Yoga rummer både dybde og bredde og kan derfor dække mange behov. Ønsker du at få styrke og smidighed, så er der en yogaform med fokus på det. Ønsker du afstresning og opladning, findes der også yogaretning til det. Du kan tage yogaen til dig som træningsform, men vil du gå dybere, kan yogaen også blive en livsfilosofi, siger Kira Løve.

SE OGSÅ: 10 yogaøvelser: Få styrke og indre ro

Og faktisk spiller det mentale aspekt en stor rolle for mange, som jævnligt dyrker yoga, viser helt nye tal fra Videncenter for Folkeoplysning. I en rapport fortæller næsten halvdelen af de adspurgte, at de opfatter yogaen som en vigtig del af deres identitet, der påvirker dem på flere måder end blot den rent fysiske effekt. Lidt flere end halvdelen af de adspurgte svarer, at de dyrker yoga, fordi det er sundt, udfordrer kroppen og toner den.
Og det er netop dét, at yoga når hele vejen rundt, der gør det til sådan en attraktiv motionsform. For du kan træne kroppen, men du kan også bruge yogaen som en slags pause fra det hurtige liv og den lidt stressede hverdag, hvor du siksakker ind og ud af en masse roller, siger Heidie Marie Løvendahl, som også er yogalærer. Hun har gennem de seneste 14 år mødt mange kvinder på sine yogahold, der bl.a. kommer, fordi de har brug for at trække vejret og holde en pause.
– Yoga giver typisk en oplevelse af at kunne stoppe op og give sig selv omsorg, og denne type oplevelse smitter mellem veninder og er med til at udbrede yogaen. Samtidig er det også blevet hipt at dyrke yoga og på den måde give sig selv noget tid og tage ansvar for sig selv.
– Jeg oplever også, at flere og flere faktisk henvises til yoga fra professionelle behandlere, fordi yoga både indvirker på dit fysiske og psykiske velvære.

Yoga giver dig en stærk krop
Har du endnu ikke afprøvet yogamåtten, fordi du tænker, at yogaen ikke kan gøre dig fysisk stærk, vil det måske lokke dig at vide, at yoga kan være lige så krævende som f.eks. crossfit. Yoga handler nemlig også om at træne styrke og smidighed, siger Heidie Marie Løvendahl.
– Yoga indeholder meget coretræning for mave og ryg og træner både de små og store muskler. Dine coremuskler er på mange måder centeret for din power, og derfor handler det om at holde dem stærke. Når du f.eks. laver solhilsnen, som mange jo kender, kommer du også hele kroppen igennem. Derudover træner du din smidighed, når du f.eks. holder dine stræk i lang tid og bruger åndedrættet til at fortælle musklen, at den skal slappe af.

SE OGSÅ: Boost dit selvværd med yoga

Flad mave og nogle kilo af vægten kan yogaen også bruges til at opnå, siger Kira Løve:
– Yogaen er en metode til at skabe balance og fordele vægt. Med dette værktøj kan du klare mere, end du ellers ville have kunnet. Og går du efter faste lår eller flad mave, ja, så har yogaen også redskaberne til at opnå det, selv om det også bare kan være en sidegevinst mere end målet i sig selv, siger Kira Løve. Hun tilføjer, at yogaen også kan åbne for en anden vej til vægttab, hvis du ønsker det.
– Du træner nemlig din evne til at mærke, hvordan du har det. Dermed bliver det også nemmere for dig at finde ud af, om det virkelig handler om sult, når du putter noget i munden, eller om lysten til at spise i højere grad dækker et andet behov. Herefter handler det om at afstresse krop og sind, så der kan skabes et godt udgangspunkt for at tabe sig.
Ifølge Kira Løve er det lettere at opnå et vægttab, når du er afstresset, og til det har yogaen nogle fantastiske redskaber. Det stærkeste værktøj er en kombination af yogastillinger, åndedrætsøvelser, meditation og afspænding.
– Det er også oplagt at arbejde med yogateknikker, som f.eks. påvirker skjoldbruskkirtlen og dermed stofskiftet. Du kan bl.a. lave øvelser, der øger forbrændingen og kroppens naturlige udskillelse af affaldsstoffer.

Mærk dig selv
Det er ikke kun kroppen, du kan hjælpe til at detoxe med yoga. Sindet og tankerne bliver også renset, når du dyrker yoga – hvis du ønsker det, siger de to yogaeksperter.
– Yogaen kan styrke din evne til at være fokuseret i længere tid, og det kan give dig større overskud. For når du er fokuseret, bruger hjernen ikke energi på alt det, som ikke er relevant i det givne øjeblik. Det er ligesom en computer. Hvis der kører mange programmer i baggrunden, kører computeren langsommere, men hvis du lukker for dem, vil computeren køre hurtigere og mere effektivt, forklarer Kira Løve og tilføjer, at de bedste teknikker til at blive mere fokuseret er åndedrætsøvelser og meditation, da disse i endnu højere grad end yogastillingerne styrker det mentale fokus.
– Når du arbejder med åndedrættet i øvelser, får du adgang til ekstra ressourcer. Du kan gennem yogaen blive mentalt bedre rustet til livets udfordringer. I yoga lægger du et vist pres på dig selv og befinder dig indimellem i stillinger, som kan være intense, nogle vil endda sige ubehagelige – imens du forsøger at trække vejret roligt ind i dem. På den måde kan du lære at trække vejret roligt i intense situationer også udenfor yogamåtten.

Heidie Marie Løvendahl er helt enig og tilføjer, at yoga er med til at afspænde nervesystemet, samtidig med at åndedrætsøvelserne også rent fysisk vil tilføre mere ilt til hjernen.
– Under yogaen skifter du gear fra det sympatiske til det parasympatiske nervesystem, og derfor oplever du typisk, at du får mere energi og overskud. Hvis du f.eks. oplever, at du har stresset adfærd, er irriteret, utålmodig og måske ofte kæmper med en lidt negativ tilgang til verden, er det et af yogaens stærkeste kort, at den faktisk kan hjælpe dig med at ændre dit mindset. Lære dig at trække følehornene tilbage i egen lejr og blive mere positiv, siger Heidie Marie Løvendahl.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du dyrker yoga?

En af de allerstørste sundhedsgevinster ved at dyrke yoga er faktisk den kobling, der skabes mellem både krop, hoved og sind, mener begge yogaeksperterne. For som Kira Løve siger, så lever mange os et liv, hvor vi er rigtig meget oppe i vores hoveder – nogle gange så meget, at vi næsten ikke kan rumme mere:
– Yogaen kan bl.a. lære dig, at du ikke behøver at forstå alting, men at du også kan undre dig. Og det er min erfaring, at det skaber en kolossal oplevelse af samhørighed frem for separation. Både i forhold til dig selv, men også i forhold til din omverden. Når livet leves mere fra hjertet, mærker du, hvad der virkelig betyder noget for dig.  

DE 5 HOTTESTE YOGAFORMER
Terapeutisk yoga

En nyere yogaform, der kan lindre forskellige lidelser som f.eks. stress, angst og depression. Udføres i et langsomt og roligt tempo med fokus på åndedrættet, der løsner op for blokeringer i kroppen.
Iyengar yoga
En meget fysisk, langsom og teknisk betonet yogaform. Udspringer af hatha yoga og er en fin pendant til det hektiske liv. Her holdes stillingerne længere end i andre yogaformer. Målet er at få vejrtrækning og krop til at finde sammen.
Vinyasa yoga
Kaldes også for flow eller power yoga. De dynamiske stillinger kommer ofte i et langt flow, så du bevæger dig flydende igennem øvelserne. Det koncentrerede åndedræt er fokus for denne yogaform, og målet er, at du efterlades med et roligt sind i en stærk og balanceret krop.
Hot yoga
Denne yogaform foregår i et lokale, der er varmet op til over 40 grader. Det åbner for at gå dybere ind i stillingerne. Målet er bl.a. at øge kroppens fleksibilitet, gøre den mere smidighed og rense ud for affaldsstoffer.
Hatha yoga
En af yogaens oprindelige hovedgrene og grundlæggende for alle yogastillinger. Der arbejdes med dybe og intense stræk, hvor stillingerne ofte gentages. Målet er at øge kropsbevidstheden, koncentrationen, energiniveauet og det generelle velvære. 

SE OGSÅ: Stræk dig dejligere: 5 yogaøvelser

SE OGSÅ: Gåture, dejlig sex og god søvn + 7 andre vaner, der booster dit humør

SE OGSÅ: fit tester: Kan du komme i mental balance på 3 uger?