mangel på energi
SPONSORERET indhold

Hvad sker der i kroppen, når du mangler energi?

Helt udkørt efter en hård uge eller op til en ferie − du kender det sikkert. Men ved du også, hvad der sker i kroppen, når batterierne er helt flade − og hvordan du nemt kan komme til kræfter igen på den sunde måde? Her får du svaret.

Af:: Else Marie Lehman Foto: Alamy
08. aug. 2016 | Sundhed | Fit living

Hvad sker der…

… hvis jeg tager en gåtur midt på dagen?
Din krop vil synes rigtig godt om at komme lidt ud og røre sig. Dagslys og let bevægelse virker genopladende. Også selvom du umiddelbart har mest lyst til at ligge under dynen. En gåtur vil give din hjerne et break, og du vil føle dig mere frisk bagefter.

… når jeg dyrker yoga?
At strække og løsne kroppen op og blive renset mentalt er godt for både krop og sind. Der findes ligefrem yogastillinger, som er særligt gode til at slippe energierne løs i kroppen og give dig et boost at komme videre på. Solhilsensekvensen kan f.eks. kickstarte din morgen eller give dig en energiindsprøjtning i løbet af dagen, når du trænger til den. På samme måde kan selv en kort meditation fungere som en genopladning og give dig ny energi og overskud.

SE OGSÅ: 5 yoga-øvelser: Stræk dig dejligere

… når jeg dyrker hård konditions- eller styrketræning?
Mangler du energi, skal du være lidt varsom med hård træning. Du skal undgå at skubbe en allerede presset krop ud, hvor det ikke er sundt.
Omvendt behøver du ikke at afholde dig helt fra at lave udfordrende konditionstræning eller styrketræning, når du er træt. Du skal bare sørge for at starte roligt op og arbejde dig gradvist op i intensitet i det omfang, kroppen er med på det. Måske bliver du ligefrem frisk, når du kommer i gang – og ellers lader du kroppen bestemme, hvad den kan klare og giver den mere gas en anden god gang.
Tip: Snup en banan inden træningen for at give kroppen lidt brændstof at køre på.

SE OGSÅ: Toplækker krop og højt humør: 10 gode grunde til at styrketræne

… hvis jeg tager en weekend på langs på sofaen?
Har du haft for meget om ørerne i løbet af ugen, kan det være en god ide med en rolig weekend, hvor du får slappet af og ladet op. Men lad være med at være decideret inaktiv i længere tid ad gangen. Det er hverken gavnligt eller sundt. Snup i stedet en god gåtur eller anden fysisk aktivitet i lavere gear. Det vil i stort set alle situationer være gavnligt for dit humør og energiniveau.

… hvis jeg fylder kaffe eller cola på?
Cola er ikke en god løsning på grund af det høje sukkerindhold. Den opkvikkende effekt er under alle omstændigheder ret kortvarig. Drik i stedet vand eller danskvand for at sikre væskebalancen. Kaffe med fedtfattig mælk er okay med måde, hvis du synes, at det hjælper dig lidt ud af din træthed, men drop sukker, sødemidler og fløde i kaffen.

SE OGSÅ: Kan kaffe virkelig booste din sundhed?

… hvis jeg tanker op med kosttilskud?
Her og nu er der ikke energi at hente i vitaminpiller eller kosttilskud. Men på den lange bane kan det rette vitamin- og mineraltilskud hjælpe dig til at genetablere din naturlige energi, hvis din træthed skyldes, at du er kommet i underskud. Lad dog altid fagfolk teste, hvad du i givet fald mangler, inden du går i gang med at spise tilskud eller justere din kost, så du ikke risikerer at få for meget af noget. Det er nemlig lige så skidt.

… hvis jeg skærer ned på kulhydraterne?
Mange af kroppens funktioner og organer foretrækker at arbejde på kulhydrater. Så spiser du kun få kulhydrater, kan det påvirke din energi negativt. Der er dog gode og mindre gode kulhydrater. Hold igen med de hurtige kulhydrater som hvidt brød, ris, pasta, slik og sodavand, men spis gerne de mere komplekse fra grønsager og nogle frugter. Det vil give dig et mere stabilt blodsukker og et godt energiniveau dagen igennem.
De officielle anbefalinger råder til, at 50-60 pct. af dit energiindtag kommer fra kulhydrater.

SE OGSÅ: Fokus på kulhydrater: Gør brød og pasta dig tyk?

… hvis jeg skruer op for de sunde fedtstoffer i min kost?
Fedt er i modsætning til kulhydraterne en langsom form for energikilde. Trods sit tidligere lidt blakkede ry er det vigtigt – også for dit energiniveau – at få fedtstoffer. Så længe der blot er tale om netop de sunde af slagsen. De gør det nemlig lettere for kroppen at optage vitaminer. Får du ikke sundt fedt nok, kan du komme til at mangle de fedtopløselige vitaminer.
De officielle anbefalinger råder til, at 25-30 pct. af dit energiindtag kommer fra sundt fedt.

5 TING, DER DRÆNER DIN ENERGI
For få og usunde kalorier, for meget træning og for lidt søvn er mellem de store energidrænere, der kan tappe dig for kræfter. Se de fem hyppigste, og hvordan du nemt får overskuddet tilbage.

1. Du spiser for lidt
Hvis du spiser mindre, end du forbrænder, vil du komme i kalorie- og dermed energiunderskud. Kroppen vil ikke have brændstof nok at køre på, og dine kræfter og dit overskud svinder. Sunde og regelmæssige måltider, der matcher dit aktivitetsniveau, vil give dig energien tilbage.

2. Du mangler vitaminer og mineraler
Mangel på mineraler og vitaminer, f.eks. D-vitamin, kan resultere i træthed og energimangel. Med en varieret kost af bl.a. grønt, kød, fisk, æg og fuldkorn er du dækket godt ind.

3. Du træner for meget
Overtræning gør din krop tung, træt og uoplagt og skyldes, at du ikke restituerer nok i forhold til din træningsmængde. Vil du gerne træne dagligt, så sørg for at variere intensitet og træningsformer, så kroppen kan genopbygge imellem træningspassene.

4. Du sover for lidt
Søvnmangel gør din krop træt og udmattet. Nogenlunde det samme gælder for din hjerne, der også vil mangle skarphed, dømmekraft og overskud. Prioriter din søvn, det er den hurtigste vej til mere energi.

5. Du har for få pauser
Stress øger adrenalinniveauet og sætter kroppen i alarmberedskab. Det gør bl.a. din søvn dårligere og dræner dig for energi. Hvis du fornemmer, at din krop og dit hovedtrænger til en pause, så tag det alvorligt, og giv dig selv et break.

SE OGSÅ: Eksperternes bedste tips: Få mere energi

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har sex?

SE OGSÅ: Sådan spiser du dig til mere overskud