HPV vaccine
SPONSORERET indhold

Opråb til forældre: Få vaccineret jeres døtre imod HPV nu

En ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen skal omvende forældre, der endnu ikke har ladet deres døtre HPV-vaccinere.

Af:: Sara Wilkins Foto: Getty Images
10. maj. 2017 | Sundhed | Eurowoman

Der skal ske noget nu, forældre.

Sådan lyder et fælles opråb fra Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen, der med en ny kampagne vil omvende de tvivlende forældre, som endnu ikke har ladet deres døtre vaccinere med den omdiskuterede HPV-vaccination, der kan nedbringe risikoen for livmoderhalskræft.

Og dem er der en hel del af. Kun 17 procent af danske piger fra årgang 2003 er færdigvaccinerede, mens tallet er helt oppe på 73 procent i Sverige og 84 procent i Norge. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut ifølge Ritzau.

Til sammenligning blev seks ud af 10 kvinder i alderen 21-29 år vaccineret med HPV-vaccinen i 2014, hvor Danmark satte verdensrekord for HPV-vaccinerede.

Ifølge en tidligere undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse har hele 98 procent af de forældre, der har undladt at lade deres døtre i alderen 10-13 år HPV-vaccinere, hørt historier i medierne om formodede bivirkninger ved vaccinationen. 

Én af de mediehistorier, der for alvor fik debatten til at rulle, var TV2-dokumentaren ”De vaccinerede piger” fra 2015, hvor en række danske piger og læger stod frem med deres bekymring om, at der kunne være en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og symptomer som kronisk træthed, kvalme og hovedpine.

I perioden 2009 til 2015 har 1589 danske piger indberettet bivirkninger af HPV-vaccinationen – heraf 543 alvorlige bivirkninger – viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen ifølge Ritzau.

Antallet af indberetninger er langt lavere i Norge og Sverige.

LÆS OGSÅ: Her er alt, du bør vide om HPV-vaccinen

Ny kampagne er ”hjerteblod” for myndigheder

 HPV-vaccinen vurderes dog som meget sikker og ”ekstremt veldokumenteret” hos de danske sundhedsmyndigheder, der er dybt bekymrede for den svigtende tillid til HPV-vaccinationen i Danmark.

Her er meldingen nemlig helt klar: Fordelene ved HPV-vaccinen overstiger langt de eventuelle bivirkninger, der måtte være.

- Vi kender vældig godt bivirkningsbilledet i dag, og vi er på sikker grund, når vi siger, at den (HPV-vaccinationen, red.) er ligeså sikker som de andre vacciner, vi giver til vores børn i børnevaccinationsprogrammet, siger Ulla Axelsen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse, til et pressemøde hos Sundhedsstyrelsen.

Her påpeges det blandt andet, at Danmark har den højeste forekomst af livmoderhalskræft i norden, og at vaccinationen har haft gode resultater med op mod 80% i reduktion i forekomsten af svære celleforandringer.

Derfor er det ”svært at se på”, at der ikke er større opbakning til vaccinen, mener Ulla Axelsen.

- Det ændrer selvfølgelig ikke ved, at vi alle sammen er opmærksomme på, at der er nogle piger, der har det skidt. Vi har ingen grund til at tro, at det skyldes HPV-vaccinationen, men selvfølgelig skal det undersøges nærmere, så man så vidt muligt kan finde en forklaring og hjælpe de piger bedst muligt, siger hun.

LÆS OGSÅ: Overraskende nyt om HPV-vaccinen

Det budskab bakkes blandt andet op af Michael Dupont, alm. praktiserende læge og næstformand i Lægeforeningen, som kalder vaccinationer for lægernes ”hjerteblod” og den dalende tilslutning til HPV-vaccinationen for ”katastrofal lav”.

- Det er en helt central opgave for os at vaccinere. Det ligger i børnevaccinationsprogrammet, og så er der også et utal af andre vaccinationer, vi udfører. Men lige denne her gruppe, har vi altså på en eller anden måde tabt på gulvet og ikke sikret en ordentlig kontakt til, siger han.

Derfor lancerer Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen i dag en ny informationskampagne, der primært er rettet mod de tvivlende forældre.

Her kan man på hjemmesiden Stophpv.dk læse den nyeste opdaterede information om livmoderhalskræft og HPV-vaccinationen eller tilmelde sig Facebook-gruppen ”stop HPV – stop livmoderhalskræft”, hvor myndighederne vil gøre en større indsats for at gå i direkte dialog med borgere, der måtte have spørgsmål til HPV-vaccinationen.

Det skyldes blandt andet data fra Sundhedsstyrelsen fra 2016, der har vist, at mange forældre søger informationer på de sociale medier i stedet for sundhedsmyndighedernes egen hjemmeside, og at mange forældre har udskudt at lade deres døtre vaccinere, fordi de afventer mere information om HPV-vaccinen og eventuelle bivirkninger.

LÆS OGSÅ: HPV giver stigning i alvorlig kræftform hos mænd: "Få nu vaccineret de drenge"

”Der skal ske noget nu”

 Det håber myndighederne at lave om på med den nye kampagne.

- Vi finder det utroligt vigtigt, at flere piger får mulighed for at blive beskyttet mod den alvorlige sygdom, som livmoderhalskræft jo er, siger Ulla Axelsen på pressemødet.

Hun er dybt bekymret for, at danske piger mister en ”unik mulighed” for at blive beskyttet mod den livsfarlige kræftsygdom og frygter, at vi i fremtiden vil sige, at vi ikke gjorde nok for at undgå at komme i en situation, hvor flere piger får livmoderhalskræft.

- Det er ikke for sent at rette op på denne her ærgerligere udvikling, vi har haft i Danmark i modsætning til andre lande, men der skal ske noget nu, siger hun.

kampagnens hjemmeside kan man blandt andet se videoer med kvinder, der lever med diagnosen livmoderhalskræft eller svære celleforandringer og få de nyeste tal og referencer til videnskabelig litteratur om HPV-vaccinen og livmoderhalskræft.

Sundhedsmyndighederne opfordrer desuden til, at man tager en snak med sin praktiserende læge, hvis man tvivler på effekten og bivirkningerne ved HPV-vaccinen.

Anbefalet til dig