Hvor meget bacon kan du spise uden at øge kræftrisikoen?
SPONSORERET indhold

Hvor meget bacon kan du spise uden at øge kræftrisikoen?

Få svar på hvor meget bacon du egentlig kan tillade dig at spise.

Af:: Kicki Thomsen Foto: Alamy
25. feb. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Af Jo Brand

For nylig meldte WHO ud, at forarbejdet kød som bacon, ­pølser og ­skiveskåret skinke kan øge risikoen for tarmkræft. Men hvor meget kan man så spise af det og stadig være på den sikre side? Det findes der ikke noget klart svar på, fortæller ­Trine Enevold Grønlund, der er ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen og redaktør på Altomkost.dk.

– Men vil du have en rettesnor, så nøjes med at spise en til to skriver kødpålæg om dagen, og lad være med at spise bacon og pølser hver dag, men gør det højst en eller to gange om ugen, siger Trine Enevold Grønlund, der ikke blev overrasket, da hun ­hørte WHO's udmelding.

– Vi ­havde det med i kostrådene allerede i 2013, hvor vi rådede til, at man begrænser mængderne af forarbejdet kød og spiser varieret.

Men hvorfor det forarbejdede kød kan være kræftfremkaldende, er man ikke helt klar over. Det kan der være flere forklaringer på.

– Det kan have noget at gøre med indholdet af mættet fedt eller det faktum, at ­produkterne er røgede, indeholder meget salt og/eller er nitritkonserveret, og det er muligvis et samspil, fortæller Trine Enevold Grønlund og ­forklarer, hvorfor Fødevarestyrelsen ikke kan komme med en klar melding om, hvor meget forarbejdet kød, vi kan spise, uden at udsætte os selv for en øget kræftrisiko.

– Det er svært at sige noget præcist om, fordi det netop stadig er uvist, hvad det er, der øger risikoen. Samtidig er indholdet af de mulige ­kræftfremkaldende ­årsager forskelligt i de forskellige typer af forarbejdet kød. Derfor kan et godt råd være at spise varieret. Og ­samtidig for eksempel bruge middagsrester som pålæg eller fiskepålæg, ­grøntsager og æg. Hvis vi spiser varieret og inddrager alternative pålægstyper, så spreder vi ­risikoen. Og indtager mindre af de forarbejdede kødprodukter.


LÆS OGSÅ: Her er de 10 sundeste grøntsager

LÆS OGSÅ: 5 Gode tips – sådan kommer du i gang med at løbe

LÆS OGSÅ: 5 tips til at undgå overspisning