Der findes mange myter om juice og frugtsafter - vi gør op med dem her
SPONSORERET indhold

Gør juice dig tyk? Vi tester 10 myter om juice

Powershakes og vitaminshots på frugt og grøntsager er hot, men er juicer virkelig supersunde eller lig med syreskadede tænder og ekstra kalorier? Vi undersøger ti juicemyter.

Af:: Julie Vöge Foto: fra bogen ”FRUGT OG GRØNT PÅ FLASKE”
05. okt. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Myte 1: Det er sundest at spise hele frugter og grøntsager.

Sandt og falsk.
Når du blender frugt og grønt, går nogle af vitaminerne tabt. Det gælder eksempelvis C-vitamin, der mister meget af sin virkning, når det udsættes for ilt under hakningen i blenderen eller presset i juiceren – mere, hvis du bruger en saftcentrifuge frem for en slowjuicer, der ikke er så "hård" ved råvarerne. Hvis du juicer, altså presser dine grøntsager og frugter, og derfor kun drikker saften, går du glip af alle de vitaminer og fibre, der sidder i kødet og skrællen. Til gengæld bliver cellevæggen i frugt og grønt ødelagt i en blender og juicer, og det gør, at kroppen har nemmere ved at optage vitaminerne, frem for hvis vi tygger os igennem en uforarbejdet gulerod.

Myte 2: Du kommer af med affaldsstoffer ved at juicefaste.

Falsk.
Tre dage på rødbedesaft og limeshots vil ikke fjerne de giftstoffer, du har i kroppen. Faktisk fraråder lægevidenskaben juicefaste. Hvis du i dagevis kun drikker saft, vil hjertets muskulatur og andre vitale organer blive belastet, fordi kroppen under faste tærer på sine proteindepoter.
Tilsætningsstoffer, medicinrester og sprøjtemidler ophobes desuden heller ikke rundt om i kroppen, men nedbrydes fortrinsvist i leveren, hvorfor de omtalte stoffer ikke udskilles og ud-renses under en saftfaste. En uge på saftkur er en genial slankekur.

Myte 3: Du kan omsætte dine 6 om dagen til saft.

Falsk.
Vægtnålen vil svinge dejligt meget mod venstre, når du stopper med at spise og kun drikker frugt og grønt i 3-4 dage. Men, lige så snart du vender tilbage til fast føde, vil kiloene hurtigt ryge på igen.
Der er også den risiko, at du kommer til at drikke dig tykkere i flydende kalorier, da juice ikke mætter lige så meget som fast føde. Og så vil det jo være spildt arbejde.

Myte 4: Du kan omsætte dine 6 om dagen til juice.

Sandt og falsk.
Drik roligt et glas juice om dagen, der tæller med i regnskabet om at få mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Men, nej du kan ikke drikke seks glas juice og blive dækket ind. Det skyldes, at et glas juice ikke indeholder lige så mange fibre, som hvis du spiser en hel frugt eller grøntsag. Og tørret frugt tæller slet ikke med i 6-om-dagen-regnskabet, da energi- og sukkerindholdet i tørret frugt er alt for højt.

Myte 5: Frugtsukker i juice er lige så usundt som ren sukker.

Falsk.
Frugtsukker og sukker er som udgangspunkt lige usundt, men fordi frugt indeholder mange vitaminer, mineraler og fibre, er frugt alligevel sundere end den "rene", hvide vare. Desuden optages frugtsukker langsommere i kroppen end hvidt sukker, hvilket betyder, at dit blodsukker ikke har samme hurtigt stigende og hurtigt faldende udsving, som hvis du spiser slik, kage og is. Et udsving, der gør dig træt og endnu mere lækkersulten.

LÆS OGSÅ: Så mange kalorier koster din stress

Myte 6: Pressede grøntsags- og frugtrester kan sagtens spises.

Sandt.
Kødresterne tilbage i presserens centrifuge ser måske ikke superappetitlige ud, men indeholder faktisk en del gode fibre og vitaminer, som det vil være dumt at fodre skraldespanden med. Brug i stedet resterne i f.eks. kødsovse og boller.


Myte 7: For meget frugt- og grøntsagsjuice giver forstoppelse.

Sandt og falsk.
Hvis du ikke generelt har problemer med fordøjelsen, er der intet til hinder for at drikke løs af juicer lavet på frugt og grønt, men lider du af irritabel tyktarm med oppustethed, ondt i maven og meget tarmluft til følge, så viser nyere undersøgelser, at det kan være en god ide at undgå for store mængder af tungt, fordøjelige kulhydrater, som f.eks. findes i mange grøntsager og i meget frugt. Også selvom fibre og kulhydrater bliver gjort lettere fordøjelige, når de presses eller blendes.

Myte 8: Det er let at drikke sig tyk i juice.

Sandt og falsk.

Sådan en friskpresset juice med ananas, jordbær og appelsin smager så godt, at du hurtigt kan drikke en liter, og selvom det er meget og tæller godt i kalorieregnskabet, så må de fleste af os erkende, at vi trods dejlig smag, ikke har mod på at drikke spandevis af væske i løbet af en dag. Vær derfor opmærksom på, at juicer ikke er gratis i kalorieregnskabet, men der skal altså drikkes en del, før du går en tøjstørrelse op. Er du på slankekur eller ønsker ikke at tage på, så vær ekstra opmærksom på at drikke grøntsagsjuicer frem for juicer lavet af frugt. De fleste grøntsager indeholder meget vand og næsten ingen kalorier, mens frugt indeholder frugtsukker og dermed mange kalorier. Er det for svært at få rene grøntsagsjuicer ned, kan det være en ide at søde dem med frugt, men en tommelfingerregel er, højst at lade 50 procent af indholdet i en juice stamme fra frugt – hvis altså du skeler til vægten.

Myte 9: Juicer lokker flere grøntsager i kræsne børn og voksne.

Sandt.
De færreste børn kaster sig over 6 gulerødder, 5-6 cm ingefær uden skræl og 3 blodappelsiner, men presser du ingredienserne og serverer drikken kold, er det selv for mindre børn eksotisk saftevand. 

 
Myte 10: Slowjuicemaskiner giver sundere juice end hurtige juicemaskiner.

Sandt.
En slowjuicer kører med færre omdrejninger end traditionelle centrifugaljuicere, og det betyder en mere skånsom proces, der giver mere næring i den færdige juice, og op til 50 procent mere saft, fordi frugt og grønt udnyttes bedre. Slowjuiceren udsætter heller ikke frugt og grønt for samme iltningsgrad og den færdige juice kan derfor holde sig op til 48 timer i et køleskab.


LÆS OGSÅ: Sådan bliver du slank og sund med 16:8 kuren